Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Η Πορτογαλία θα αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως μόνιμους κατοίκους

Κοροναϊός : Η Πορτογαλία θα αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως μόνιμους κατοίκους

Οι αιτούμενοι, περιλαμβανομένων αυτών που ζητούν άσυλο, χρειάζεται μόνο να έχουν στοιχεία ότι υπάρχει αίτημα σε εξέλιξη για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας, σε επιδόματα πρόνοιας, τραπεζικούς λογαριασμούς και σε συμβόλαια εργασίας και μίσθωσης.

Όλοι οι ξένοι στην Πορτογαλία, των οποίων οι αιτήσεις για άδεια διαμονής εκκρεμούν, θα αντιμετωπίζονται ως μόνιμοι κάτοικοι από τη Δευτέρα και μέχρι τουλάχιστον την 1η Ιουλίου, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές ώστε να διασφαλισθεί πως οι μετανάστες θα έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες στη διάρκεια της επιδημίας του κοροναϊού.

Οι αιτούμενοι, περιλαμβανομένων αυτών που ζητούν άσυλο, χρειάζεται μόνο να έχουν στοιχεία ότι υπάρχει αίτημα σε εξέλιξη για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας, σε επιδόματα πρόνοιας, τραπεζικούς λογαριασμούς και σε συμβόλαια εργασίας και μίσθωσης.

Δεν πρέπει να στερούνται τα δικαιώματα στην υγεία

«Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να στερούνται τα δικαιώματά τους στην υγεία και τις δημόσιες υπηρεσίες μόνο και μόνο επειδή η αίτησή τους δεν έχει ακόμη εξετασθεί», δήλωσε στο Reuters η Κλαούντια Βελόζο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων.

«Σ’ αυτούς τους ασυνήθιστους καιρούς, τα δικαιώματα των μεταναστών πρέπει να είναι εγγυημένα».

Η πολιτική αυτή έχει επίσης στόχο να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης ελαχιστοποιώντας τις επαφές ανάμεσα στο προσωπικό της υπηρεσίας τελωνειακού ελέγχου και τους αιτούντες, αναφέρεται στη δήλωση.

Πάνω από 5.000 κρούσματα

Η Πορτογαλία έχει καταγράψει 5.170 κρούσματα του ιού και 100 θανάτους, πολύ λιγότερους από τη γειτονική Ισπανία.

Οι υγειονομικές αρχές αναμένουν ότι τα κρούσματα θα κορυφωθούν στα τέλη Μαΐου.

Δεν είναι γνωστό πόσες αιτήσεις διαμονής βρίσκονται υπό εξέταση, όμως οι κυβερνητικές στατιστικές δείχνουν πως αριθμός ρεκόρ 580.000 μεταναστών διέμενε το 2019 στην Πορτογαλία και πως 135.000 άνθρωποι πήραν άδεια διαμονής μόνο εκείνη τη χρονιά.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες είναι Βραζιλιάνοι, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, και ακολουθούν Ρουμάνοι, Ουκρανοί, Βρετανοί και Κινέζοι.

Έκτακτα μέτρα σε δομές προσφύγων

Στην Ελλάδα υπενθυμίζεται πως οι πρόσφυγες στερούνται του ΑΜΚΑ άρα και την πρόσβαση στο σύστημα υγείας.

Το μοναδικό μέτρο που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι αυστηροποίηση μέτρων στις δομές.

Συγκεκριμένα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει τα ακόλουθα:

Από τις 07.00-19.00, δίνεται το δικαίωμα εξόδου από τις δομές σε εκπροσώπους οικογενειών ή ομάδων που διαμένουν στα ΚΥΤ, μόνο προκειμένου να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους στα πλησιέστερα αστικά κέντρα.

Μέσα στην περίμετρο των ΚΥΤ αναπτύσσονται ειδικές υγειονομικές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρουσμάτων του κοροναϊού COVID-19 και για την πραγματοποίηση υγειονομικού ελέγχου στους εργαζόμενους των ΚΥΤ.

Επισημαίνεται ότι στις περιοχές στις οποίες είναι δυνατή η μετάβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτή η μετάβαση γίνεται χωρίς να προκαλούνται καταστάσεις συγχρωτισμού στο εκάστοτε μέσο. Σε περιπτώσεις όπου δεν διατίθενται μέσα μεταφοράς, επιτρέπεται η έξοδος έως εκατό (100) ατόμων την ώρα, σε ομάδες μικρότερες των δέκα (10) ατόμων. Ο έλεγχος εφαρμογής αυτών των μέτρων πραγματοποιείται από προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

Ενημέρωση των πολιτών τρίτων χωρών, καθώς και των φορέων που δραστηριοποιούνται στα ΚΥΤ για τους λόγους του περιορισμού κυκλοφορίας και την ανάγκη πιστής τήρησης του.

Επισημαίνεται ότι κατόπιν επικοινωνίας με τους αντίστοιχους φορείς και τα τοπικά τμήματα των διεθνών οργανισμών, είναι δυνατή η έκδοση ονομαστικής λίστας προσωπικού των διεθνών οργανισμών, καθώς και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, η οποία δίνει το δικαίωμα εισόδου στα ΚΥΤ.

Για το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, επισκέψεις ή δραστηριότητες που δεν άπτονται της στέγασης, της σίτισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των επωφελούμενων και απαιτούν μετακίνηση εντός της περιμέτρου του περιορισμού, επιτρέπονται κατόπιν άδειας της Διοίκησης της Δομής Φιλοξενίας

Η ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να προβαίνει σε σχετικές αποφάσεις ρυθμίσεως κυκλοφορίας οχημάτων, διαμόρφωσης ζωνών αστυνομικών ελέγχων και χρήσης τεχνικών φραγμών.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024