Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο δήμος Φυλής σε τροχιά ενεργειακής αυτονομίας

Ο δήμος Φυλής σε τροχιά ενεργειακής αυτονομίας

Πανευρωπαϊκή πρωτιά διεκδικεί ο δήμος Φυλής με τη δημιουργία ενεργειακού πάρκου στη θέση της παλαιάς χωματερής.

Αύριο Πέμπτη στη προγραμματισμένη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του δήμου Φυλής θα τεθούν προς έγκριση τα τεύχη δημοπράτησης του διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού που θα αφορά την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 10MW.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το πάρκο θα εκτείνεται σε 2 χιλιάδες στρέμματα στο αποκατεστημένο κομμάτι της χωματερής.

Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά στην οικονομική επιτροπή και εγκριθούν τα τεύχη δημοπράτησης, τον Απρίλιο θα κλείσει το βιβλίο προσφορών και αρχές του φθινοπώρου το αργότερο θα έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία με την ανακήρυξη του αναδόχου του έργου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου δεν ξεπερνάει τα 26 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Την μελέτη σε μεγάλο ποσοστό ανέλαβε η τεχνική υπηρεσία του δήμου αξιοποιώντας και την τεχνογνωσία ιδιωτικών εταιριών. Οι υπηρεσίες του δήμου μελέτησαν πολλές περιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο αποκατάστασης χωματερών και αυτή που εμφάνισε τις κύριες ομοιότητες ήταν της Χιρίγια του Τελ Αβίβ.

Η μελέτη προβλέπει και τη δημιουργία ενός υδροηλεκτρικού έργου μικρής κλίμακας. Παρεμβάσεις περιβαντολλογικές επίσης προβλέπονται ώστε να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου και αναψυχής. Αναφερόμαστε σε κατασκευή παιδικής χαράς, χώρων αναψυχής με τραπεζοκαθίσματα αλλά και μονοπάτια πεζοπορίας.

Εφόσον μάλιστα καταστεί εφικτό το όλο έργο θα συμπληρωθεί και από υποδομές αθλητικών δραστηριοτήτων. Υπάρχει και πρόβλεψη για δημιουργία μουσείου απορριμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες το έργο έχει ήδη λάβει την έγκριση του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το ενεργειακό πάρκο είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού του δημάρχου Χρήστου Παππού για την ανάπλαση της χωματερής.

Ο δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς με την ολοκλήρωση της πρώτης αυτής ενεργειακής κοινότητας, έχει τονίσει πως πρόκειται να παρέχει δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε πέντε χιλιάδες οικογένειες του δήμου που θα πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Πλέον θα αναφερόμαστε σε «ηλιακή κοινωνική πολιτική» μια καλή πρακτική που θα εισάγει την τοπική αυτοδιοίκηση σε μια νέα εποχή. Το έργο είναι μεγάλου μεγέθους και ήταν αναμενόμενο να προσελκύσει το ενδιαφέρον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Μάλιστα, τον Ιούνιο το έργο θα παρουσιαστεί στο Βέλγιο και συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες το διάστημα 22 με 26 Ιουνίου στα πλαίσια της ¨Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι συνεδριακές εκδηλώσεις θα επικεντρωθούν -μεταξύ άλλων-στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις πιο “καθαρές λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Απώτερος σκοπός της δημοτικής αρχής είναι ο δήμος Φυλής να μετατραπεί σε έναν από τους πιο “πράσινους” και ενεργειακά αυτόνομους δήμους της Ευρώπης.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024