Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Πρόθεση για «ένεση» 5 τρισ. δολαρίων από G20 χωρίς όμως δέσμευση

Κοροναϊός: Πρόθεση για «ένεση» 5 τρισ. δολαρίων από G20 χωρίς όμως δέσμευση

Η ομάδα των G20 που αντιμετωπίζει ήδη αυστηρή κριτική ότι δεν αναλαμβάνει συλλογική δράση για αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοίνωσε -χωρίς πάντως καμιά δέσμευση- την δέσμευσή τους να ενισχύσουν με περισσότερα από 5 τρισ. δολάρια την παγκόσμια οικονομία

Οι ηγέτες της G20 διαβεβαίωσαν την Πέμπτη ότι είναι έτοιμοι να ενισχύουν τα παγκόσμια οικονομικά δίκτυα ασφαλείας, απευθύνοντας έκκληση για μεγαλύτερο συντονισμό στον ιδιωτικό τομέα, ενώ δεσμεύτηκαν ότι «θα το ξεπεράσουμε» αυτό όλοι μαζί, αναφερόμενοι στις επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κοροναϊού.

«Ανησυχούμε βαθύτατα για τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχουν όλες οι χώρες, ιδίως οι αναπτυσσόμενες και οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, κυρίως η Αφρική και τα μικρά νησιωτικά κράτη» επισήμαναν οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, όπου προσθέτουν ότι οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι αντιμετωπίζουν «ιδιαίτερο κίνδυνο».

Οι επικεφαλής των κρατών μελών της G20 υπογράμμισαν ότι δεσμεύονται να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο εναντίον της πανδημίας του νέου κοροναϊού, θεωρώντας «απόλυτη προτεραιότητά» τους την αντιμετώπιση των υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, οι ηγέτες της G20 τόνισαν την αφοσίωσή τους στο να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, να προφυλάξουν την οικονομική σταθερότητα και να επαναφέρουν την ανάπτυξη.

Σημείωσαν ότι δεσμεύονται για την επίλυση όποιων αναταραχών στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών και τις κεντρικές τράπεζες να συντονιστούν μεταξύ τους και με διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να εκπονήσουν ένα σχέδιο δράσης ως απάντηση στην πανδημία.

 «Περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια»

Τα κράτη μέλη της G20 γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να χορηγήσουν ένεση «άνω των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων» στην παγκόσμια οικονομία για να «αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές, οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνέπειες της πανδημίας» του νέου κοροναϊού.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε ενώ οι μεγάλες δυνάμεις παγκοσμίως ενεργοποιούνται για να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της πανδημίας στις δικές τους οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία ή η Σαουδική Αραβία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάλεσε νωρίτερα τις χώρες της G20 να μειώσουν τους δασμούς τους, προκειμένου να στείλουν μήνυμα εμπιστοσύνης στην παγκόσμια οικονομία μπροστά στην πανδημία.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Σι «κάλεσε τα κράτη μέλη της G20 να μειώσουν τους τελωνειακούς δασμούς, να άρουν τα (τελωνειακά) εμπόδια και να βελτιώσουν τις εμπορικές ροές».

Εξάλλου, η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών προέτρεψε σε μια ανοικτή επιστολή, την ομάδα της G20 να ενεργήσει σύντομα για να αποτρέψει ανεπανόρθωτες ζημίες στη βιομηχανία αερομεταφορών, που έχει κλονιστεί από την κρίση του κορονοϊού.

«Η εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 σε ολόκληρη την υφήλιο και ως αποτέλεσμα, το κλείσιμο των συνόρων, που διατάσσουν οι κυβερνήσεις, και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί οδήγησαν στην καταστροφή της ζήτησης στα αεροπορικά ταξίδια» γράφει στην επιστολή ο διευθύνων σύμβουλος της IATA Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024