Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός-Ηνωμένο Βασίλειο: «Ακραία μέτρα μπορεί να χρειαστούν αλλά όχι ακόμα»

Κοροναϊός-Ηνωμένο Βασίλειο: «Ακραία μέτρα μπορεί να χρειαστούν αλλά όχι ακόμα»

Σε μια πιο μετριοπαθή δήλωση προβαίνουν μέλη της βρετανικής κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έχει αντισταθεί μέχρι στιγμής στην επιβολή ισχυρών περιορισμών για τα ταξίδια, τα σχολικά ανοίγματα ή τις μαζικές συναθροίσεις που ακολουθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δηλώσεις

Ο κ. Johnson και οι σύμβουλοί του υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή «μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης», ενώ η εμφάνιση των κρουσμάτων του ιού είναι ακόμη στα αρχικά της στάδια, θα μπορούσε να έχει μειονεκτήματα.

«Υπάρχει κίνδυνος να πάμε από πολύ νωρίς σε περιοριστικά μέτρα απομόνωσης, οι άνθρωποι θα νοιώσουν κουρασμένοι και θα είναι δύσκολο να τα διατηρήσουν με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Chris Whitty, επικεφαλής ιατρικός υπεύθυνος για την Αγγλία.

Πολλοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι ορισμένα μέτρα που αποφεύγει η Βρετανία, όπως η εξέταση ταξιδιωτών αεροδρομίων για πυρετό, έχουν περιορισμένη χρήση: Τα χειμερινά θερμόμετρα είναι αναξιόπιστα, οι άρρωστοι ταξιδιώτες μπορούν να πάρουν φάρμακα μείωσης της θερμοκρασίας και οι έλεγχοι δεν περιλαμβάνουν τους ανθρώπους που βρίσκονται ακόμα στη φάση της επώασης.

Ο Jonathan Ball, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, αναφερόμενος σε τέτοιες εξετάσεις δήλωσε ότι «Μπορείτε είτε να σταματήσετε τις πτήσεις, είτε να αναγνωρίσετε ότι κάποιος που έρχεται στη χώρα μπορεί να μολυνθεί».

Ωστόσο, μέτρα όπως η διακοπή σχολείων και οι πολιτικές τηλε-εργασίας φαίνεται να περιορίζουν την εξάπλωση σε μέρη της Ασίας, οδηγώντας μερικούς ειδικούς της δημόσιας υγείας να αναρωτηθούν γιατί χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τα υιοθέτησαν νωρίτερα.

Τα δρακόντεια μέτρα της Κίνας

Στο Χονγκ Κονγκ, για παράδειγμα, το οποίο αποθάρρυνε τις μεγάλες συγκεντρώσεις και έκλεισε μουσεία και αθλητικές εγκαταστάσεις, η χειμερινή περίοδος της γρίπης έληξε νωρίς, σημάδι ότι τα ίδια μέτρα θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την εξάπλωση του κοροναϊού.

Οι πιο ακραίες προσπάθειες απομόνωσης και επιτήρησης που έχουν αναληφθεί από την Κίνα οδήγησαν επίσης στον περιορισμό του αριθμού των νέων περιπτώσεων, ανέφεραν διεθνείς εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας.

Πώς η τακτική μιας απολυταρχικής κυβέρνησης μπορεί να μεταφραστεί σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία, δεν είναι σαφής. Και κάποιοι ειδικοί λένε ότι υποπτεύονται ότι η μνήμη της επιδημίας SARS σε μέρη όπως το Χονγκ Κονγκ βοήθησε τους ανθρώπους εκεί να γίνουν πιο δεκτικοί στην υιοθέτηση πρακτικών προσωπικής υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών και η χρήση μάσκας προσώπου.

Αλλά ενώ η «κοινωνική αποστασιοποίηση» μπορεί να βοηθήσει, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί φαίνονται λιγότερο αποτελεσματικοί. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ακόμη και οι ισχυροί περιορισμοί που επιβάλλονται στους ταξιδιώτες από την Κίνα «επηρεάζουν ελάχιστα την πορεία της επιδημίας», εκτός εάν συνδυάζονται με μέτρα δημόσιας υγείας και συμπεριφορικές αλλαγές που μειώνουν σημαντικά τη μετάδοση από άτομο σε άτομο σε μια χώρα.

Πηγή: nytimes.com

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024