Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον να ανακοίνωσε, το βράδυ της Δευτέρας, αυστηρότατα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού, με αποκορύφωμα τον περιορισμό της κυκλοφορίας τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες, ωστόσο ίσως ήταν αργά, όπως αποδεικνύει σχεδιάγραμμα επιδημολιόγων

Ο νέος κοροναϊός μπορεί να έχει ήδη μολύνει πολύ περισσότερους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο από ότι είχαν εκτιμήσει οι επιστήμονες -ίσως το μισό πληθυσμό- σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, την οποία φιλοξενούν οι Financial Times.

Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον να ανακοίνωσε, το βράδυ της Δευτέρας, αυστηρότατα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού, με αποκορύφωμα τον περιορισμό της κυκλοφορίας τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες, ωστόσο ίσως ήταν αργά, όπως αποδεικνύει σχεδιάγραμμα επιδημολιόγων, βάσει του οποίου η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της Αγγλίας υποφέρουν από συμπτώματα.

Εάν επαληθευτούν τα στοιχεία της πανεπιστημιακής έρευνας, αυτό σημαίνει ότι λιγότερο από ένας στους χίλιους θα χρειαστούν νοσηλεία, δήλωσε η Sunetra Gupta, καθηγήτρια θεωρητικής επιδημιολογίας, η οποία ηγήθηκε της μελέτης.

Όπως διαπιστώνει η έρευνα της Οξφόρδης, η συντριπτική πλειονότητα όσων νοσούν από κοροναϊό είτε αναπτύσσει ήπια συμπτώματα είτε είναι ασυμπτωματικοί.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως έρευνες μεγάλης κλίμακας για να αξιολογήσουμε το στάδιο της επιδημίας που είμαστε τώρα» πρόσθεσε, όπως αναφέρουν οι FT.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο κοροναϊός έφτασε στη Μεγάλη Βρετανία στα μέσα Ιανουαρίου. Όπως και πολλές λοιμώξεις, εξαπλώθηκε χωρίς να γίνει αντιληπτό για περισσότερο από έναν μήνα. Μάλιστα, τα πρώτα κρούσματα ανακοινώθηκαν στη Βρετανία περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η ανοσία της αγέλης

Η έρευνα επαναφέρει στο προσκήνιο την «ανοσία της αγέλης», τη θεωρία δηλαδή ότι ο ιός θα σταματήσει να εξαπλώνεται όταν αρκετοί άνθρωποι δημιουργήσουν ανοσία επειδή έχουν ήδη μολυνθεί.

Η κυβέρνηση όμως εγκατέλειψε τη θεωρία αυτή, επιτρέποντας την ελεγχόμενη εξάπλωση του ιού, αφού οι επιστημονικοί σύμβουλοί της ανέφεραν ότι αυτό θα έπληττε το βρετανικό σύστημα Υγείας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr