Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι «ντελάληδες» της Κωνσταντινούπολης που έστελναν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Οι «ντελάληδες» της Κωνσταντινούπολης που έστελναν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ερντογαν, οι ανεξέλεγκτοι διακινητές , το SMS παρότρυνσης των προσφύγων και η εκθεση της ΕΛΑΣ

» Με 150 λίρες (ΣΣ: 21 ευρω) πάτε στην Ελλάδα , τον πιο φθηνό τουρισμό στον κόσμο. Πάτε στην Ελλάδα με 150 λίρες και στην Θεσσαλονίκη».

 Αυτό διαλαλεί -προ μερικών εβδομάδων- με χαρακτηριστική …άνεση κι εντελώς ανενόχλητος, σε κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης ενας τούρκος διακινητής προσφύγων , στο βίντεο που αποκαλύπτει «Το Βήμα».

Το εν λόγω βίντεο που βρεθηκε από την ΕΛΑΣ σε κινητό πρόσφυγα που συνελήφθη στην χώρα μας προ μερικών εβδομάδων , αποκαλύπτονται οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ερντογάν που επέτρεψε και παρότρυνε τις μαζικές μετακινήσεις προσφύγων προς τον Εβρο .

Μετατρέποντας κεντρικές πλατείες τουρκικών πόλεων -όπως και φαίνεται και στο οπτικό υλικό – σε κέντρα μαζικής αναχώρησης αλλοδαπών με λεωφορεία, μικραν βαν κι άλλα μέσα από τον Εβρο. Με τους «ντελάληδες» διακινητές να διαφημίζουν την προώθηση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, να μιλούν για «φθηνό τουρισμό» στην Ελλάδα και σύντομη άφιξη στην Θεσσαλονίκη σαν να μην υπάρχουν ελληνικά σύνορα κι αστυνομική και στρατιωτική εποπτεία τους.

Το βίντεο αυτό έρχεται στην συνέχεια νέων στοιχείων που αποκάλυψε «Το Βήμα της Κυριακής» για το παρασκήνιο της προώθησης λαθρομεταναστών στον Εβρο τον τελευταίο μήνα.

Με κύριο ενδιαφέρον σε SMS που είχε σταλεί -στην αραβική γλώσσα- σε χιλιάδες πρόσφυγες όπου ανέφερε «η διοίκηση του Καραβανιού της Ελπίδας για τη μετανάστευση σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό ενημερώνει τους μετανάστες που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη ότι ετοιμάζουν βάρκες και πλοία με σκοπό τη μεταφορά τους στα ελληνικά νησιά σε περίπτωση που δεν θα ανταποκριθεί η ελληνική κυβέρνηση στο άνοιγμα των περασμάτων στα σύνορα για τους μετανάστες.

Η συγκέντρωση θα γίνει 2/3/2020 Δευτέρα και θα ακολουθήσει πορεία εκατομμυρίων ανθρώπων που θα ξεκινήσει από την Κωνσταντινούπολη προς την Ευρώπη. Οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν ως εξής: Αυτοί που βρίσκονται κοντά στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να συγκεντρωθούν στην Κωνσταντινούπολη στην προαναφερόμενη ημερομηνία π.χ. κοντινές περιοχές όπως Αλ Φατέχ, Ζαϊτόν, Σερίν Αφλάρ, Παγατζελάρ, Ισνλάρ, Ασνιόρτ, Αφτζαλάρ.

Ομως περιοχές που είναι μέσα στην Κωνσταντινούπολη, όπως Αλ Μαϊντάν, Μαϊντάν Ασνιόρτ θα συγκεντρωθούν την ίδια ημερομηνία στις 9.00 το πρωί της Δευτέρας.

Οι συγκεντρώσεις θα διαρκέσουν έως τις 12.00 το μεσημέρι για να ξεκινήσει η πορεία των εκατομμυρίων προς τα σύνορα».Το συγκεκριμένο μήνυμα εντοπίστηκε κι αυτό σε κινητά και σε χειρόγραφη μορφή στην κατοχή αλλοδαπών που εισήλθαν στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες και εξετάστηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., την ΕΥΠ και άλλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Καραβάνι της Ελπίδας» εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2019 στο Facebook με αναρτήσεις φωτογραφιών στα σύνορα από το 2015 και το 2016, προτού κλείσει ο δρόμος προς την Ευρώπη.

Ωστόσο στις αρχές Απριλίου 2019 είχε διαπιστωθεί ότι από το… ανύπαρκτο «Καραβάνι της Ελπίδας» είχε σταλεί σε πρόσφυγες που βρίσκονταν στην Τουρκία, όπως και σε άλλους που είχαν βρεθεί στη χώρα μας, sms ότι άνοιξαν τα σύνορα της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οπως συμπληρωνόταν «δεν θα περιμένουμε κανέναν… επειδή κάποιοι μπορεί να μην έχετε τα πιστοποιητικά, να γνωρίζετε ότι κάποιοι ίσως προσπαθήσουν να σας εμποδίσουν… είμαστε σε επικοινωνία με ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες πρότειναν να μαζευτούμε στη Θεσσαλονίκη και οι οποίες θα μας βοηθήσουν… θα σας ενημερώσουμε για το σημείο συγκέντρωσης 24 ώρες πριν από το ξεκίνημα» αναφερόταν στο μήνυμα» Το μήνυμα αυτό είχε προκαλέσει τότε αναστάτωση σε χιλιάδες πρόσφυγες στην Τουρκία και στην Ελλάδα, υπήρξαν συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη και προσπάθειες μετακίνησης προς Ειδομένη.

Στο τωρινό sms που ώθησε τους πρόσφυγες στα σύνορα αναφερόταν επιπλέον «η διοίκηση του “Καραβανιού της Ελπίδας” για τη μετανάστευση εργάζεται πυρετωδώς για την εξασφάλιση όλων των βασικών αναγκών των μεταναστών σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και καλούμε όλους τους μετανάστες να δεσμευτούν στους κανόνες της πορείας και να συγκεντρωθούν στα σύνορα για να διαδηλώσουν ειρηνικά. Και παρακαλούμε να μη δημιουργήσουν προβλήματα και επεισόδια που θα βλάψουν τους μετανάστες που είναι στα σύνορα».

Την ίδια ώρα σε εμπιστευτική έκθεση που είχε συντάξει η ΕΛ.ΑΣ. για τη δράση των διακινητών-και την οποία είχε παρουσιάσει «Το Βήμα της Κυριακής» σημειώνεται ότι «κομβικό ρόλο διαδραματίζουν κυκλώματα τα οποία εδρεύουν και δραστηριοποιούνται κυρίως στην Κωνσταντινούπολη όπου έχει παρατηρηθεί η πραγματοποίηση της συγκέντρωσης των μεταναστών και της διοχέτευσής τους ανάλογα με την επιλεγμένη μέθοδο σε συγκεκριμένα σημεία επί τουρκικού εδάφους πλησίον ελληνικών συνόρων, καθώς και η ασφάλιση των συμφωνηθέντων χρημάτων σύμφωνα με τους κανόνες του άτυπου συστήματος μεταφοράς χρημάτων, γνωστού ως “Hawala Banking”.

Αρχικά οι μετανάστες συγκεντρώνονται στα οικήματα ασφαλείας (safe houses) στα οποία συμπεριλαμβάνονται σπίτια, αποθήκες, ξενοδοχεία χαμηλού κόστους. Ακολούθως μεταφέρονται στα σύνορα».

Αναφέρεται ότι στη διάρκεια της απόπειρας εισβολής των προσφύγων η ΕΛ.ΑΣ. διέθετε πληροφορίες ότι δουλεμπορικά κυκλώματα στην Αθήνα έπαιρναν προκαταβολές για τη διακίνηση μεταναστών (στη διαδρομή Εβρος – Θεσσαλονίκη, Αθήνα). Και αν οι αλλοδαποί δεν κατόρθωναν να περάσουν τον Εβρο, τα χρήματα επιστρέφονταν.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο συλλαμβάνονται περίπου 1.300-1.700 διακινητές τουρκικής, αραβικής καταγωγής ενώ στις ελληνικές φυλακές κρατούνται συνολικά και 100 Ουκρανοί που «στρατολογούνται» ως λεμβούχοι ή πλήρωμα σε δουλεμπορικά πλοία. Η Europol διαθέτει πληροφορίες για σχεδόν 40.000 ανθρώπους για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ότι εμπλέκονται σε δραστηριότητες παράνομης διακίνησης προσφύγων και μεταναστών.

Επιπλέον, στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνεται σχετικά με τον ρόλο της τουρκικής κυβέρνησης ότι «ως κύριοι προσδιοριστικοί παράγοντες θα μπορούσαν να αναφερθούν οι καιρικές συνθήκες και οι πολιτικοί παράγοντες, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας και η εφαρμογή αυστηρών ελαστικών ή ανά περιόδους ανύπαρκτων μέτρων ασφαλείας στην παράνομη διακίνηση μεταναστών». Στην έκθεση υπάρχουν αναφορές για τις επικοινωνίες δουλεμπόρων με πρόσφυγες μέσω Viber, Whatsapp κι άλλων διαδικτυακών εφαρμογών, για τις αναρτήσεις στο Facebook των δουλεμπόρων όπου εντοπίζουν «πελατεία».

Στην έκθεση ακόμη συμπληρώνεται ότι «μόνιμη σύσταση των δουλεμπόρων προς τους πρόσφυγες είναι όταν εντοπιστούν από τις αρχές να τις παραπληροφορήσουν ως προς τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς τους και τη χώρα καταγωγής τους, αναφέροντας ως χώρες καταγωγής τη Συρία την Παλαιστίνη ή το Αφγανιστάν».

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024