Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί, αποκαλύπτει μια έκθεση που επικαλείται η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, οι Ιταλοί δεν έχουν τους πόρους και την δυνατότητα να κάνουν τεστ σε όλους όσους χάνουν την ζωή τους εκτός νοσοκομείων.

Το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ ή αλλού στον πλανήτη, όπου ο Covid-19 είναι ασταμάτητος.

Η πίεση που προκαλεί η πανδημία στα εθνικά συστήματα υγείας είναι τόσο μεγάλη και οι θάνατοι τόσο πολλοί, ώστε είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί το πραγματικό ανθρώπινο κόστος.

Οι νεκροί από κοροναϊό στα γρηγοκομεία δεν καταγράφονται

Η Ιταλία, η οποία πλήττεται από τον κοροναϊό χειρότερα από κάθε άλλη χώρα, μετράει επισήμως 13.155 νεκρούς.

Τα παραδείγματα «ύποπτων» θανάτων από τον κοροναϊό είναι πολλά. Μεταξύ αυτών οι 24 νεκροί σε ένα Γηροκομείο κοντά στο Μιλάνο τον περασμένο Μάρτιο. Σε κανέναν από αυτούς δεν έγινε τεστ για κοροναϊό.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το ίδιο συνέβη και σε μια κοντινή πόλη στο Λόντι.

Η έκθεση ανέλυσε τους θανάτους στην Λομβαρδία που είναι η πιο σκληρά χτυπημένη περιοχή από τον κοροναϊό και κατέληξε ότι πολλοί πολίτες που πεθαίνουν τον τον ιό δεν φτάνουν στο νοσοκομείο για να εξεταστούν.

Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον κοροναϊό θα είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από αυτόν που γνωρίζουμε επίσημα. Ηλικιωμένοι σε απομακρυσμένες περιοχές δεν έχουν την δυνατότητα περίθαλψης και πρόσβασης σε δομές υγείας.

«Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι νεκροί από ό,τι είναι επίσημα δηλωμένοι. Δεν πρόκειται για κατηγορώ. Οι άνθρωποι πέθαναν και δεν έκαναν ποτέ τεστ, επειδή ο χρόνος και οι πόροι είναι περιορισμένοι», επισημαίνει ο αναφέρει ο Εουτζένιο Φοσάτι, αντιδήμαρχος του Κοκάλιο.

Η Wall Street Journal έκανε και συνεντεύξεις με άλλους τοπικούς αξιωματούχους αλλά και γιατρούς και γραφεία τελετών, ομάδες δηλαδή που έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που χάνουν την ζωή τους και το συμπέρασμα που βγαίνει ότι ότι τα δυο επίκεντρα του κοροναϊού στην χώρα το Μπέργκαμο και η Μπρέσια έχουν τουλάχιστον διπλάσιους νεκρούς από όσους έχουν καταγραφεί από τον Φεβρουάριο.

Στο Κογκάλιο την πόλη με 8.700 κατοίκους πέθαναν 85 άνθρωποι. Από αυτούς μόνο οι 12 έχουν καταγραφεί ως θύματα του κοροναϊού.

Αβεβαιότητα και για τον αριθμό των κρουσμάτων

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι επίσης υποτιμημένος.

Στην Ιταλία καταγράφονται περίπου 111.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωναϊού, ωστόσο τεστ πραγματοποιούνται μόνο σε όσους παρουσιάζουν συμπτώματα.

Αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε να είναι από εκατοντάδες χιλιάδες έως έξι εκατομμύρια.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τον αριθμό των νεκρών και τον αριθμό των κρουσμάτων καθιστά δύσκολη τη διαπίστωση του πραγματικού ποσοστού θνητότητας του Covid-19, της αναπνευστικής νόσου που προκαλείται από τον ιό.

Οι εκτιμήσεις των επιδημιολόγων σχετικά με το ποσοστό εξακολουθούν να κυμαίνονται ευρέως, αλλά γενικά θεωρείται ότι κυμαίνεται μεταξύ του 1% και 3% αυτών που έχουν προσβληθεί.

Γράψτε το σχόλιο σας