Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απαγόρευση κυκλοφορίας : Νέα «μπλόκα» στις μετακινήσεις για να μην επεκταθεί ο κοροναϊός

Απαγόρευση κυκλοφορίας : Νέα «μπλόκα» στις μετακινήσεις για να μην επεκταθεί ο κοροναϊός

Κοροναϊός : Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει με το πλαφόν στις επισκέψεις στα καταστήματα με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, να «κόψει» τις αστείες δικαιολογίες που εφευρίσκουν αρκετοί προκειμένου να βγουν από την καραντίνα με… νόμιμο τρόπο

Πλαφόν στις μετακινήσεις για τα σούπερ μάρκετ ή τα άλλα ανοικτά καταστήματα και τις τράπεζες αλλά και χρονικός περιορισμός στις εξόδους για σωματική άσκηση, προβλέπεται για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αυστηροποιήσει τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κοροναϊού και δεν αποκλείεται να πάρει ακόμη πιο σκληρά μέτρα, όπως το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες.

Η εικόνα που είδαν όλοι το Σαββατοκύριακο, όπου όλη η Ελλάδα θύμιζε… ένα απέραντο πάρκο με χιλιάδες να έχουν βγει στους δρόμους και να… αθλούνται κατά ομάδες, προκάλεσε την οργή και των επιστημόνων και της Πολιτικής Προστασίας.

Ενώ δηλαδή έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια και τα κρούσματα στην Ελλάδα, όπως και ο αριθμός των θυμάτων, έχουν περιοριστεί, η χαλάρωση της καραντίνας με ευθύνη των πολιτών βάζει την κυβέρνηση σε δεύτερες σκέψεις.

Η παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και μετά το Πάσχα θεωρείται δεδομένη και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Αυτό που φαίνεται να προκρίνεται πλέον είναι κι άλλοι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Οχι όσες φορές θέλουμε για ψώνια

Ενας από αυτούς τους περιορισμούς θα μπορούσε να είναι το πλαφόν στις επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ για ψώνια. Δηλαδή οι πολίτες να μη στέλνουν κάθε μέρα μήνυμα ότι πηγαίνουν για αγορές, αλλά αυτό να γίνεται 3 ή 4 φορές την εβδομάδα.

Ο λόγος είναι ότι έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί πολίτες πηγαίνουν στα καταστήματα για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης ακόμη και για το παραμικρό με σκοπό να κάνουν τη βόλτα τους.

«Πηγαίνουν 2 και 3 φορές την ημέρα στο σούπερ μάρκετ γιατί… ξέχασαν να αγοράσουν τυρί ή μαρούλια», λέει κυβερνητικό στέλεχος που εμπλέκεται στην υπόθεση της προστασίας των πολιτών.

Ετσι, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κόψει τις πολλές και άσκοπες μετακινήσεις, αυτές τις εβδομάδες της κορύφωσης της επιδημίας και όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα.

Επίσης, θα επιχειρήσει με το πλαφόν στις επισκέψεις στα καταστήματα με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, να «κόψει» τις αστείες δικαιολογίες που εφευρίσκουν αρκετοί προκειμένου να βγουν από την καραντίνα με… νόμιμο τρόπο.

Περισσότερα SMS στο 13033 από αυτά που θα ορίζονται με τις νέες αποφάσεις (3ή 4 την εβδομάδα για ψώνια) δεν θα γίνονται αποδεκτά και οι παραβάτες θα πληρώνουν το προβλεπόμενο πρόστιμο.

Διαβάστε επίσης:

Πότε θα υπάρξει κορύφωση της πανδημίας σε Ελλάδα και Ευρώπη – Το παράδειγμα της Κίνας

Κοροναϊός: Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν αμέσως τα μικρά παιδιά

Ένα δεύτερο σημείο που η Πολιτική Προστασία θα δώσει βάρος είναι στο… ξαφνικό ενδιαφέρον όλων των Ελλήνων για τη γυμναστική ή για τη βόλτα με τον σκύλο.

Κι εδώ θα υπάρξουν περιορισμοί στις μετακινήσεις με πλαφόν στις εξόδους για σωματική άσκηση ή για την βόλτα των κατοικιδίων.

Δηλαδή θα προβλέπεται η έξοδος από το σπίτι μόνο μία φορά ή δύο και για συγκεκριμένο χρόνο κι όχι όσες ώρες θέλει ο καθένας.

Το SMS με τον αριθμό 6 που θα στέλνεται θα έχει συγκεκριμένο χρόνο π.χ. για μία ώρα όπου ο καθένας θα μπορεί να κάνει βόλτα ή γυμναστική ή η βόλτα με το σκύλο.

Δεν θα μπορείς δηλαδή να δηλώνεις ότι θα πας για γυμναστική 3 φορές την ημέρα ή ότι το κατοικίδιο πρέπει να βγει βόλτα πολλές φορές. Με τον περιορισμό που θα μπει όποιος βρίσκεται στο δρόμο να μετακινείται θα είναι παραβάτης και θα πληρώνει πρόστιμο.

Ολα με SMS

Επίσης εξετάζεται από την κυβέρνηση να υπάρχει και συγκεκριμένος χρόνος που θα στέλνουμε το μήνυμα εξόδου. Π.χ. η σωματική άσκηση να γίνεται το πρωί ή τις απογευματινές ώρες.

Όλα τα παραπάνω μέτρα συνεπάγονται και την ουσιαστική κατάργηση της γραπτής δήλωσης μετακίνησης και τα πάντα θα γίνονται με SMS.

Πρόβλημα στην επιβολή ακόμη πιο σκληρών μέτρων είναι αφενός το γεγονός ότι δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ώστε να στέλνουν μηνύματα και αφετέρου το ψυχολογικό βάρος που θα αυξηθεί όσο περισσότερες ώρες μένουμε μέσα.

Ειδικά για τους ηλικιωμένους οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ για μικροαγορές απλά και μόνο για να κάνουν βόλτα.

Όμως, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι για δύο εβδομάδες, μέχρι το Πάσχα ουσιαστικά, θα μπορέσει ο κόσμος να συμμορφωθεί με τους νέους περιορισμούς ώστε να μην παρατηρούνται συνωστισμοί ακόμη και σε ανοικτούς χώρους.

Αν και η πλειονότητα των πολιτών έχει αποδεχθεί την απαγόρευση εξόδου και κάνει υπομονή, υπάρχει μια μερίδα του πληθυσμού που προσπαθεί να ξεγελάσει την Αστυνομία με διάφορα κόλπα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Η κυβέρνηση σκέφτεται επίσης, σε συνεργασία με τους δήμους, να κλείσει κι άλλα πάρκα και παραλίες όπου το Σαββατοκύριακο παρατηρείται μεγάλη κίνηση. Όπως την παραλία του Φλοίσβου, την Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, την περιοχή της Καισαριανής κ.λπ.

Ξεχάστε το παραδοσιακό Πάσχα

Αναφορικά με το Πάσχα και τους καθιερωμένους… εκδρομείς, φέτος θα πρέπει να το ξεχάσουμε. Θα υπάρξει κλείσιμο των διοδίων και οι μόνες μετακινήσεις που θα επιτρέπονται θα είναι για γάμους, κηδείες ή άλλες τελετές.

«Κανείς δεν θα πάει φέτος στην πατρίδα του για να σουβλίσει τον παραδοσιακό οβελία, όλοι μένουμε σπίτι για να μη νοσήσουμε», είναι το σύνθημα που προκρίνουν στην κυβέρνηση.

Βεβαίως, θα υπάρξουν αυξημένα μέτρα και για τη μετάβαση στις Εκκλησίες, ειδικά τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Δεν θα επιτραπεί τέλος να κάνουν πάρτι ή γλέντια στους κήπους και τις πιλοτές των πολυκατοικιών τις ημέρες της Λαμπρής.

Τέλος, ένα μέτρο που εξετάζεται επίσης είναι η καθολική απαγόρευση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών καθώς κι εκεί παρατηρείται συνωστισμός.

«Σκεφτόμαστε να λάβουμε μέτρα για τις ουρές στις τράπεζες. Η κατάσταση που βλέπουμε δεν είναι αποδεκτή. Οι περισσότεροι δεν χρειαζόταν να πάνε στην τράπεζα καθώς θα μπορούσαν να κάνουν ηλεκτρονικά τις συναλλαγές» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο MEGA.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται να υπάρξει χρονικός περιορισμός για τις άδειες εξόδου από το σπίτι.

Για το σενάριο της καθολικής απαγόρευσης, είπε ότι δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή αλλά τόνισε με νόημα πως δεν θέλουμε να γίνεται κατάχρηση της δυνατότητας να βγαίνουμε έξω από το σπίτι.

Η καθολική απαγόρευση είναι το τελευταίο και πιο σκληρό όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης και θα το αποφασίσει μόνο αν ο κοροναϊός ξεφύγει τις επόμενες ημέρες και διακυβευτεί η υγεία του συνόλου των πολιτών της χώρας. Αλλωστε, στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη πολλοί νομοί που είναι «καθαροί» από τον ιό και τα μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων στην επαρχία αποσκοπούν στο να περιοριστεί η διασπορά.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024