Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με το αισιόδοξο όνομα «Here we come»…

Με το αισιόδοξο όνομα «Here we come»…

Δυο μεγάλες αθλητικές εφημερίδες, η ισπανική Marca και η γαλλική Εquipe, διάλεξαν να παρουσιάσουν την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, χρησιμοποιώντας ένα σκίτσο του δημοφιλέστατου Αστερίξ

Δυο μεγάλες αθλητικές εφημερίδες, η ισπανική Marca και η γαλλική Εquipe, διάλεξαν να παρουσιάσουν την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, χρησιμοποιώντας ένα σκίτσο του δημοφιλέστατου Αστερίξ: με αυτόν τον τρόπο «πάντρεψαν» δυο ειδήσεις, την αναβολή των Αγώνων, αλλά και τη φυγή από τη ζωή του μεγάλου γάλλου κομικά Αλμπέρ Ουντερζό, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 χρόνων. Το άλμπουμ στο οποίο ο Αστερίξ παίρνει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες παραμένει ένα από τα ωραιότερα της θρυλικής σειράς: οι δυο εφημερίδες θέλησαν νομίζω να συνδέσουν τον κόσμο των Ολυμπιακών Αγώνων με τον κόσμο του Αστερίξ δείχνοντας ότι ο αθλητισμός είναι και διασκέδαση. Το μήνυμα ήταν σαφές: ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο έχει χαθεί εδώ και λίγες μέρες η διασκέδαση.

Εφιάλτης
Λίγες μέρες πριν η ιταλική εφημερίδα Reppublica, όταν ακόμα η αναβολή των Αγώνων συζητιόταν, είχε δημοσιεύσει ένα κομμάτι με τίτλο «Ας προετοιμαστούμε για ένα κόσμο χωρίς σπορ». Η περιγραφή αυτού του κόσμου, ενός κόσμου χωρίς αθλητικές διοργανώσεις, ήταν εφιαλτική. Υπό αυτό το πρίσμα βρίσκω ορθότατη μια χθεσινή δήλωση του Σεμπάστιαν Κόε, παλιού μεγάλου αθλητή και σήμερα ισχυρού άντρα της ΙΑΑF. «Αυτή τη φορά οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, όταν και εφόσον γίνουν, πρέπει πραγματικά να είναι οι καλύτεροι όλων των εποχών, διότι θα πρέπει να σηματοδοτήσουν τη νέα σχέση της ανθρωπότητας με τον αθλητισμό» δήλωσε. Εχει δίκιο: το Τόκιο, το 2021 πρέπει να διοργανώσει ένα αληθινό πάρτι. Αυτοί οι Αγώνες, στο δικό μου το μυαλό τουλάχιστον, θα σηματοδοτήσουν το τέλος της τωρινής περιπέτειας.

FINA
Στο μεταξύ υπάρχει μια πρώτη δυσκολία για την ανεύρεση μιας νέας ημερομηνίας διεξαγωγής τους. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κολύμβησης θα ήθελε το παγκόσμιο πρωτάθλημά της, που είναι στο πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2021, να διεξαχθεί κανονικά γιατί την επόμενη χρονιά, το 2022 δηλαδή, υπάρχει πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα και δεν γίνεται κι αυτό να πάει πιο πίσω. Η FINA είναι διατεθειμένη να πάει τη διοργάνωσή της κάποιες μέρες πίσω, αλλά όχι να την αναβάλει. Από την άλλη οι Ολυμπιακοί δεν μπορεί να γίνουν πριν από το τέλος του Ιουνίου, γιατί δεν υπάρχει χρόνος διεξαγωγής των προολυμπιακών τουρνουά – εκτός αν αυτά γίνουν φέτος το καλοκαίρι, πράγμα δύσκολο. Η ΔΟΕ έφτιαξε ήδη μια επιτροπή (που φέρει το αισιόδοξο όνομα «Here we come») που θα προσπαθήσει να βάλει σε τάξη το καλεντάρι του 2021 κι αυτό του 2022, που επίσης θα αναστατωθεί. Επειδή υπάρχει διάθεση συνεννόησης κάποια λύση θα βρεθεί: άλλωστε ο χρονικός περιορισμός είναι να γίνουν οι Αγώνες του Τόκιο μέσα στο καλοκαίρι του 2021 – όλα τα άλλα θα γίνουν εν καιρώ.

Πίστη
Ο Κόε, που δεν ξεχνά ότι υπήρξε και μεγάλος αθλητής, έκανε χθες και μια σπουδαία παρατήρηση: ευχήθηκε καλή δύναμη στους αθλητές που σκόπευαν λόγω ηλικίας να ολοκληρώσουν την καριέρα τους με μια τελευταία εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Θέλω να τους ευχηθώ να βρουν την πίστη και την όρεξη για να συνεχίσουν για έναν ακόμα χρόνο και να μην τα παρατήσουν – είναι οι αδικημένοι της ιστορίας» είπε ο Βρετανός. Σκεφτόμουν ότι κάποιοι από αυτούς (ίσως λίγοι αλλά δεν έχει σημασία…) βλέπουν να μειώνονται και οι ελπίδες τους να ολοκληρώσουν την καριέρα τους με κάποιο μετάλλιο. Ενας χρόνος παράτασης της αθλητικής σου καριέρας δεν είναι κάτι εύκολο. Δεν είναι όλοι οι αθλητές σαν τον Ρότζερ Φέντερερ που σπάει κάθε ρεκόρ μακροβιότητας…

