Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Τα τελευταία στοιχεία για την εξάπλωση του ιού στην Ελλάδα - Τι εκτιμούν οι επιστήμονες

Κοροναϊός: Τα τελευταία στοιχεία για την εξάπλωση του ιού στην Ελλάδα – Τι εκτιμούν οι επιστήμονες

Η μερική απαγόρευση κυκλοφορίας μπορεί να ήταν το έσχατο μέτρο από πλευράς κυβέρνησης ώστε να μπει ένα «φρένο» στην εξάπλωση του κοροναϊού , ωστόσο φαίνεται πως αποδεικνύεται και το πιο αποτελεσματικό καθώς παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα και οι νεκροί αυξάνονται, η εικόνα στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη συγκριτικά με άλλες χώρες. Το κυβερνητικό […]

Η μερική απαγόρευση κυκλοφορίας μπορεί να ήταν το έσχατο μέτρο από πλευράς κυβέρνησης ώστε να μπει ένα «φρένο» στην εξάπλωση του κοροναϊού , ωστόσο φαίνεται πως αποδεικνύεται και το πιο αποτελεσματικό καθώς παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα και οι νεκροί αυξάνονται, η εικόνα στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη συγκριτικά με άλλες χώρες.

Το κυβερνητικό επιτελείο αλλά και η ειδική ομάδα των λοιμωξιολόγων που παρακολουθεί στενά σε καθημερινή βάση όλες τις εξελίξεις με τη διασπορά του ιού τονίζουν πως δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός και εκτιμούν ότι ο Απρίλης θα είναι ο μήνας όπου θα κριθεί η έκβαση της «μάχης».

Τόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο «στρατηγός» στη μάχη κατά του κοροναϊού όσο και οι υπόλοιποι επιστήμονες που ασχολούνται με την εξάπλωση του ιού, εκτιμούν πως τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα φανεί ξεκάθαρα αν τα σκληρά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση με τη μερική απαγόρευση κυκλοφορίας έχουν αποδώσει.

Τα μηνύματα μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικά αλλά επειδή ο ιός είναι απρόβλεπτος, ουδείς μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια πως θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις, καθώς όσο καθυστερεί η εξάπλωση του ιού, τόσο περισσότερο κερδίζουμε τη μάχη με το χρόνο.

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης άλλωστε είναι υπάρξουν οι μικρότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρωτίστως να αντέξει το σύστημα Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προχωρά σε προσλήψεις ιατρικού προσωπικού αλλά και ενίσχυση των υποδομών, ώστε να είναι το σύστημα υγείας πιο θωρακισμένο.

Το «προφίλ» των ασθενών

Στη μαύρη λίστα των νεκρών βρίσκονται συνολικά 20 άνθρωποι ενώ από τους 134 ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, 45 είναι διασωληνωμένοι.

Ο κ. Τσιόδρας στη χθεσινή ενημέρωση άφησε μία χαραμάδα αισιοδοξίας για το μέλλον, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι αριθμοί που έχουμε είναι αναλογικά καλύτεροι από τις άλλες χώρες. Όσο πιστοί είμαστε στην τήρηση των μέτρων τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για όλους μας».

«Δυο ημέρες στη σειρά υπάρχει μειωμένος αριθμός καταγραφής της νόσου και θανάτων στην γείτονα Ιταλία. Στη χώρα που ξεκίνησε η επιδημία, στην επαρχία Χουμπέι, ο περιορισμός σταματά την Τετάρτη. Όπως καταλαβαίνετε, η διάρκεια των μέτρων ήταν ένας σημαντικός παράγοντας», τόνισε ο κ.Τσιόδρας.

Κρίσιμη η εβδομάδα που διανύουμε

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως η εβδομάδα που διανύουμε είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για την εξέλιξη του ιού και συνέστησε σε όλους να τηρούν με ευλάβεια τα αυστηρά μέτρα προστασίας.

«Όσο περισσότερο μελετούμε τον ιό, τόσο περισσότερο τον καταλαβαίνουμε. Η εβδομάδα που διανύουμε είναι μια από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες στην απόκριση. Δεν πρέπει να κάτσουμε ως αβοήθητοι παρατηρητές αυτής της κατάστασης», υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος.

«Καμπανάκι» από επιστήμονες – Η πανδημία θα δείξει τα «δόντια» της

Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες συστήνουν σε όλους τους τόνους να συνεχίσουμε να τηρούμε τα όλα τα αυστηρά μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, καθώς η «καραντίνα» είναι το μέτρο το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει στο μέλλον να επιστρέψουμε σταδιακά στην  κανονικότητα.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, τόνισε το πρωί της Τετάρτης μιλώντας στον ANT1 πόσο σημαντική είναι η παραμονή μας στο σπίτι για τον περιορισμό εξάπλωσης του κοροναϊού.

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Δεν μας εφησυχάζουν τα χαμηλά νούμερα, γιατί ξέρουμε ότι τις επόμενες μέρες η επιδημία θα ανέβει και θα δείξει τα «δόντια» της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας και πρόσθεσε ότι πρέπει «να είμαστε έτοιμοι και να είμαστε σπίτια μας».

«Να κρυφτούμε από τον ιό»

Στάθηκε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τήρηση των μέτρων απομόνωσης για τις επόμενες 15 μέρες. «Να τηρήσουμε τα μέτρα με ιδιαίτερη αυστηρότητα. Εδώ θα παιχτεί το παιχνίδι. Όσο καθυστερούμε τον ιό τόσο μικρότερο θα είναι το χτύπημα που θα έχουμε», ανέφερε ο καθηγητής και πρόσθεσε:

«Να δείξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμόρφωση. Να βγαίνουμε από το σπίτι μας μόνο για σημαντικούς λόγους. Να κρυφτούμε από τον ιό. Να μη μας βρει, για να περάσουμε τον Απρίλιο με όσο το δυνατό λιγότερες ζημιές».

Το μόνο μας όπλο είναι η καραντίνα – Κανείς δεν είναι άτρωτος

«Έχουμε νέο ιό, δεν έχουμε αντισώματα, δεν έχουμε φάρμακα και εμβόλια. Το μόνο όπλο μας είναι η καραντίνα. Είναι το τελευταίο χαρτί, να το παίξουμε καλά και να το χρησιμοποιήσουμε σωστά αλλιώς μας περιμένει καταστροφή», επεσήμανε ο Νίκος Σύψας.

Όσο για τις νεότερες ηλικίες, ο καθηγητής τόνισε ότι «στην Ιταλία το 10% των διασωληνομένων είναι 20-40 ετών. Κανείς δεν είναι προστατευμένος. Ο κορωνοϊός είναι αμείλικτος και είμαστε όλοι ευάλωτοι».

«Παίζει ρόλο η υγρασία και η θερμοκρασία. Να μην περιμένουμε, όμως, από τον καιρό να μας σώσει, αλλά από τον εαυτό μας» ανέφερε ο κ. Σύψας και κατέληξε στο ότι «αν βασιστούμε στο παράδειγμα της Κίνας και τηρήσουμε τα αυστηρά μέτρα, η καθοδική καμπύλη του ιού στη χώρα μας θα αρχίσει σε περίπου 8 εβδομάδες».

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024