Σε μία δήλωση που θα συζητηθεί προχώρησε η Έλενα Ράπτη.

Σε μία αμφιλεγόμενη – αν μη τι άλλο – δήλωση προχώρησε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Έλενας Ράπτης, μπαίνοντας και αυτή στη συζήτηση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες για τον κορωνοϊό και τη Θεία Κοινωνία.

Μιλώντας στο πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων Romfea.gr η κ. Ράπτη δήλωσε πως «δεν μιλάει ως γιατρός«, πράγμα που δεν είναι άλλωστε, λέγοντας ακόμη ότι «για τους πιστούς η Θεία Κοινωνία είναι Σώμα και Αίμα Χριστού».

«Εγώ σήμερα κοινώνησα, και θα συνεχίσω να κοινωνώ» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Ράπτη. Κλείνοντας η βουλευτής Θεσσαλονίκης τόνισε πως «όταν υπάρχει βαθιά πίστη, η Θεία Κοινωνία θεραπεύει».

Ο κόσμος πήγε στις εκκλησίες την Κυριακή, αψηφώντας τον φόβο του κορωνοϊού

Γεμάτες από κόσμο ήταν οι εκκλησίες το πρωί της Κυριακής για την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία. Παρά την εξάπλωση του κοροναϊού στην Ελλάδα και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για αποφυγή συναθροίσεων και την πιθανότητα μετάδοσης του ιού από τη Θεία Κοινωνία, οι πιστοί συνέρρευσαν στις ενορίες για την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Παρόμοιο ήταν και το σκηνικό το βράδυ της Παρασκευής κατά την ακολουθία των πρώτων Χαιρετισμών.

Μητροπολίτες λένε ότι ο κοροναϊός δεν μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία

Ανάμεσα στα προληπτικά μέτρα που έχει συστήσει ο ΕΟΔΥ για τον κοροναϊό βρίσκεται και η αποφυγή συναθροίσεων, ακόμη και σε Εκκλησίες. Βέβαια, στο τηλεφωνικό του κέντρο οι τηλεφωνητές έχουν… άλλες οδηγίες, καθώς απαντούν στον κόσμο που ρωτάει ότι ο κοροναϊός δεν μεταδίδεται μέσω της Θείας Κοινωνίας και ότι το κουτάλι δεν αγγίζει το στόμα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, δημιουργήθηκε μεγάλη συζήτηση για αυτό το θέμα, έπειτα από προτροπές μελών της Εκκλησίας ότι οι πιστοί δεν μπορούν να κολλήσουν τον εξαιρετικά μεταδοτικό ιό από τη Θεία Κοινωνία.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Γαβριήλ. Σύμφωνα με τον μητροπολίτη, η Εκκλησία στο σύνολό της έχει υιοθετήσει τις οδηγίες των Αρχών για προφύλαξη από τον κοροναϊό και τη μετάδοσή του, συστήνοντας μάλιστα στους πιστούς, ιδιαίτερα αυτούς που εντάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να αποφεύγουν τα μέρη με συνωστισμό.

«Άλλο όμως αυτό και άλλο η θεία κοινωνία. Σε καμία περίπτωση κανένας δεν έχει να φοβάται κάτι από το άγιο ποτήρι, το οποίο μεταδίδει τη χάρη του Θεού και όχι ιούς».

«Ο άνθρωπος ο οποίος πιστεύει στον Θεό, δεν έχει να φοβηθεί κάτι από το άγιο ποτήρι. Δεν είναι φορέας μετάδοσης», δήλωσε ο μητροπολίτης.

Παρομοίως και ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ τόνισε στον Alpha ότι «δεν κινδυνεύουμε από τη Θεία Κοινωνία».

«Όποιος προσέρχεται στη Θεία Κοινωνία προσέρχεται στον Θεό, που έχει τη δύναμη να θεραπεύει. Δεν χρειάζεται να κοινωνήσει κάποιος, αν δεν έχει αυτή την πίστη, ότι πρόκειται για το αίμα και το σώμα του Χριστού. Αυτό δεν μπορεί να είναι αιτία ασθένειας και να μεταδίδει κάποιο μικρόβιο!», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Έκανε, μάλιστα, αναδρομή στο παρελθόν, φέρνοντας ως παράδειγμα εκπροσώπους της Εκκλησίας που διακονούσαν στη Σπιναλόγκα και όπως είπε «δεν είχε προσβληθεί κανείς».

Λοιμωξιολόγος καλεί τους πολίτες να κοινωνήσουν παρά τον κοροναϊό

Ωστόσο, και μερίδα της επιστημονικής κοινότητας ωθεί τον κόσμο να μεταλάβει παρά τον κίνδυνο του κοροναϊού.

Η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελένη Γιαμαρέλλου, ερωτώμενη αν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κοροναϊού από τη Θεία Κοινωνία απάντησε:

«Η θεία κοινωνία είναι ένα μυστήριο, όταν πηγαίνεις να λάβεις τη θεία κοινωνία δεν την παίρνεις από συνήθεια, τη λαμβάνεις γιατί είναι σώμα και αίμα Χριστού. Ή το πιστεύεις και κοινωνείς κανονικά ή δεν το πιστεύεις. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις, κουταλάκια κλπ. Είμαι τελείως εναντίον αυτών. Αν το πιστεύουμε, δεν προκαλούμε την τύχη μας. Αν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να με μολύνει, τότε δεν πιστεύω στο μεγαλύτερο μυστήριο. Τα άτομα που θέλουν να κοινωνήσουν δεν πρέπει να φοβούνται ότι από τη θεία κοινωνία μπορεί να μεταδοθεί ποτέ μικρόβιο» τόνισε αρχικά, μιλώντας στον realfm.

Η κ. Γιαμαρέλλου συνέχισε λέγοντας πως «θα κοινωνήσω με πίστη στον Θεό ότι δεν κολλάω, όταν συμμετέχω σε ένα τέτοιο μεγάλο μυστήριο. Σας λέω αυτό που θα κάνω για τον εαυτό μου και το πιστεύω για όλους».

Ωστόσο, η ίδια συμβούλεψε τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, δηλαδή από 65 ετών και άνω, που έχουν κάποιες ασθένειες όπως καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, διαβήτη, προβλήματα με τα νεφρά ή σε ανοσοκαταστολή, να αποφύγουν να πάνε στην εκκλησία ώστε να αποφευχθεί η διασπορά κρουσμάτων. «Να παρακολουθούν τη θεία λειτουργία από το σπίτι τους από την τηλεόραση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr