Κοροναϊός : Πτώση – ρεκόρ του δείκτη οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βουτιά από το 1985 που υπάρχουν στοιχεία. Ο δείκτης μειώθηκε στις 94,5 μονάδες αντιστρέφοντας απότομα την ανοδική τάση που κατέγραφε από τον Νοέμβριο.
Τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση όλων των εποχών κατέγραψε τον Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης, καθώς ο κοροναϊός οδήγησε στην υποχώρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και όλων των τομέων της οικονομίας, σε πολλές περιπτώσεις πριν καν επιβληθούν τα παραλυτικά περιοριστικά μέτρα.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στις 19 χώρες της ευρωζώνης μειώθηκε στις 94,5 μονάδες τον Μάρτιο από 103,4 τον Φεβρουάριο, αντιστρέφοντας απότομα την ανοδική τάση που κατέγραφε από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα.
Η μεγαλύτερη πτώση από το 1985
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 1985 που υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία.
Η τιμή του δείκτη είναι η χαμηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2013 και λίγο υψηλότερη από τις 93,0 μονάδες που προέβλεπαν οικονομολόγοι, οι οποίοι ρωτήθηκαν από το Reuters.
H Κομισιόν ανέφερε ότι τα στοιχεία του Μαρτίου πιθανόν να είναι λιγότερο ακριβή και συγκρίσιμα απ’ ό,τι συνήθως, επειδή η συλλογή τους ουσιαστικά σταμάτησε λόγω των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού.
Οι απαντήσεις στην έρευνα συλλέχθηκαν από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 23 Μαρτίου, αλλά στη μεγάλη πλειονότητά τους πριν από την επιβολή περιοριστικών μέτρων από τις χώρες, όπως το κλείσιμο σχολείων, εμπορικών καταστημάτων, εστιατορίων, καφέ και αθλητικών εγκαταστάσεων.
Για την Γερμανία και την Ιταλία, ποσοστό 71% έως 85% των απαντήσεων είχαν συλλεχθεί πριν από τα σημαντικά περιοριστικά μέτρα, ενώ για τη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μεγαλύτερο από το 95%.
Μαύρες προβλέψεις για παραγωγή, ζήτηση, απασχόληση
Η δραματική μείωση των προσδοκιών αναφορικά με τη μελλοντική παραγωγή και ζήτηση και η γενική οικονομική κατάσταση ήταν οι κύριοι λόγια για τη βουτιά – ρεκόρ του δείκτη, ενώ επιδεινώθηκαν και οι προσδοκίες για τη μελλοντική απασχόληση.
Οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης μειώθηκαν σημαντικά σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, με πρώτους αυτούς των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου, ενώ αυξήθηκαν οι προσδοκίες για τις τιμές καταναλωτή.
Από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε περισσότερο στην Ιταλία και τη Γερμανία.
Στη Βρετανία, η μείωση ήταν λιγότερο έντονη και συγκεκριμένα 3,5 μονάδες, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 92 μονάδες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
- Η Ιαπωνία προς μια νέα πυρηνική εποχή
- Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0: Σπουδαία νίκη για τους Βάσκους του Βαλβέρδε
- Τραγωδία στη Γαλλία: Τέσσερις νεαροί Πορτογάλοι σκοτώθηκαν σε τροχαίο κοντά στα σύνορα με την Ελβετία
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]
- Ίντερ Μαϊάμι – Βανκούβερ Γουάιτκαπς 3-1: Πρωταθλητής MLS ο Λιονέλ Μέσι (pic)
- «Βόμβες» από Σαλάχ για Σλοτ και διοίκηση της Λίβερπουλ: «Το κλαμπ με… πετάει στις ρόδες του λεωφορείου»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)























![Πούτιν και Μόντι υπογράφουν συμφωνίες 100 δισ. [γράφημα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-05T155334Z_1126768068_RC2FAIA5DQ4V_RTRMADP_5_INDIA-RUSSIA-315x220.jpg)































![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)



















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442