Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Αυστραλία : Πακέτο ασφαλείας 17.1 δισ. δολλαρίων για τη στήριξη των πολιτών

Κοροναϊός – Αυστραλία : Πακέτο ασφαλείας 17.1 δισ. δολλαρίων για τη στήριξη των πολιτών

Τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος προβλέπεται να υπογραφούν μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς οι επιχειρήσεις προειδοποιούν για μια «κακή» καθοδική πορεία στην οικονομία

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας είναι έτοιμη να προβεί σε σημαντική παρέμβαση στην αγορά, με τους αναλυτές να χρεώνουν την περικοπή έκτακτης ανάγκης και κάποια μορφή ποσοτικής χαλάρωσης την Πέμπτη, καθώς η κυβέρνηση Morrison εφαρμόζει τις τελευταίες πινελιές σε έναν δεύτερο κύκλο οικονομικών κινήτρων, που χαρακτηρίζεται ως πακέτο «δίχτυ ασφαλείας» πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εφαρμογή μέτρων

Τα μέτρα υποστήριξης των εισοδημάτων και η επείγουσα οικονομική βοήθεια για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία τοθ κοροναϊού θα υπογραφούν από την κυβέρνηση μέσα σε λίγες μέρες, καθώς οι βιομηχανικές ομάδες προειδοποιούν για μια «τρομερή» καθοδική πορεία που ήδη βλέπει απώλειες θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα.

Με την κυβέρνηση να εντείνει τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης και με τις αρχές να αναφέρουν περισσότερες περιπτώσεις κοροναϊού, συμπεριλαμβανομένου ενός θανάτου στη Νέα Νότια Ουαλία την Τετάρτη, οι χρηματοπιστωτικές αγορές συνέχισαν την ταραχώδη πορεία τους. Το ASX υποχώρησε περισσότερο από 6,4% την Τετάρτη, χάνοντας κέρδη από την Τρίτη.

Ο  Ντάνιελ Άντριους, σημείωσε την Τετάρτη ότι στο πακέτο του πρωθυπουργού, ο Scott Morrison, θα εξετάσει πιθανώς την παροχή ταμειακών ροών έκτακτης ανάγκης για τις επιχειρήσεις στην πρώτη γραμμή του οικονομικού σοκ,  επειδή οι επιχειρήσεις χρειάζονταν «μετρητά, ρευστότητα και κεφάλαια, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν τους μισθούς, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τις οικογένειές τους με τα απαραίτητα».

Μέχρι στιγμής, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε οικονομικά μέτρα ύψους 17,6 δισ. Δολαρίων για την αντιμετώπιση της ύφεσης, πέραν της δέσμης μέτρων για την υγεία ύψους 2,4 δισ. Δολαρίων. Όλες οι πολιτείες εκτός από τη Βικτώρια και την Αυστραλιανή Πρωτεύουσα έχουν επίσης παρουσιάσει τα δικά τους πακέτα, συνολικού ύψους άνω των $ 4δις για την υγεία και την οικονομική στήριξη.

Την Τετάρτη, θεσπίστηκε μια σειρά από νέα μέτρα υγείας που υπογράφηκαν από το εθνικό υπουργικό συμβούλιο, με στόχο την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των εσωτερικών συγκεντρώσεων περισσότερων από 100 ατόμων, μια διαταγή απαγόρευσης ταξιδιού για όλους τους προορισμούς στο εξωτερικό και αυστηρούς νέους κανόνες για την επίσκεψη σε σπίτια φροντίδας ηλικιωμένων.

Ανακοινώσεις

Καθώς ο Morrison προειδοποίησε τους Αυστραλούς να προετοιμαστούν για τουλάχιστον έξι μήνες, οι επιχειρηματικές ομάδες αύξησαν τις προσκλήσεις τους για επείγουσα οικονομική βοήθεια, λέγοντας ότι η κατάσταση «μετατοπίστηκε ταχέως» την περασμένη εβδομάδα καθώς η πανδημία είχε κλιμακωθεί.

«Οι μικρές επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα έχουν μεγάλη ανάγκη, φέρνοντας το βάρος των περιορισμών στην κυκλοφορία των ανθρώπων και την οικονομική ύφεση», δήλωσε ο επικεφαλής της Αυστραλιανής Εμπορικής και Βιομηχανικής Επιχείρησης, κ. James Pearson.

«Χωρίς υποστήριξη για τις μικρές επιχειρήσεις, χιλιάδες Αυστραλοί θα χάσουν τις επιχειρήσεις τους, τις δουλειές τους και τα μέσα διαβίωσής τους και η οικονομία θα πέσει προς τα κάτω.  Τα οικονομικά θύματα του κοροναϊού της Αυστραλίας, όπως και τα θύματα της υγείας, χρειάζονται βοήθεια τώρα» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ντένις .

«Η στήριξη των επιχειρήσεων σε αυτό το στάδιο της κρίσης απαιτεί μέτρα που θα τους βοηθήσουν στην ταμειακή ροή τους και θα ενισχύσουν την ικανότητά τους και την ετοιμότητά τους για την ανάκαμψη που βρίσκεται μπροστά».

Ο υπουργός Οικονομικών Ματίας Κορμάν ανέφερε ότι η κυβέρνηση κινείται γρήγορα για να οριστικοποιήσει τη «σημαντική» δέσμη μέτρων, την οποία ελπίζει ότι θα νομοθετηθεί όταν θα συναντηθεί το κοινοβούλιο στην Καμπέρα τη Δευτέρα.

«Είναι πολύ σαφές ότι αυτό ήταν μια ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση. Η έκταση των οικονομικών επιπτώσεων σημείωσε σημαντική επιτάχυνση, ιδίως λόγω των αποφάσεων που έλαβαν χώρες όπως η Αυστραλία και πολλοί άλλοι όσον αφορά τα διεθνή ταξίδια, τον έλεγχο των συνόρων τους … και τον εσκεμμένο περιορισμό της δραστηριότητας στην εγχώρια αγο», δήλωσε ο Cormann στο Sky News Τετάρτη.

Πηγή: theguardian.com

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024