Όλο και περισσότερα μέτρα προκειμένου να συγκρατηθεί η εξάπλωση του κοροναϊού χρησιμοποιεί η κυβέρνηση.

Καμία χαλάρωση, καμία στραβοτιμονιά. Το κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθεί με άγρυπνο βλέμμα την εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της κυκλοφορίας, με στόχο να μην ξεφύγει από τον έλεγχο η διασπορά του κοροναϊού.

Κάθε μέρα ανάλογα με τις εξελίξεις υιοθετούνται νέα μέτρα. Αλλες δράσεις είναι γενικής εφαρμογής και άλλες ειδικής στόχευσης, ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία. Ο στόχος είναι να παραμείνει υπό έλεγχο η κατάσταση, σε ένα κρίσιμο διάστημα: η κορύφωση της εξάπλωσης του ιού αναμένεται στα μέσα Απριλίου, δηλαδή θα συμπέσει με την βελτίωση του καιρού -κάτι που όπως δείχνει η εμπειρία προκαλεί σε … «απειθαρχία».

Ωστόσο, επειδή κρούσματα συνωστισμού με αστείες ή σοβαρότερες δικαιολογίες θα έχουν σοβαρή επίπτωση στην υγεία του γενικού πληθυσμού, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αυστηροποιήσει τα μέτρα.

Καραντίνα και αυστηρότερα μέτρα σε πέντε δήμους

Ένα δείγμα δόθηκε σήμερα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων σε πέντε δήμους της Β. Ελλάδας κρίθηκε ιδιαίτερα ανησυχητικός.

Έτσι, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε καραντίνα και επιπλέον μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών.

Πρόκειται για τους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης, στους οποίους απαγορεύεται η κυκλοφορία των πολιτών από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί της επόμενης και η είσοδος – έξοδος από τους δήμους.

Παράλληλα, αναστέλλεται η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση μετακίνησης για τις εξής περιστάσεις:

  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη (Κατηγορία 4)
  • Μετάβαση σε τελετή (Κατηγορία 5)
  •  Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο (Κατηγορία 6)

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων θα μπορούν να βγαίνουν για βόλτα μόνο 15 λεπτά γύρω από το σπίτι.

Ενώ, τέλος, στα σούπερ μάρκετ των δήμων αυτών θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 20 τετραγωνικά, ενώ στις λαϊκές αγορές η απόσταση των πάγκων πρέπει να είναι 10 μέτρα και όλοι οι πάγκοι από την μια πλευρά του δρόμου.

Ακόμα, σε καραντίνα τίθεται η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας του δήμου Καστορίας για 14 μέρες από τις 8 το βράδυ της Τρίτης 31 Μαρτίου έως τις 8 το βράδυ της 14ης Μαρτίου.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ακόμη την προσωρινή αναστολή λειτουργίας δύο λαϊκών αγορών στο Ίλιον: πρόκειται για τις λαϊκές της οδού Αιάκου και της οδού Χίου.

Να μην χαθεί το «στοίχημα»

Αλλωστε, συγκριτικά με τα όσα συμβαίνουν στην Ιταλία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, ακόμα και τη Γαλλία που μετράνε εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, είναι αδιαμφισβήτητο ότι η χώρα έχει καταφέρει να περιορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εξάπλωση του κοροναϊού κρατώντας την καμπύλη -το μεγάλο ζητούμενο- σε πολύ χαμηλό πλαίσιο.

Αυτό το έχει καταφέρει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που πειθαρχεί στα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας.

Ωστόσο, αλγεινές εντυπώσεις δημιουργούν οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου από λίγους ανεγκέφαλους, οι οποίοι δρώντας με εγκληματική αφέλεια θέτουν σε κίνδυνο το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα όσα συνέβησαν εχθές στη Θεσσαλονίκη, τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα έξω από τις τράπεζες, αλλά και σήμερα στις παραλίες.

Έτσι, η κυβέρνηση προχώρησε σε λήψη μέτρων με σκοπό την αποφυγή εικόνων σαν αυτές που περιγράφονται παραπάνω. Έκλεισε η παραλία Θεσσαλονίκης και έξω από τις τράπεζες περιπολούν αστυνομικοί για να μην επιτρέψουν τον συνωστισμό. Επιπλέον, οι Τράπεζες και η ΑΑΔΕ κάλεσαν τους πολίτες να προχωρούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Η αρχή έγινε στη Θεσσαλονίκη

Η αρχή της εφαρμογής των σκληρότερων αυτών μέτρων έγινε αργά το βράδυ της Δευτέρας, όταν μετά από έντονες αντιδράσεις του δημάρχου της πόλης, Κωνσταντίνου Ζέρβα και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς αποφάσισε το κλείσιμο του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση η παραλίας θα είναι κλειστή από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 14:00 έως 08:00 (επόμενη πρωινή) και καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Στην κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη η συντριπτική πλειοψηφία σέβονται τα μέτρα. Εδώ έχουμε λιγότερα κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό.

Γι αυτούς τους λίγους που επιμένουν αναγκαστήκαμε να πάρουμε αυτή την απόφαση. Δεν πρόκεται να παίξω με την υγεία των συμπολιτών μας, να αφήσω να την παίξουν στα ζάρια αυτοί οι λίγοι» είπε στο MEGA για την εν λόγω απόφαση ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Απαράδεκτες ουρές σε τράπεζες

Παράλληλα, οι εικόνες που θύμιζαν τις προ κοροναϊού εποχές έξω από τις τράπεζες, με δεκάδες συνταξιούχους -και όχι μόνο- να συνωστίζονται σαν να μην υπήρχε κανένας κίνδυνος για την υγεία τους, τις οποίες κατέγραψε σήμερα η κάμερα του MEGA έφεραν για ακόμα φορά αγανάκτηση στα κυβερνητικά στελέχη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η αναμονή ήταν τόσο μεγάλη που σε κάποιες περιπτώσεις ηλικιωμένοι επιστράτευσαν μέχρι και καρεκλάκι για να μπορέσουν να αντέξουν τη πολύωρη αναμονή.

Στη Θεσσαλονίκη, δε, όπως και σε άλλες πόλεις της χώρας, χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να ελεγχθούν οι άδειες μετακίνησης αλλά και για να διασφαλιστεί πως τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας.

Να μην ξαναδούμε αυτές τις ουρές σε τράπεζες

Για να αποφευχθούν αυτές οι ουρές η ΑΑΔΕ προχώρησε σε νέα μέτρα.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, η εκπρόσωπος της ΕΕΤ, Χαρά Απαλαγάκη, απηύθυνε έκκληση σε όλους να μην επαναληφθούν αυτές οι εικόνες.

«Η σημερινή εικόνα δεν δικαιολογείται μετά τα μέτρα και την πρόνοια που έχει λάβει το τραπεζικό σύστημα. Τα τραπεζικά καταστήματα ήταν και θα παραμείνουν ανοιχτά. Είναι σαφές ότι η εξυπηρέτησή μας θα πρέπει να γίνει με αυστηρή προσήλωση των μέτρων που έχουν ληφθεί. Χρειαζόμαστε μια πειθαρχημένη ελευθερία για να έχουμε μελλοντικά μια πλήρη ελευθερία. Έχουμε σύμμαχο την τεχνολογία. Καλέσαμε από τις 13 Μαρτίου τους πολίτες να συνεχίζουν την οικονομική ζωή τους από απόσταση χωρίς να πάνε στο κατάστημα. Οι πληρωμές που μπορούν να γίνουν ψηφιακά έγιναν με ουρές, αδικώντας αυτά τα εργαλεία που μας δίνει η τεχνολογία» είπε και πρόσθεσε:

«Κάνουμε έκκληση στους πολίτες, διαβεβαιώνουμε τους ανθρώπους που είναι σε μεγαλύτερη ηλικία ότι θα είμαστε κοντά τους να τους εξυπηρετήσουμε».

Παράλληλα, δια στόματος του κ. Πιτσιλή ανακοινώθηκαν νέες διευκολύνσεις προς ευπαθείς ομάδες και συνταξιούχους από την ΑΑΔΕ.

Ο κ. Πιτσιλής, τόνισε πως «για να αποφευχθεί η εικόνα που είδαμε σήμερα στις τράπεζες, παρατείνεται η καταβολή φορολογικών οφειλών των συμπολιτών μας που είναι άνω των 70 ετών και που έχουν αναπηρία 80% μέχρι 10 Απριλίου. Από χθες είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική ενημέρωση των πολιτών»

«Δίνουμε τη δυνατότητα με πληρωμή με κάρτα μέσα από το Taxisnet των ρυθμισμένων οφειλών αλλά και εκείνων που δεν έχουν μπει σε ρύθμιση» κατέληξε.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Έτσι λοιπόν στο πλαίσιο της αυστηροποίσης των μέτρων εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί η κυβέρνηση εξετάζει -μεταξύ άλλων- το πλαφόν στις επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ, περιορισμοί μετακινήσεων για σωματική άσκηση ή για την βόλτα των κατοικίδιων, αλλά και συγκεκριμένη ώρα «ισχύος» ενός SMS.

Συγκεκριμένα, ένας από αυτούς τους περιορισμούς που εξετάζεται είναι το πλαφόν στις επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ για ψώνια. Δηλαδή οι πολίτες να μη στέλνουν κάθε μέρα μήνυμα ότι πηγαίνουν για αγορές, αλλά αυτό να γίνεται 3 ή 4 φορές την εβδομάδα.

Ο λόγος είναι ότι έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί πολίτες πηγαίνουν στα καταστήματα για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης ακόμη και για το παραμικρό με σκοπό να κάνουν τη βόλτα τους.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κόψει τις πολλές και άσκοπες μετακινήσεις, σε μια περίοδο που αναμένεται η κορύφωσης της επιδημίας στη χώρα μας.

Ακόμα ένα σημείο που θα δοθεί βάρος είναι η… ξαφνική αγάπη πολλών Ελλήνων για γυμναστική ή το υπέρμετρο ενδιαφέρον για βόλτα με τον σκύλο.

Κι εδώ αναμένεται να υπάρξουν περιορισμοί στις μετακινήσεις με πλαφόν στις εξόδους για σωματική άσκηση ή για την βόλτα των κατοικιδίων.

Δηλαδή θα προβλέπεται η έξοδος από το σπίτι μόνο μία φορά ή δύο και για συγκεκριμένο χρόνο κι όχι όσες ώρες θέλει ο καθένας.

Το SMS με τον αριθμό 6 που θα στέλνεται θα έχει συγκεκριμένο χρόνο π.χ. για μία ώρα όπου ο καθένας θα μπορεί να κάνει βόλτα ή γυμναστική ή η βόλτα με το σκύλο.

Ακόμα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει και συγκεκριμένος χρόνος που θα στέλνουμε το μήνυμα εξόδου. Π.χ. η σωματική άσκηση να γίνεται το πρωί ή τις απογευματινές ώρες.

Τέλος, η κυβέρνηση σκέφτεται επίσης, σε συνεργασία με τους δήμους, να κλείσει κι άλλα πάρκα και παραλίες όπου το Σαββατοκύριακο παρατηρείται μεγάλη κίνηση. Όπως την παραλία του Φλοίσβου, την Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, την περιοχή της Καισαριανής κ.λπ.

Οι τρεις «εντολές» του Πάσχα

Όσον αφορά στο Πάσχα, όλοι οφείλουν να καταλάβουν ότι φέτος θα είναι πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA η κυβέρνηση έχει τις τρεις εντολές που θα πρέπει να τηρήσουμε όλοι το φετινό Πάσχα.

Οι τρεις αυτοί άξονες είναι: δεν σουβλίζουμε αρνί, δεν πάμε εκκλησία και δεν κάνουμε επισκέψεις.

Σημειώνεται ότι η αγορά θα λειτουργήσει κανονικά, με τους προμηθευτές και τα καταστήματα να προμηθεύουν τον κόσμο τα απαραίτητα, ωστόσο δε θα έχουμε σούβλισμα του αρνιού σε αυλές και ταράτσες.

Τέλος, οφείλει να σημειωθεί ότι οι καταστάσεις συνωστισμού που περιγράφονται παραπάνω έχουν δημιουργήσει προβληματισμό στην κυβέρνηση, με αξιωματούχους να τονίζουν πως αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία πριν αρχίσει η λήψη ακόμα πιο αυστηρών μέτρων για το σύνολο της χώρας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr