Το άγραφο Σύνταγμα της Βρετανίας δεν δίνει σαφή απάντηση, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters σε εκτενές δημοσίευμά του

Τι θα συμβεί εάν ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είναι θετικός στον κοροναϊό αλλά με ήπια συμπτώματα, νοσήσει πιο βαριά; Τι θα γίνει εάν ο ίδιος και η ομάδα του δεν έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους;

Το άγραφο Σύνταγμα της Βρετανίας δεν δίνει σαφή απάντηση, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters σε εκτενές δημοσίευμά του.

Ο Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνοκ, ο οποίος είναι επίσης θετικός στον φονικό ιό, δήλωσαν ότι είναι σε θέση να συνεχίσουν να εργάζονται από την απομόνωση στο σπίτι τους.

Ωστόσο, το γεγονός ότι δύο τόσο σημαντικά μέλη της βρετανικής κυβέρνησης έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό- την ώρα μάλιστα που και ο κορυφαίος σύμβουλός τους σε θέματα Υγείας έχει πέσει θέσει εαυτόν στην απομόνωση, καθώς έχει συμπτώματα- εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα λειτουργούσε η κυβέρνηση χωρίς αυτούς σε μια εποχή παγκόσμιας κρίσης.

Σημαντικά ερωτήματα

Όπως εξηγούν ειδικοί στο πρακτορείο Reuters, έχοντας στα χέρια τους πολύ παλιά και συχνά αντιφατικά στοιχεία για ανάλογες καταστάσεις του παρελθόντος, δεν υπάρχει επίσημα κατοχυρωμένο «Σχέδιο Β» ή σενάριο διαδοχής.

«Δεν είμαστε σε μια τέτοια κατάσταση, δεν είχαμε να το σκεφτούμε από την άποψη αυτή πριν» δήλωσε χαρακτηριστικά η Κάθριν Χάντον, συνεργάτης του Ινστιτούτου Κυβέρνησης. Ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες ο αντιπρόεδρος αναλαμβάνει τα ηνία εάν ο πρόεδρος πεθάνει ή καταστεί ανίκανος, η Βρετανία δεν έχει επίσημο αναπληρωτή ή προσωρινό πρωθυπουργό που θα αναλάβει.

Η Downing Street έχει ήδη πει ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, θα μπορούσε να αναπληρώσει αν χρειαστεί.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δεν υπάρχει καμιά καθοδήγηση για τέτοιες περιστάσεις στο Εγχειρίδιο του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο καθορίζει τους κανόνες και τις συμβάσεις για τη λειτουργία της κυβέρνησης. Όταν ερωτήθηκε για το ποιος θα αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό σε περίπτωση ανάγκης, ο εκπρόσωπός του δήλωσε πως «ο πρωθυπουργός έχει την εξουσία να μεταβιβάσει την ευθύνη σε οποιονδήποτε από τους υπουργούς του, αλλά προς το παρόν είναι πρωθυπουργός».

Το εγκεφαλικό του Τσόρτσιλ

Τον Ιούνιο του 1953, ο τότε πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ βρισκόταν στην εξουσία. Η ασθένειά του διατηρήθηκε τόσο μυστική, που κάποιοι ανώτεροι υπάλληλοι δεν γνώριζαν.

Ωστόσο, ο Τσόρτσιλ εξέπληξε τους γιατρούς αναρρώνοντας και αναλαμβάνοντας και πάλι πλήρως καθήκοντα στο υπουργικό συμβούλιο δύο μήνες αργότερα.

Πιο πρόσφατα, ο Τόνι Μπλερ υποβλήθηκε δύο φορές σε θεραπεία καρδιακής πάθησης στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Και τις δύο φορές περιόρισε για λίγες ημέρες την εργασία του.

Δεν υπάρχει καμία σκέψη αυτή τη στιγμή ότι ο Τζόνσον δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντά του και ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι θα μπορούσε να συνεχίσει όπως και πριν, αν και το έκανε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr