Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Ανησυχητική η εξάπλωση - Ιταλία και Γαλλία από τις κύριες εστίες στην Ευρώπη

Κοροναϊός : Ανησυχητική η εξάπλωση – Ιταλία και Γαλλία από τις κύριες εστίες στην Ευρώπη

Ανησυχητική χαρακτηρίζεται η εξάπλωση του κοροναϊού, με πάνω από 100.000 κρούσματα σε δεκάδες χώρες.

Ανησυχητική χαρακτηρίζεται η εξάπλωση του κοροναϊού, με πάνω από 100.000 κρούσματα σε δεκάδες χώρες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα κρούσματα είναι πολλά παραπάνω, ίσως και εκατοντάδες φορές καθώς είναι μικρή η δυνατότητα καταγραφής σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Στην Ευρώπη οι χώρες που δοκιμάζονται περισσότερο είναι η Ιταλία όπου συνεχώς αυξάνονται οι νεκροί,  αλλά και η Γαλλία, όπου αυξήθηκαν ραγδαία τα κρούσματα.

Άλμα στα κρούσματα καταγράφουν εξάλλου Ισπανία και Βρετανία.

Πάνω από 100.000 κρούσματα

Τα κρούσματα του κοροναϊού, παγκοσμίως, είναι πάνω από  100.000. Σύμφωνα με τον real time χάρτη, οι νεκροί από τον κοροναϊό στον κόσμο ανέρχονται σε 3.460 και τα κρούσματα σε 101.731, με την πλειονότητα αυτών να προέρχεται από την Κίνα, τη Νότια Κορέα το Ιράν και την Ιταλία.

Οι ειδικοί ωστόσο, επισημαίνουν ότι τα κρούσματα είναι πολλά παραπάνω, ίσως και εκατοντάδες φορές καθώς είναι μικρή η δυνατότητα καταγραφής σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Ιταλία : Ακόμη 49 νεκροί σε μία μέρα

Η κατάσταση στην Ιταλία φαίνεται να δυσχαιρένει ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία των ιταλικών αρχών τα κρούσματα κοροναϊού στην χώρα είναι πλέον 3916. Οι νεκροί ειναι 197, ενώ 523 ασθενείς έχουν ιαθεί.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ρώμης ετοιμάζεται να προχωρήσει σε χιλιάδες προσλήψεις στον τομεα της δημόσιας υγείας. Αναμένεται να διατεθεί περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ, αρχίζοντας από την ενίσχυση των μονάδων εντατικής θεραπείας αλλά και την γενικότερη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Γαλλία : 190 κρούσματα σε μία μέρα

Η Γαλλία έχει καταγράψει 613 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας Ζερόμ Σαλμόν, με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται σε μία ημέρα κατά 190.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Σαλμόν προσέθεσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τη νόσο παραμένει στους 9 και ότι 39 άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Σε κάθε περίπτωση, η επιδημία θα είναι εδώ», επανέλαβε κατά την επίσκεψή του το πρωί της Παρασκευής, σε ένα γηροκομείο στο Παρίσι, ο Γαλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γαλλία έχει γίνει μια από τις κύριες εστίες στην Ευρώπη μαζί με την Ιταλία. Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αναγκάζει τις αρχές να ετοιμαστούν για τη φάση 3 των προληπτικών μέτρων. Για τον Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, ειδικό στις μεταδοτικές ασθένειες, το πέρασμα από τη φάση 2 στη φάση 3, εκείνη της επιδημίας, θα επισυμβεί «από μερικές ώρες, μέχρι μία ή δύο εβδομάδες».

Συνολικά 13 μητροπολιτικές περιοχές έχουν πλέον πληγεί, καθώς και οι υπεράκτιες περιοχές Γουαδελούπη και Γουιάνα. Μόνο η Μαρτινίκα, η Μαγιότ και η Ρεϊνιόν δεν έχουν ακόμη κανένα κρούσμα.

Στην πλειονότητά τους τα νέα κρούσματα, μέχρι τη Γουιάνα, είχαν συμμετάσχει σε μια συγκέντρωση της ευαγγελικής εκκλησίας στη Μιλούζ από τις 17 έως τις 24 Φεβρουαρίου.

Άλμα κρουσμάτων στην Ισπανία

Πέντε άνθρωποι απεβίωσαν στην Ισπανία αφού προσβλήθηκαν από τον νέο κοροναϊό ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 80, φθάνοντας τα 345, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα οι ισπανικές αρχές.

Δύο εστίες έχουν εντοπισθεί, σε δύο κέντρα υποδοχής ηλικιωμένων στη Μαδρίτη και στην περιφέρεια της ισπανικής πρωτεύουσας, οι οποίες μπορεί «να εμφανίσουν σημαντικότερη θνησιμότητα», σύμφωνα με τις αρχές.

Η ανακοίνωση πέντε θανάτων αυτή την εβδομάδα, ο πρώτος από τους οποίους είχε συμβεί στις 13 Φεβρουαρίου, ανησυχεί την ιατρική κοινότητα επειδή αποδεικνύει πως ο ιός κυκλοφορούσε για εβδομάδες μέσα στη χώρα.

«Θύμα» του κοροναϊου το Πάσχα των Καθολικών

Το ισπανικό πασχαλινό έθιμο που θέλει τους Καθολικούς να συρρέουν για να φιλήσουν τα αγάλματα του Ιησού και της Παρθένου Μαρίας έπεσε θύμα του νέου κοροναϊού αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι εκκλησίες που φιλοξενούν κάποια από τα γνωστότερα κάλεσαν τους πιστούς να μην τα αγγίζουν, ούτε φυσικά να τα φιλούν.

Οι υγειονομικές αρχές ζητούν από τον κόσμο να χρησιμοποιήσει την «κοινή λογική» και να αποφεύγει τελετουργίες που θα βοηθούσαν στην εξάπλωση του ιού.

Στη Μαδρίτη, όπου έχουν εντοπιστεί 137 κρούσματα, ο αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους πιστούς να μην φιλούν, ούτε να αγγίζουν τα πόδια του αγάλματος του Ιησού του Μεδιναθέλι του 17ου αιώνα. Οι πιστοί κατά παράδοση ξεκινούν τις προετοιμασίες για το Πάσχα την πρώτη Παρασκευή του Μαρτίου, φιλώντας τα πόδια του αγάλματος.

Πολλοί ανησυχούν ότι οι γιορτές του Πάσχα, μια περίοδος που προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες στην Ισπανία, φέτος θα διαταραχθούν αν οι αρχές απαγορεύσουν προσωρινά τις συναθροίσεις, όπως έγινε στη γειτονική Γαλλία.

Στην Πορτογαλία, η Επισκοπική Σύνοδος συνέστησε να αδειάσουν οι εκκλησίες τις κρήνες με τον αγιασμό και οι ιερείς να αποφεύγουν την επαφή με τους πιστούς. Η Πορτογαλία έχει 13 κρούσματα του κοροναϊού μέχρι σήμερα.

Καθησυχάζει η βρετανική κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνολικά 163 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό, από 115 που ήταν προηγουμένως, δήλωσαν οι ιατρικές αρχές, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα κατέχει την 11η θέση στον κόσμο για επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού.

Από τις 7 το πρωί της Παρασκευής, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι είχαν εξεταστεί αν έχουν προσβληθεί από τον ιό, δήλωσε το υπουργείο υγείας.

Νόσησε υπάλληλος της Κομισιόν που συμμετείχε σε σύσκεψη

Στο μεταξύ,  συναγερμός σήμανε τις τελευταίες ώρες στις ευρωπαϊκές αρχές, αφού σύμφωνα με πληροφορίες υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βέλγιο βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό.

Ο λόγος είναι πως ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε συμμετάσχει στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών της ΕΕ για το μεταναστευτικό ζήτημα, στις 4 Μαρτίου.

Εργασία από το σπίτι ζήτησε η Apple -Κλείνουν τα γραφεία του Facebook στο Λονδίνο

Η εταιρεία Apple ζήτησε σήμερα από τους εργαζομένους της στην έδρα της στη Σίλικον Βάλεϊ να εργάζονται στο εξής από το σπίτι τους, εφόσον αυτό είναι εφικτό, για «προληπτικούς λόγους», επιβεβαίωσε εκπρόσωπός της μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.Η Apple ζήτησε και από τους υπαλλήλους της στην περιοχή του Σιάτλ να εργάζονται από το σπίτι τους.

Νωρίτερα το Facebook ανακοίνωσε το κλείσιμο των γραφείων του στο Λονδίνο, αφού υπάλληλος βρέθηκε θετικός στο τεστ για τον κοροναϊό.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024