Ο πορτογάλος πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα ανακοίνωσε την Κυριακή ότι μπαίνει από μόνος του σε καραντίνα προληπτικά, αναστέλλοντας κάθε δημόσια δραστηριότητα στη χώρα και στο εξωτερικό για δύο εβδομάδες.

Σε επαφή με μαθητές

Αιτιολόγησε την πρωτοφανή αυτή απόφαση εξηγώντας ότι είχε έρθει σε επαφή την περασμένη εβδομάδα με μαθητές σχολείου της βόρειας Πορτογαλίας, το οποίο στη συνέχεια έκλεισε επειδή εντοπίστηκε κρούσμα κοροναϊού.

«Ούτε ο μαθητής που νοσηλεύεται ούτε η τάξη του μετείχαν σε αυτή τη συνάντηση», διευκρινίζει ωστόσο σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της προεδρίας.

Ο αρχηγός του κράτους «δεν έχει συμπτώματα» και θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του από το προεδρικό μέγαρο.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο πρόεδρος αποφάσισε να ακολουθήσει τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών γιατί θεωρεί ότι όσον αφορά την πρόληψη πρέπει να «δώσει το παράδειγμα».

Κατέγραψε αύξηση των κρουσμάτων

Η Πορτογαλία κατέγραψε το Σάββατο αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της. Η χώρα πέρασε το Σάββατο το όριο των 20 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, έναντι 13 το βράδυ της Παρασκευής.

Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, οι αρχές ανακοίνωσαν σειρά μέτρων για τη βόρεια Πορτογαλία: προσωρινή αναστολή των επισκέψεων στα νοσοκομεία, στους οίκους ευγηρίας, στις φυλακές, κλείσιμο ενός σχολείου και των εγκαταστάσεων δύο πανεπιστημίων.

Κρούσματα του Covid-19 σε άτομα που είχαν επισκεφθεί αυτά τα μέρη «επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα», γεγονός που «αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης σε αυτά τα ιδρύματα», εξήγησε η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο.

«Ο ιός γνώρισε μέσα σε λίγες μέρες μεγάλη και ταχεία εξάπλωση ξεκινώντας από ένα κρούσμα», δεδομένο που μας οδήγησε «να λάβουμε προληπτικά αυτά τα μέτρα», διευκρίνισε η Γκράσα Φρέιτας, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας