Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συζητήσεις πολλές, αποφάσεις λίγες

Συζητήσεις πολλές, αποφάσεις λίγες

Στην Αγγλία π.χ. προβλέπονται διαδικασίες μπαράζ για την άνοδο από την Τσάμπιονσιπ στην Πρέμιερ Λιγκ. Δεν θα γίνουν άραγε ούτε αυτά; Κι αν δεν γίνουν μέσω ποιας μη προβλεπόμενης διαδικασίας θα ανεβούν οι ομάδες;

Η είδηση των ημερών στα αθλητικά μας είναι η ανακοίνωση της νέας ημερομηνίας διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων: θα γίνουν στο Τόκιο από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου 2021. Αν ο πλανήτης έχει ξεπεράσει την περιπέτεια που περνάει φυσικά. Διότι τίποτα δεν είναι δεδομένο μέχρι να έχουμε τις πολυπόθητες ανακοινώσεις για φάρμακα και εμβόλιο.

Σήμερα

Χωρίς αυτά να υπάρχουν η UEFA αποφάσισε μια ακόμα τηλεσυνδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των εθνικών ομοσπονδιών, των ευρωπαϊκών λιγκών και του συνδικάτου των ποδοσφαιριστών – θα γίνει σήμερα. Αρχικά η UEFA είχε πει πως θα παρουσίαζε τα αποτελέσματα μιας ομάδας εργασίας που έχει δημιουργήσει και που σκοπός της θα ήταν να επεξεργαστεί και το καλαντάρι των διοργανώσεών της που είναι στον αέρα. Ισως τα αποτελέσματα της δουλειάς αυτής της ειδικής ομάδας να παρουσιαστούν σήμερα. Αν και νομίζω τελευταία η UEFA ασχολείται με πολλά άλλα πιο πολύ και από τις διοργανώσεις της.

Πίεση

H UEFA έκανε μια πρώτη σύσκεψη στις 17 Μαρτίου – ημέρα Τρίτη, όταν και έκανε γνωστή την αναβολή των τελικών του Euro. Αν αποφάσισε αυτή τη νέα σύσκεψη δεν είναι γιατί άλλαξε κάτι στην Ευρώπη από τότε: όσα γνωρίζαμε δεκατέσσερις μέρες πριν, όταν έγινε η πρώτη σύσκεψη, ισχύουν και τώρα. Αν υπάρχει ανάγκη νέων συζητήσεων αυτό οφείλεται στο ότι η UEFA πιέζεται τελευταία να πάρει θέση σε θέματα που δεν είναι ακριβώς δικά της. Η UEFA καλείται να παρατείνει τη σεζόν, που κανονικά λήγει στις 30 Ιουνίου: Ισπανοί και Αγγλοι ζητάνε να παραταθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου τουλάχιστον. Πιέζεται επίσης να δώσει μια κατεύθυνση για το πώς θα ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, αν αυτά δεν σταθεί δυνατό να ξεκινήσουν και να τελειώσουν εντός των ημερομηνιών που προβλέπονται. Και πιέζεται να πάρει θέση και σε αυτό που σε όλη την Ευρώπη συζητάνε, δηλαδή στο τι θα γίνει με τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών.

Παράταση

Σε τι από αυτά θα πάρει θέση η UEFA; Πραγματικά δεν το ξέρω. Παράταση της σεζόν μπορεί να δοθεί, αλλά το πράγμα είναι οριακό: ας μην ξεχνάμε πως κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι υπάρχουν και οι προετοιμασίες των ομάδων και τα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων – ενώ πρέπει να κάνουν και διακοπές οι ποδοσφαιριστές. Επίσης η επόμενη σεζόν θα πρέπει να ολοκληρωθεί (κορωνοϊού επιτρέποντος) στα τέλη Μαΐου καθώς είναι προγραμματισμένο να γίνει τον Ιούνιο του 2021 το Εuro του 2020.

Μπαράζ

Ακόμα πιο δύσκολο είναι η UEFA να πάρει θέση στα άλλα που της ζητάνε. Αυτόματη λήξη των πρωταθλημάτων θα δημιουργούσε τρομερά οικονομικά προβλήματα σε ομάδες που θα υποβιβαστούν και μια τέτοια απόφαση θα ήταν άδικη ιδίως για αυτές. Μιλάμε πολύ για την ανάδειξη των πρωταθλητών αλλά το αληθινό πρόβλημα είναι οι πιθανοί άδικοι υποβιβασμοί. Επίσης είναι τεράστιο ζήτημα το πώς θα προβιβάσουν ομάδες από τις μικρότερες κατηγορίες στις μεγαλύτερες.

Στην Αγγλία π.χ. προβλέπονται διαδικασίες μπαράζ για την άνοδο από την Τσάμπιονσιπ στην Πρέμιερ Λιγκ. Δεν θα γίνουν άραγε ούτε αυτά; Κι αν δεν γίνουν μέσω ποιας μη προβλεπόμενης διαδικασίας θα ανεβούν οι ομάδες;

Μου φαίνεται δύσκολο η UEFA να δώσει κατευθύνσεις για αυτά. Το πιθανότερο είναι ότι την Τετάρτη θα ειπωθεί αυτό που δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα «Αs» προχθές ο αντιπρόεδρος της UEFA Μικέλε Ούβα. «Κάθε χώρα έχει την ελευθερία να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα κριθεί το πρωτάθλημά της» είπε και πρόσθεσε: «Η UEFA θα ζητήσει τον Ιούλιο τη λίστα με τις ομάδες που έχουν προκριθεί για τις διασυλλογικές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν.

Είτε τελικά ολοκληρωθεί η σεζόν είτε όχι, η UEFA θα πρέπει να γνωρίζει κάποια στιγμή τις ομάδες των επόμενων διοργανώσεων για να καταρτίσει το πλάνο της». Αυτό προσωπικά περιμένω να ακούσω και την Τετάρτη: θα είναι έκπληξη οτιδήποτε διαφορετικό.

Χρήματα

Εκπληξη θα είναι και μια οποιαδήποτε θέση της UEFA για το ζήτημα των περικοπών των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών. Οι λίγκες θα επιθυμούσαν και σε αυτό να δοθεί μια κεντρική οδηγία, αλλά μου φαίνεται απίθανο, όπως απίθανο μου μοιάζει να γίνει μια συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα ανάμεσα στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία και την FIFpro, δηλαδή το ευρωπαϊκό συνδικάτο των ποδοσφαιριστών.

Η UEFA πιστεύει μάλιστα ότι η καλύτερη αντιμετώπιση του θέματος είναι να μιλήσει η κάθε ποδοσφαιρική εταιρεία με τους εργαζομένους της, καθώς οι διαφορές στα οικονομικά των ομάδων είναι τεράστιες και οι οριζόντιες περικοπές δεν είναι η καλύτερη λύση: άλλο είναι να κόβει κανείς το 20% των αποδοχών του Ρονάλντο κι άλλο το 20% των αποδοχών των παικτών του πρωταθλήματος της Αλβανίας π.χ. που όλοι μαζί δεν παίρνουν τα χρήματα που δέχθηκε να χάσει ο Πορτογάλος. Δεν βλέπω επίσης διάθεση της UEFA να χρηματοδοτήσει το κόσμος των ομοσπονδιών, όπως θα ήθελαν οι Ιταλοί π.χ. Ισως να τους δώσει κάποια έκτακτη οικονομική βοήθεια, αλλά όχι κάτι παραπάνω.

ΝΒΑ

Αυτό που δεν αποκλείω είναι να έχουμε και κάποια εντυπωσιακή ανακοίνωση για τον τρόπο που θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις: μου μοιάζει δύσκολο να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν με το πρόγραμμα που υπήρχε – σίγουρα σκέφτονται τρόπους σύντμησης.

Γνωρίζοντας τις καλές σχέσεις της UEFA με τις αμερικανικές επαγγελματικές λίγκες αποκλείεται να μην κοιτάζουν οι ευρωπαίοι παράγοντες αυτό που ως πρόθεση έκανε γνωστό προχθές το ΝΒΑ. Η αμερικανική λίγκα του μπάσκετ άφησε να εννοηθεί ότι σκέφτεται τη συνέχεια του πρωταθλήματος με παιχνίδια play off που θα γίνουν αποκλειστικά και μόνο στο Λας Βέγκας που έχει ξενοδοχεία για να φιλοξενήσει τις ομάδες και είναι αρκετά μικρό ώστε να ελέγξει κανείς τη διασπορά του ιού. Για μένα δεν θα ήταν έκπληξη ακόμα και η αλλαγή του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ: η Κωνσταντινούπολη μπορεί να έχει αρκετά περισσότερα προβλήματα από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις στα τέλη Ιουνίου. Κι ας ορκίζεται ο Ερντογάν για το αντίθετο.

OAKA

Αν συνεχιστούν τα καλά νέα από την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, η Αθήνα θα ήταν μια καλή λύση για τη διοργάνωση ενός ποδοσφαιρικού Final 4 ή Final 8. Αλλά εδώ και κάποια χρόνια το ΟΑΚΑ έχει χάσει στις αξιολογήσεις της Επιτροπής Σταδίων της UEFA το πέμπτο του αστέρι και δεν ανήκει στα ευρωπαϊκά γήπεδα που μπορούν να φιλοξενήσουν τελικούς. Βλέπετε τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ μας ενδιέφερε το πώς θα γίνουν οι τελικοί του Κυπέλλου Ελλάδος χωρίς κόσμο παρά το πώς το μεγαλύτερο κρατικό γήπεδο της χώρας θα βρει την παλιά του λάμψη και λειτουργικότητα.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024