Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Εγκληματική έλλειψη σχεδίου από Τζόνσον παρά τις προειδοποιήσεις

Κοροναϊός: Εγκληματική έλλειψη σχεδίου από Τζόνσον παρά τις προειδοποιήσεις

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, έλαβε δραστικά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων απαγόρευση της κυκλοφορίας, σχεδόν δύο μήνες αφότου τα πρώτα κρούσματα κοροναϊού εμφανίστηκαν στη Μεγάλη Βρετανία

Την ώρα που οι εκτιμήσεις σχετικά με την εξάπλωση του κοροναϊού στη Μεγάλη Βρετανία είναι δυσοίωνες –με τον επικεφαλής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) να δηλώνει κυνικά πως «αν οι νεκροί του ιού δεν ξεπεράσουν τις 20.000, θα τα έχουμε πάει καλά»– η κυβέρνηση εξακολουθεί να δέχεται σφοδρές επικρίσεις για την καθυστέρησή της να λάβει δραστικά μέτρα κατά του κοροναϊού.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, έλαβε δραστικά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων απαγόρευση της κυκλοφορίας, σχεδόν δύο μήνες αφότου τα πρώτα κρούσματα κοροναϊού εμφανίστηκαν στη Μεγάλη Βρετανία.

Το NHS θα μπορούσε να είχε αποτρέψει το «χάος και τον πανικό» εάν το σύστημα δεν είχε μείνει τελείως απροετοίμαστο για την πανδημία, δήλωσε ο συντάκτης ενός βρετανικού ιατρικού περιοδικού.

Οι προειδοποιήσεις από τους επιστήμονες ήταν πολλές, ωστόσο δεν ελήφθησαν υπόψιν, έγραψε ο Ρίτσαρντ Χόρτον στο Lancet. Ανέφερε μάλιστα ένα παράδειγμα από το περιοδικό του στις 20 Ιανουαρίου, επισημαίνοντας ενδεχόμενη παγκόσμια επιδημία:

«Πρέπει να καταρτιστούν σχέδια ετοιμότητας για την εξάπλωση του ιού σε σύντομο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης των αλυσίδων εφοδιασμού των φαρμακευτικών προϊόντων, των ατομικών εξοπλισμών προστασίας, των νοσοκομειακών προμηθειών και των απαραίτητων ανθρώπινων πόρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών παγκόσμιας επιδημίας» είχε γράψει χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει ο Guardian.

Αγνοήθηκαν βασικές αρχές δημόσιας υγείας

Ο Χόρτον επισημαίνει ότι το κυβερνητικό σχέδιο περιορισμού εξάπλωσης της νόσου απέτυχε απέτυχε. «Αποτυχία, εν μέρει, διότι οι υπουργοί δεν ακολούθησαν τις συμβουλές του ΠΟΥ για «τεστ, τεστ, τεστ» κάθε ύποπτου κρούσματος. Δεν απομόνωσαν και δεν έθεσαν σε καραντίνα τη χώρα».

«Αυτές οι βασικές αρχές της δημόσιας υγείας και του ελέγχου των ασθενών αγνοήθηκαν για λόγους που παραμένουν ασαφείς. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργεί χάος και πανικός σε ολόκληρο το σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας» προσθέτει.

Ο Χόρτον εκφράζει, επίσης, την ανησυχία του σχετικά με το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του κοροναϊού. «Αυτό το σχέδιο, που συμφωνήθηκε πολύ αργά κατά τη διάρκεια της επιδημίας, έχει αφήσει το NHS εντελώς απροετοίμαστο για την έξαρση των σοβαρά ασθενών που σύντομα θα έρθουν».

Πώς απαντά η κυβέρνηση

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δήλωσε πως «το βρετανικό επιστημονικό σχέδιο δράσης καθοδηγείται από διεθνούς φήμης εμπειρογνώμονες. Έχουμε ακολουθήσει ένα σαφές σχέδιο, υποστηριζόμενο από επιστημονικά στοιχεία, για να περιορίσουμε, να καθυστερήσουμε, να ερευνήσουμε και να μετριάσουμε το ξέσπασμα».

«Λάβαμε ενεργά μέτρα για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού, συμπεριλαμβανομένου του εντατικού εντοπισμού επαφών και της καραντίνας των πρώιμων περιστατικών» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για τεστ σε μεγάλη μάζα του πληθυσμού.

Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει υποβάλλει σε τεστ περισσότερους από 100.000 ανθρώπους και αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό αυτό κατά 25.000 άτομα την ημέρα.

«Το NHS κινητοποιείται για μήνες και δουλεύουμε όλο το 24ωρο για να προσφέρουμε στο NHS και στον ευρύτερο τομέα της κοινωνικής πρόνοιας τον εξοπλισμό και την υποστήριξη που χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτού του ιού» κατέληξε.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024