Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παιχνίδια πολέμου σε Αιγαίο και Έβρο από την Τουρκία - Στα άκρα ο Ερντογάν μετά τα «χαστούκια» από ΕΕ

Παιχνίδια πολέμου σε Αιγαίο και Έβρο από την Τουρκία – Στα άκρα ο Ερντογάν μετά τα «χαστούκια» από ΕΕ

Κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση η Τουρκία σε Αιγαίο και Έβρο καθώς τις τελευταίες ώρες προχώρησε σε νέες επιθετικές ενέργειες δοκιμάζοντας τις αντοχές της Αθήνας. Το βίντεο με την παρενόχληση της τουρκικής ακταιωρού σε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος ήρθε να θυμίσει ότι η Τουρκία «φλερτάρει» με θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Την ίδια στιγμή οι εικόνες […]

Κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση η Τουρκία σε Αιγαίο και Έβρο καθώς τις τελευταίες ώρες προχώρησε σε νέες επιθετικές ενέργειες δοκιμάζοντας τις αντοχές της Αθήνας.

Το βίντεο με την παρενόχληση της τουρκικής ακταιωρού σε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος ήρθε να θυμίσει ότι η Τουρκία «φλερτάρει» με θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Την ίδια στιγμή οι εικόνες από τα σύνορα στον Έβρο όπου τούρκοι κομάντος οι οποίοι έχουν ακροβολιστεί κατά μήκος της συνοριογραμμής δημιουργούσαν χθες, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας ένταση, ρίχνοντας χημικά και δακρυγόνα προς την ελληνική πλευρά, προκειμένου να διευκολύνουν πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν στην ελληνική επικράτεια.

Η κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας μόνο τυχαία δεν είναι καθώς έρχεται μετά τα απανωτά «χαστούκια» που δέχθηκε η Άγκυρα από την ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται χιλιάδες εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τόνισε χθες, μετά την έκτακτη συνεδρίαση ότι η απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της με την Ελλάδα για τους πρόσφυγες, αδιαφορώντας για τη συμφωνία που υπέγραψε το 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι αποδεκτή και οποιαδήποτε τέτοια πολιτική πίεση θα απορριφθεί.

«Η ΕΕ επαναλαμβάνει τη σοβαρή ανησυχία της για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρησιμοποίηση από την Τουρκία της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικές επιδιώξεις», ανέφεραν οι υπουργοί σε δήλωση που εξέδωσαν μετά τη συνεδρίασή τους στο Ζάγκρεμπ.

«Πόλεμος» δηλώσεων Μητσοτάκη – Ερντογάν

Πάντως η αντιπαράθεση Ελλάδας – Τουρκίας με φόντο την προσφυγική κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, έφτασε χθες στο ανώτερο επίπεδο, καθώς υπήρχαν αλληλοκατηγορίες μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η αρχή έγινε από τον Ερντογάν ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη Μόσχα έβαλε για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο την Ελλάδα και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αφού επανέλαβε τα fake news περί νεκρών προσφύγων στα σύνορα από ελληνικά πυρά, ο τούρκος πρόεδρος  διαμήνυσε – αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Ευρώπης – ότι τα σύνορα θα μείνουν ανοιχτά.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του βούλγαρου πρωθυπουργού για  προσπάθεια συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο τούρκος πρόεδρος φέρεται να δήλωσε προκλητικά τα εξής:Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπορίσοφ ζήτησε να συναντηθούμε στη Σόφια και να προσκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ημέρα που το πρότεινε, σημειώθηκαν δυο θάνατοι στα σύνορα. Δεν θέλω να βρεθώ στον ίδιο χώρο και να βρεθώ στην ίδια φωτογραφία με εκείνον. Προσπάθησαν αρκετά να με πείσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Αυτά τα πράγματα δε είναι τόσο απλά. Πολιτικοί σαν αυτόν, πρέπει να γνωρίζουν πως οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι τόσο φτηνές».

«Νεκρή» η συμφωνία Άγκυρας – ΕΕ για το προσφυγικό λέει ο Μητσοτάκης

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες στο CNN, χαρακτήρισε νεκρή τη συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα για το προσφυγικό κατηγορώντας ευθέως την Τουρκία.

«Για να είμαστε ειλικρινείς, η συμφωνία είναι νεκρή. Και αυτό επειδή η Τουρκία αποφάσισε να την παραβιάσει πλήρως με αφορμή όσα γίνονται στη Συρία. Η Τουρκία έχει υποχρέωση να σταματά τους ανθρώπους να μην φτάνουν στα παράλια, να περιορίζει τους παράνομους διακινητές και να εμποδίζει τους ανθρώπους να περνούν παράνομα στην Ελλάδα.

Αυτό λέει η συμφωνία. Και η Τουρκία κάνει το ακριβώς αντίθετο. Βοηθά συστηματικά στην ξηρά και τη θάλασσα τους ανθρώπους αυτούς να περάσουν στην Ελλάδα» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι έχει αναγνωρίσει δημοσίως ότι η Τουρκία φέρει μεγάλο βάρος με τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων και ανέκαθεν ήταν πρόθυμος να την στηρίξει η Ευρώπη. «Αλλά αυτό δεν θα συμβεί με εκβιασμό. Η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί από την Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν πρέπει να το αναγνωρίσει, να σταματήσει να είναι ο υποκινητής των fake news», διαμήνυσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της, «το έχουμε καταφέρει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης έφερε και πάλι στο προσκήνιο τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας με το προσφυγικό, τονίζοντας ότι «δεν αντιμετωπίζουμε στην πραγματικότητα ένα προσφυγικό ή μεταναστευτικό πρόβλημα. Είναι συνειδητή η προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τους ανθρώπους αυτούς σαν πολιτικά πιόνια, για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονται από τη Συρία, δεν έρχονται από το Ιντλίμπ, ζουν εδώ και πολύ καιρό στην Τουρκία» είπε.

Πρόσθεσε δε, ότι «η τουρκική κυβέρνηση τους στηρίζει, τους παρείχε μεταφορικά μέσα για να πάνε στα σύνορα. Και φυσικά η Ελλάδα κάνει ό,τι θα έπραττε οποιαδήποτε κυρίαρχη χώρα, έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τα σύνορά της από τις παράνομες διελεύσεις. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024