Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γεννηματά : Επτά προτάσεις για σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την οικονομία

Γεννηματά : Επτά προτάσεις για σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την οικονομία

Η Φώφη Γεννηματά εκθέτει τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την κρίση στην οικονομία λόγω του κοροναϊού,

«Τίποτα δεν είναι όπως χθες στην Ευρώπη και στον κόσμο. Η κρίση δοκιμάζει την αντοχή της Κοινωνίας, απειλεί την υγεία και τη ζωή των πολιτών. Προτεραιότητα μας είναι βέβαια οι ανθρώπινες ζωές. Γι’ αυτό και προτείναμε – και στηρίζουμε – όλα τα αναγκαία μέτρα για την δημόσια υγεία», τονίζει η Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της ζητώντας από τους πολίτες να επιδείξουν στάση ευθύνης, με βάση τις οδηγίες των ειδικών.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει ότι η κρίση θίγει ταυτόχρονα την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία, με απρόβλεπτες συνέπειες και γι αυτό χρειάζεται να παρθούν σημαντικά μέτρα στη αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup που θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, απόλυτα εμπροσθοβαρές. Μέτρα έξω από την πεπατημένη. Μέτρα «ανορθόδοξα» που αντιστοιχούν στην έκταση του προβλήματος», υπογραμμίζει η κ. Γεννηματά κρίνοντας ανεπαρκείς τις σχετικές δηλώσεις τόσο της κ. Λαγκάρντ, όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Επιβάρυναν το ήδη αρνητικό κλίμα στις αγορές. Τι νόημα έχει η πρόσδεση στο Σύμφωνο Σταθερότητας, και η εμμονή στα υπερπλεονάσματα μέσα σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες; », αναφέρει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ενώ υπογραμμίζει πως «η καθυστέρηση και η ατολμία στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων, οδήγησαν τότε σε τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό κόστος. Η επανάληψη ανάλογων πρακτικών ειδικά τώρα, που απειλούνται ανθρώπινες ζωές, θα ήταν εγκληματική και θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της Ε.Ε.».

Η Φώφη Γεννηματά προτείνει η ΕΕ να αποφασίσει την εκταμίευση μεγάλων ποσών, για την στήριξη των συστημάτων υγείας, την τόνωση της ρευστότητας, την προστασία των εργαζομένων, ανάλογων αυτών που διέθεσε για την μεγάλη τραπεζική κρίση. Πόσω μάλλον όταν εδώ πρόκειται για ανθρώπους.

Η κ. Γεννηματά προτρέπει την Ελληνική Κυβέρνηση να ζητήσει από τους εταίρους μας, όχι μόνο την εξαίρεση από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς των ποσών που διαθέτει για την κρίση, αλλά και την οριστική μείωση των στόχων για τα υπερπλεονάσματα. Να ζητήσει την δυνατότητα κρατικών ενισχύσεων για επιχειρήσεις – εργαζόμενους (de minimis) και στην στη συνέχεια να αλλάξει ριζικά ο Κρατικός Προϋπολογισμός.

Στην κατεύθυνση αυτή προτείνει:

Πρώτον, να στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και η δημόσια Παιδεία για να στηρίξει την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Δεύτερον, να τονωθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων, για την στήριξη των κοινωνικών υποδομών, αλλά και για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

Υπάρχει κίνδυνος νέας ανόδου της ανεργίας. Και μην ξεχνάμε ότι η οικονομία μας είναι ανοιχτή και επηρεάζεται από την κατάσταση σε όλη την Ευρώπη (τουρισμός, εξαγωγές).

Τρίτον, να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που διακόπτουν την λειτουργία τους, με αναστολή (η απαλλαγή αν η κρίση διαρκέσει )των υποχρεώσεων τους σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Τέταρτον, να καλυφθεί το εισόδημα των εργαζομένων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα στις επιχειρήσεις και περιοχές που πλήττονται. Δεν πρέπει να υποστούν αυτοί τις συνέπειες των αποφάσεων για το υποχρεωτικό κλείσιμο επιχειρήσεων. Και ειδικά για τους εργαζόμενους στον τουρισμό ,πρέπει τουλάχιστον να μειωθεί ο αριθμός των ημερομισθίων που προβλέπεται για την χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους χειμερινούς μήνες.

Πέμπτο, να αυξηθούν, με οικονομική κάλυψη, οι άδειες για γονείς με μικρά παιδιά που είναι αναγκασμένοι να μένουν σπίτι και να ισχύσει το μέτρο και για εργαζόμενους που δεν έχουν σταθερή σχέση εργασίας.

Έκτο, πρέπει άμεσα να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί κατοικιών και οι κατασχέσεις εις βάρος όσων αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους. Να συσταθεί η διακομματική που έχουμε προτείνει για την εξεύρεση λύσης για την προστασία της Α κατοικίας των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού.

Έβδομο, το τραπεζικό σύστημα είναι ώρα να ανταποδώσει στην κοινωνία την στήριξη που του έδωσε με τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Πρέπει να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά με Χαμηλότοκα δάνεια, για να μην οδηγηθούν σε πτώχευση πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Δεν πρέπει να εντάσσονται στα κόκκινα δάνεια, όσα δάνεια εξυπηρετούνταν κανονικά πριν τη κρίση του κοροναϊού, αλλά τώρα παρουσιάζουν πρόβλημα λόγω απότομης μείωσης των εσόδων των επιχειρήσεων. Και να δοθεί παράταση για τις δόσεις εξόφλησης δανείων.

«Είναι ώρα ευθύνης, αποφάσεων και κυρίως πράξεων. Για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία να μείνουμε όρθιοι ως χώρα, κοινωνία και οικονομία», καταλήγει η κ. Γεννηματά.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024