Τένις
Θυμήθηκα τον Φέντερερ γιατί αν ένα καλεντάρι είναι στον αέρα αυτό είναι του τένις. Το Ρολάν Γκαρός έχει ήδη αναβληθεί και λέγεται πως θα γίνει τον Σεπτέμβριο σε ημερομηνίες, που όμως είναι πολύ κοντά σε αυτές του USA OPEN. Χθες κυκλοφόρησε ως πιθανότητα και η αναβολή του Γουίμπλεντον: οι Αγγλοι που άργησαν να πάρουν μέτρα τρέμουν ότι η κατάσταση στη χώρα τους θα αργήσει να εξομαλυνθεί. Μια αναβολή του Γουίμπλεντον μεγαλώνει την πιθανότητα να έχουμε τρία (!) Γκραν Σλαμ τουρνουά τένις το επόμενο φθινόπωρο. Προφανώς οι αθλητές θα διαλέξουν σε ποια από αυτά θα πάρουν μέρος: η αναστάτωση του συγκεκριμένου σπορ είναι χωρίς προηγούμενο.

Χένες
Γενικά το πώς θα είναι ο κόσμος των σπορ μετά την πανδημία είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Μια ωραία τοποθέτηση έκανε στο γερμανικό περιοδικό Κίκερ ο επίτιμος πρόεδρος της Μπάγερν Ούλι Χένες, που μίλησε και για την ανάγκη ολοκλήρωσης των πρωταθλημάτων και για τη βιασύνη κάποιων να ορίσουν ημερομηνίες επιστροφής στην αγωνιστική δράση: τους αποκάλεσε μάλιστα «τσαρλατάνους». «Η αλληλεγγύη πρέπει να φανεί στην πράξη κι όχι στα λόγια. Είναι η ανθρώπινη ζωή που διακυβεύεται. Δεν θα υπάρχει πρόβλημα για την τρέχουσα σεζόν, θα έχουμε έσοδα από τα τηλεοπτικά ακόμη κι αν τα εναπομείναντα ματς διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών. Τι γίνεται όμως εάν παραταθεί η αναβολή; Κανείς δεν ξέρει. Οποιος μιλά για επιστροφή στη δράση σε συγκεκριμένες ημερομηνίες είναι τσαρλατάνος. Απειλείται το μέλλον της λίγκας και δεν μπορώ να φανταστώ μεταγραφές ύψους 100 εκατ. ευρώ στο προσεχές μέλλον. Τα ποσά δεν είναι δυνατόν να κινηθούν στα πρότερα επίπεδα. Κι αυτό γιατί όλες οι χώρες θα επηρεαστούν. Θα σχηματιστεί ένας νέος ποδοσφαιρικός κόσμος», υποστήριξε ο Χένες με τη συνηθισμένη γερμανική σοβαρότητα.

Προσέγγιση
Στην κρίση ξαναβλέπουμε πάντως και τις διαφορές των λαών στην προσέγγιση των προβλημάτων τους. Οι Γερμανοί δείχνουν την αλληλεγγύη όντως με πράξεις: οι τέσσερις πλουσιότερες γερμανικές ομάδες (η Μπάγερν, η Ντόρτμουντ, η Μπάγερ Λεβερκούζεν και η Λειψία) ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν στη Λίγκα 20 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των φτωχότερων ομάδων της Μπουντεσλίγκα αλλά και των μικρότερων κατηγοριών. Οι Ισπανοί πρότειναν στους παίκτες μείωση συμβολαίων της τάξης του 20-30%. Και οι Ιταλοί δήλωσαν ότι είναι ώρα η FIFA και η UEFA να πριμοδοτήσουν συλλόγους και ομοσπονδίες – το πρότεινε ο πρόεδρος της Ενωσης Ιταλών προπονητών, Ρέντσο Ουλιβιέρι. Στα καθ’ ημάς τη Δευτέρα η Σουπερλίγκα θα κάνει τηλεδιάσκεψη για να προβληματιστεί.

Γκράπα
Οπως έγραφα τις προάλλες η αναβολή των Αγώνων πάντως μπορεί να σημαίνει και αναβολή των εκλογών της ΕΠΟ. Το διάβασε ο πρόεδρος του ΠΑΟ Μάνος Μαυροκουκουλάκης και επικοινωνώντας μαζί μου για να μοιραστεί τη χαρά του (!) για αυτό. «Ας εκμεταλλευτούμε την αναβολή για να προχωρήσουμε στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό» μου είπε. «Είναι ευκαιρία να βάλουμε στην ΕΠΟ πρόεδρο γυναίκα, its time. Εχω και το όνομα» μου αποκάλυψε. Τον ρώτησα ποια έχει στο μυαλό του. «Δεν το λέω για να μην την κάψει ο Αλέξης ο Δέδες, όπως τον Λυσσάνδρου» μου είπε. Κι έβαλε να πιει μια γκράπα που καίει και τα μικρόβια…

Sports in

LIVE: Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς

LIVE: Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς για τα ημιτελικά του ATP Masters 500 της Βαρκελώνης. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024