Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Με αυτόν τον τρόπο θα κάνετε απολύμανση στο σπίτι σας

Κοροναϊός : Με αυτόν τον τρόπο θα κάνετε απολύμανση στο σπίτι σας

Ο κοροναϊός αντιμετωπίζεται όταν γίνεται σωστά η απολύμανση στο σπίτι

Είναι σώφρον να καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες που αγγίζουμε συχνότερα. Τέτοιες είναι τραπέζια, πόμολα, διακόπτες, χειρολαβές, γραφεία, τουαλέτες, βρύσες, νεροχύτες κ.α. Αυτό πρέπει να γίνεται με οικιακά καθαριστικά και απολυμαντικά που είναι κατάλληλα για την κάθε επιφάνεια.

Οι ετικέτες στα καθαριστικά παρέχουν οδηγίες για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του κάθε προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων των προφυλάξεων που πρέπει να λάβετε κατά την χρήση του (γάντια, εξαερισμός κλπ) όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Απολύμανση

  • Τα μέλη των νοικοκυριών πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα με τα οποία εκδηώνεται ο κοροναϊός και να αποτρέπουν την εξάπλωσή του στο σπίτι.Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες που ακουμπάτε συνέχεια με τα χέρια στις κοινές περιοχές οικιακής χρήσης (π.χ. τραπέζια, καρέκλες, πόμολα, διακόπτες, τηλεχειριστήρια, γραφεία, τουαλέτες, νεροχύτες).
  • Στο υπνοδωμάτιο και στο μπάνιο που προορίζεται για έναν άρρωστο άτομο: σκεφτείτε να μειώσετε τη συχνότητα καθαρισμού στο απολύτως απαραίτητο (π.χ. όταν λερώνονται εμφανώς αντικείμενα και επιφάνειες), για να αποφύγετε την άσκοπη επαφή με τον άρρωστο και το άμεσο περιβάλλον του.
  • Όσο το δυνατόν περισσότερο, ένας άρρωστος πρέπει να παραμείνει σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο και μακριά από άλλους ανθρώπους στο σπίτι.
    Ο φροντιστής του ασθενούς μπορεί να του παρέχει προσωπικά είδη καθαρισμού για το δωμάτιο και το μπάνιο. Τέτοια είδη είναι χαρτοπετσέτες, καθαριστικά και απολυμαντικά.
  • Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο ξεχωριστό μπάνιο/τουαλέτα, τότε το μπάνιο θα πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται μετά από κάθε χρήση από έναν ασθενή με COVID-19. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ο φροντιστής πρέπει να περιμένει όσο το δυνατόν περισσότερο μετά τη χρήση του χώρου από έναν άρρωστο, προτού εισέλθει για να καθαρίσει και να απολυμάνει τις επιφάνειες.
  • Να φοράτε γάντια μιας χρήσης όταν καθαρίζετε και απολυμαίνετε επιφάνειες. Τα γάντια πρέπει να απορρίπτονται μετά από κάθε καθαρισμό. Εάν χρησιμοποιείτε γάντια πολλών χρήσεων, τότε αυτά πρέπει να προορίζονται αποκλειστικά για καθαρισμό και απολύμανση επιφανειών με σκοπό την απολύμανση από το κοροναϊό και να μην χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς.
  • Συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τα προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης που χρησιμοποιείτε. Καθαρίστε τα χέρια αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών.
    Εάν οι επιφάνειες είναι βρώμικες, πρέπει να καθαρίζονται με απορρυπαντικό ή σαπούνι και νερό πριν από την απολύμανση.
  • Για την απολύμανση, τα αραιωμένα διαλύματα οικιακής χλωρίνης, τα διαλύματα οινοπνεύματος με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε αλκοόλ και τα πιο κοινά απολυμαντικά οικιακής χρήσης είναι αποτελεσματικά.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αραιωμένη χλωρίνη, εάν είναι κατάλληλη για την επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την χρήση και τον κατάλληλο εξαερισμό του χώρου. Βεβαιωθείτε ότι το προϊόν δεν έχει περάσει την ημερομηνία λήξης του. Ποτέ μην αναμιγνύετε χλωρίνη με αμμωνία ή με οποιοδήποτε άλλο καθαριστικό. Η χλωρίνη οικιακής χρήσης είναι αποτελεσματική έναντι των κορωνοϊών, μόνο όταν αραιώνεται σωστά.
  • Προετοιμάστε ένα διάλυμα χλωρίνης αναμειγνύοντας 4 κουταλάκια του γλυκού χλωρίνης ανά 1 λίτρο νερού.
  • Τα απολυμαντικά προϊόντα με πιστοποίηση για εξόντωση ιικών παθογόνων είναι αποτελεσματικά έναντι του κοροναϊού, επειδή είναι αποδεδειγμένο ότι εξοντώνουν άλλους ιούς, που είναι πιο δύσκολο να σκοτωθούν. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για όλα τα προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης (π.χ. συγκέντρωση, μέθοδος εφαρμογής, διάρκεια επαφής κ.λπ.).
  • Για μαλακές (πορώδεις) επιφάνειες, όπως δάπεδο με μοκέτα, χαλιά και κουρτίνες, καθαρίστε πρώτα την ορατή βρωμιά και στη συνέχεια καθαρίστε τις με καθαριστικά που είναι κατάλληλα για χρήση σε αυτές τις επιφάνειες. Μετά τον καθαρισμό:
  • Ξεπλύνετε τα αντικείμενα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Εάν είναι επιτρεπτό από τον κατασκευαστή τους, βάλτε τα στο πλυντήριο στη σωστή ρύθμιση νερού για τα αντικείμενα και μετά στεγνώστε τα πλήρως. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε απολυμαντικά προϊόντα ενάντια σε ιϊκούς παθογόνους παράγοντες, αρκεί αυτά να είναι κατάλληλα για πορώδεις επιφάνειες.
    Κοροναϊός – προστασία στο σπίτι: Υγιεινή χειρών και άλλα προληπτικά μέτρα
  • Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να καθαρίζουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό. Μην ξεχνάτε να το κάνετε και αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών και μετά από κάθε επαφή με έναν άρρωστο. Εάν τα χέρια σας δεν είναι ορατώς βρώμικα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Επίσης, να πλένετε τα χέρια σας και κάθε φορά που:

  • φυσάτε την μύτη σας
  • βήχετε, ή φτερνίζεστε
  • αφότου χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα
  • πριν καθίσετε για φαγητό, πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα
  • αφότου έρθετε σε επαφή με ζώα, όπως τα κατοικίδια του σπιτιού
  • πριν και μετά την παροχή φροντίδας σε άλλο άτομο που χρειάζεται βοήθεια (π.χ. παιδί)

Πηγή:cdc.gov

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024