Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Ενόχληση στο Βερολίνο για την προσπάθεια Τραμπ να «κλέψει» το εμβόλιο

Κοροναϊός : Ενόχληση στο Βερολίνο για την προσπάθεια Τραμπ να «κλέψει» το εμβόλιο

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» ΗΠΑ - Γερμανίας για την εξασφάλιση του εμβολίου κατά του κοροναϊού.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επέκρινε έντονα την εικαζόμενη προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να πείσει την εταιρεία CureVac (η οποία ερευνά την δυνατότητα παρασκευής εμβολίου κατά του κορονοϊού) που εδρεύει στο Τύπινγκεν, να μεταφερθεί στις ΗΠΑ προσφέροντάς της μεγάλα ποσά.

«Οι Γερμανοί ερευνητές ηγούνται στην ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων και σε παγκόσμιες συνεργασίες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε άλλους να αποκτήσουν την αποκλειστικότητα των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke.

«Έχω ήδη μιλήσει με τους συναδέλφους μου από τον Καναδά, τη Νότια Κορέα, τη Βραζιλία και την Αυστραλία για το θέμα αυτό και θα συζητηθεί επίσης και στο πλαίσιο της συνόδου των χωρών της Ομάδας των 7 (G7). Tον κορονοϊό θα τον νικήσουμε μόνο από κοινού, όχι ο ένας εναντίον του άλλου», τόνισε ο Μάας.

Η προσπάθεια Τραμπ για αποκλειστικά δικαιώματα

Η αντίδραση του Μαας ήλθε μετά το γερμανικό δημοσίευμα ότι ο Ντόναλντ Τράμπ, προσπαθεί να εξασφαλίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα του εμβολίο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Welt am Sonntag που επικαλείται ανώνυμες πηγές, ο Αμερικανός πρόεδρος προσέφερε μεγάλα χρηματικά ποσά σε Γερμανούς επιστήμονες που εργάζονται για το εμβόλιο.

Την ίδια ώρα και οι υγειονομικές αρχές του Βερολίνου βρίσκονται σε εντατικές συνομιλίες με την -εν λογω- εταιρεία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε να προσφέρει στην εταιρεία οικονομικά κίνητρα για να παραμείνει στη Γερμανία.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας δήλωσε, ότι η κυβέρνηση ήταν σε «εντατικό» διάλογο με την εταιρεία CureVac, καθώς «ενδιαφέρεται πολύ για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών κατά του νέου κοροναϊού που έχουν αναληφθεί στη Γερμανία και στην Ευρώπη».

«Ουδέν σχόλιο» από την εταιρεία

Η εταιρεία από την πλευρά της αρνήθηκε να σχολιάσει, το δημοσίευμα.

Η εταιρεία εδρεύει στη γερμανική πόλη Tübingen και συνεργάζεται με το Paul Ehrlich Institute, που συνδέεται με το γερμανικό υπουργείο Υγείας.

Την Παρασκευή, ο συνιδρυτής και υπεύθυνος παραγωγής της CureVac, Florian von der Mülbe, δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία είχε αρχίσει έρευνες για διάφορα πιθανά εμβόλια, προσθέτοντας ότι θα επιλεγούν οι δύο πιο ελπρι και οι δύο πιο ελπιδοφόρες, για κλινικές δοκιμές.

Η εταιρεία ελπίζει να έχει αναπτύξει ένα πειραματικό εμβόλιο μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και στη συνέχεια να πάρει έγκριση για δοκιμές σε ανθρώπους.

Πηγή: Welt am Sonntag, Deutsche Welle

Sports in

Παίκτης της Ντόρτμουντ έγραψε χθες τεστ στα μαθηματικά και σήμερα παίζει στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ

Ο Κιελ Βέτιεν της Μπόρουσια Ντόρτμουντ δεν είχε καταφέρει να ταξιδέψει τη Δευτέρα με την υπόλοιπη ομάδα για το Παρίσι, αφού πρώτα έπρεπε να δώσει εξετάσεις για το σχολείο!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024