Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Χάρτης ήχων δείχνει πώς ο ιός άλλαξε τις πόλεις

Κοροναϊός : Χάρτης ήχων δείχνει πώς ο ιός άλλαξε τις πόλεις

Από την απόκοσμη σιωπή στην Times Square στις επευφημίες προς τους γιατρούς στη Μαδρίτη, ένας χάρτης ήχων δείχνει πώς ο κοροναϊός άλλαξε τις πόλεις.

Από την απόκοσμη σιωπή στην Times Square της Νέας Υόρκης στις επευφημίες προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, ένας ιστότοπος περισυλλέγει ήχους για να καταγράψει πώς ο κοροναϊός άλλαξε τις πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δεκάδες άνθρωποι από περισσότερες από 25 χώρες έχουν μοιραστεί ηχογραφήσεις από την καθημερινότητά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα #StayHomeSounds που έχει ξεκινήσει ο ιστότοπος χαρτογράφησης ήχων Cities and Memory.

Στην Ελλάδα οι ήχοι που ακούγονται είναι ήχοι από μιά διαδήλωση στο Σύνταγμα, ο ήχος μιας καμπάνας που χτυπά στη Μάνη, ή τα κύματα της θάλασσας από τη Δήλο.

«Ο τρόπος με τον οποίο ακούγεται ο κόσμος έχει δραματικά αλλάξει σε λίγες μόλις εβδομάδες» εξήγησε ο εμπνευστής του σχεδίου Στιούαρτ Φόουκς σε μια τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε από το σπίτι του κοντά στην Οξφόρδη της Αγγλίας.

«Είναι πολύ σημαντικό να το αναγνωρίσουμε αυτό και να το καταγράψουμε για τις επόμενες γενιές, αλλά επίσης να συγκεντρώσουμε τις ιστορίες, τι ακριβώς σκέφτονται οι άνθρωποι και νιώθουν την ίδια στιγμή».

Καθώς πολλές χώρες έχουν επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας και άλλους περιορισμούς στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού, οι πόλεις είδαν τα πολύβουα και γεμάτα κόσμο τουριστικά κέντρα τους ξαφνικά να αδειάζουν και τους ήχους της φύσης να αναδύονται, την ώρα που υποχωρεί ο θόρυβος της κυκλοφορίας.

Οι ιστορίες πίσω από τους ήχους

Η πρωτοβουλία #StayHomeSounds ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα και στοχεύει στο να καταγράψει την επιδημία μέσω σειράς ηχητικών κλιπ από ολόκληρο τον κόσμο, τα οποία ανεβάζουν οι χρήστες σε έναν χάρτη, που δείχνει πού τα κατέγραψαν και ορισμένες λεπτομέρειες από τις ιστορίες πίσω από αυτά.

Το μόνο που ακούγεται στην Times Square είναι το βουητό των μονάδων κλιματισμού των κτιρίων, ενώ σε άλλα κλιπ, μία γυναίκα στη Φινλανδία ηχογραφεί μια ιστορία για τους νεαρούς συγγενείς της ή στην Πολωνία ακούγεται το κελάηδισμα ενός πουλιού.

Ο ήχος είναι επίσης ένας τρόπος προκειμένου οι άνθρωποι να συνδεθούν ο ένας με τον άλλο, παρά την απομόνωσή τους και ηχογραφήσεις περιλαμβάνουν ανθρώπους που όλοι μαζί ζητωκραυγάζουν για τους επαγγελματίες υγείας από τη Μαδρίτη της Ισπανίας έως τη Λίμα στο Περού.

Ο Φόουκς ελπίζει ότι οι ηχογραφήσεις αυτές θα βοηθήσουν τους πολίτες να θυμηθούν τι είναι ζωή κατά τη διάρκεια της επιδημίας κι ότι το σχέδιο αυτό θα βοηθήσει επίσης τους ανθρώπους να κάνουν ένα εικονικό ταξίδι στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι μένουν κλεισμένοι στο σπίτι.

«Ενώ βρίσκεστε σε καραντίνα, μπορείτε τουλάχιστον να κάνετε ηχητικό τουρισμό» είπε στο Thomson Reuters Foundation.

«(Μπορείτε) να δείτε τι ακούνε οι άλλοι άνθρωποι στον κόσμο και επίσης να διαβάσετε τις ιστορίες τους και να δείτε ότι στην πραγματικότητα οι άλλοι νιώθουν παρόμοια… με την ελπίδα ότι όλο αυτό θα μας βοηθήσει να νιώσουμε λίγο περισσότερο ενωμένοι».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024