Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στην εντατική και η Wall Street με πτώση άνω του 8% - Αυτόματη διακοπή συναλλαγών

Στην εντατική και η Wall Street με πτώση άνω του 8% – Αυτόματη διακοπή συναλλαγών

Από τη δίνη του κοροναϊού δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε η Wall Street, που σήμερα για τρίτη φορά σε εξι ημέρες ενεργοποιήθηκε ο αυτόματος κόφτης συναλλαγών καθώς ο S&P 500 με το καλημέρα της συνεδρίασης κατέγραψε βουτιά 8%.

Από τη δίνη του κοροναϊού δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε η Wall Street, που σήμερα, για τρίτη φορά σε έξι ημέρες, ενεργοποιήθηκε ο αυτόματος κόφτης συναλλαγών καθώς ο S&P 500 με το καλημέρα της συνεδρίασης κατέγραψε βουτιά 8%.

Οι συναλλαγές σταμάτησαν αυτόματα για 15 λεπτά. Οι λεγόμενοι «αυτόματοι κόφτες»(circuit breakers) είναι ένα μέτρο που έχει εγκρίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για τον περιορισμό των ρευστοποιήσεων πανικού στα αμερικανικά χρηματιστήρια. Το μέτρο διακόπτει προσωρινά τη διαπραγμάτευση ενός δείκτη όταν αυτός σημειώσει απώλεια από ένα ποσοστό και πάνω.

Πανικό από την κίνηση της Fed

Την νέα βουτιά αναλυτές αποδίδουν στην σπασμωδική αντίδραση της αγοράς στα νέα μέτρα της Fed.

Ειδικότερα, η δεύτερη αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα μέσα σε ένα 15ήμερο κατάφερε απλώς να ενισχύσει το κλίμα πανικού μεταξύ των επενδυτών, που ανησυχούν ότι η πανδημία παραλύει τις εφοδιαστικές αλυσίδες και συρρικνώνει τα οικονομικά των επιχειρήσεων.

Η Fed περιόρισε τα επιτόκιά της ουσιαστικά στο 0% (εύρος 0% – 0,25%), στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015, ενώ έθεσε σε «κίνηση» ένα τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 700 δισ. δολ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε «ιδιαίτερα ευτυχής» για τις ανακοινώσεις της Fed, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι των αγορών θα πρέπει να είναι ενθουσιασμένοι».

Ωστόσο, τα δεδομένα σχετικά με τον κορονοϊό μέσα στο σαββατοκύριακο δεν βοηθούν στη διαμόρφωση θετικού επενδυτικού κλίματος. Τα κρούσματα στις ΗΠΑ έφτασαν τα 3.774 και οι θάνατοι τους 69, σύμφωνα με το Johns Hopkins University. Το αμερικανικό κέντρο πρόληψης και αντιμετώπισης λοιμωδών νοσημάτων καλεί σε ματαίωση κάθε συνάθροισης άνω των 50 ανθρώπων.

Καταρρέουν οι δείκτες

Ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει πτώση 1.866 μονάδων ή 8,05%, με τον ευρύτερο S&P 500 να υποχωρεί κατά 199 μονάδες ή 7,35% και τον τεχνολογικό Nasdaq να «χάνει» 598 μονάδες ή 7,60%.

Η μετοχή της Apple υποχωρεί κατά 9%, ενώ σχυρό πλήγμα δέχονταν και οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών. Μεγάλη πίεση δέχονται και οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Τόσο ο Dow Jones, όσο και ο S&P 500 έχασαν άνω του 8% την περασμένη εβδομάδα, μαζί με τον τεχνολογικό Nasdaq, περνώντας σε έδαφος bear market. Η τελευταία ορίζεται ως πτώση άνω του 20% από το ιστορικό υψηλό ενός δείκτη.

Και οι 30 μετοχές του Dow Jones κινούνται με αρνητικό πρόσημο.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024