Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Οι αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ αίρουν τους περιορισμούς

Κοροναϊός: Οι αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ αίρουν τους περιορισμούς

Οι αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ αίρουν τους περιορισμούς για τον συντονισμό των προμηθευτών προκειμένου να καταπολεμηθεί η πανδημία, προειδοποιώντας όμως κατά όποιας αισχροκέρδειας.

Οι ευρωπαϊκές αρχές κατά των μονοπωλίων έδωσαν σήμερα άδεια στους προμηθευτές να συντονίσουν τις διανομές εν ελλείψει προϊόνων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, δίχως να κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για παραβίαση των σχετικών κανονισμών, αλλά προειδοποίησαν συνάμα ενάντια σε όποια απόπειρα αισχροκέρδειας.

Η κίνηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανταγωνισμού (ECN), έπειτα από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εθνικών αρχών ανταγωνισμού των 27 κρατών μελών, ακολουθεί την πρωτοβουλία της Βρετανίας να χαλαρώσει τη σχετική νομοθεσία περί ανταγωνισμού, ώστε να επιτρέψει στα σουπερμάρκετ να συνεργασθούν, επιβάλλοντας ακόμη και δελτίο στην αγορά προϊόντων.

Το ECN ανακοίνωσε πως έχει επίγνωση για τις κοινωνικές κι οικονομικές συνέπειες της κρίσης, τονίζοντας πως «η έκτακτη αυτή κατάσταση ενδέχεται να πυροδοτήσει την ανάγκη της συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών προκειμένου να εξασφαλίσουν την τροφοδοσία και τη δίκαια διανομή των εν ελλείψει προϊόντων, προς όλους τους καταναλωτές».

«Υπό τις παρούσες συνθήκες το ECN δεν πρόκειται να επέμβει κατά των αναγκαίων και περιορισμένων χρονικά μέτρων που θα τεθούν εν ισχύι, ώστε να αποφευχθούν ελλείψεις στην τροφοδοσία», τονίζει το Δίκτυο, προσθέτοντας ότι ο ορισμός μίας διατίμησης στα προϊόντα, που συνήθως επιτρέπεται μόνον για ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη στο σημερινό κλίμα, προκειμένου να περιορισθούν αδικαιολόγητες αυξήσεις από τους διανομείς.

Όπως τόνισε ο Ασημάκης Κομνηνός της νομικής εταιρείας White & Case, η κοινή δήλωση θα αποσαφηνίσει κάθε αμφιβολία για τη συνεργασία: «αυτό ήταν αναμενόμενο, διότι προσφέρει μία συντονισμένη απάντηση στην κρίση και μία καλόδεκτη αποσαφήνιση. Αποδεικνύει μία κοινή απόφαση από σύμπασες τις αρχές και δείχνει πως οι ισχύοντες νόμοι είναι ελαστικοί».

Ενδεικτικά, η αντίστοιχη ελληνική επιτροπή ορμώμενη από την αναγκαιότητα των συνθηκών της πανδημίας χαλάρωσε τους κανονισμούς για τις συμφωνίες μεταξύ παραγωγών και διανομέων, ενώ η γερμανική ανακοίνωσε πως θα επιτρέπεται η εκτενέστερη συνεργασία τους δεδομένων των συνθηκών της παρούσας συγκυρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024