Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Νέο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στην Δάφνη σε κηδεμόνα μαθητή

Κοροναϊός : Νέο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στην Δάφνη σε κηδεμόνα μαθητή

Θετική στον κοροναϊό βρέθηκε μητέρα μαθητή στη Δάφνη, όπως ενημερώνει με έκτακτη ανακοίνωση ο Δήμος Δάφνης. Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών του συγκεκριμένου ατόμου για τυχόν άλλα κρούσματα, απολυμαίνονται σχολεία, κλείνουν τα ΚΑΠΗ

Θετική στον κοροναϊό βρέθηκε κηδεμόνας μαθητή στη Δάφνη, όπως ενημερώνει με έκτακτη ανακοίνωση ο Δήμος Δάφνης.

Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών του συγκεκριμένου ατόμου για τυχόν άλλα κρούσματα.

Την ίδια ώρα απολυμαίνονται όλα τα δημοτικά κτίρια και τα σχολεία, ενώ για προληπτικούς λόγους κλείνουν έως την Παρασκευή 13 Μαρτίου τα ΚΑΠΗ του Δήμου.

Σε ό,τι αφορά το νέο κρούσμα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πρόκειται για τη γιαγιά μαθητή, η οποία είχε πάει στην εκδρομή στους Άγιους Τόπους.

Μιλώντας στο MEGA ο δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού Αναστάσιος Μινίσκος ανέφερε ότι οι Αρχές πληροφορήθηκαν για το κρούσμα το βράδυ της Πέμπτης: «ξέρουμε ότι είναι ένα κρούσμα κηδεμόνα μαθητή μας στο 9ο δημοτικό σχολείο Δάφνης. Επιβεβαιώθηκε και θετικά το μεσημέρι της Παρασκευής».

Η ανακοίνωση του Δήμου

«Πριν από λίγη ώρα ενημερωθήκαμε από τις αρμόδιες αρχές ότι το ύποπτο κρούσμα κηδεμόνα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης, είναι θετικό. Αυτή την ώρα συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών του συγκεκριμένου ατόμου για τυχόν άλλα κρούσματα.

Ο Δήμος έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ήδη έχει ξεκινήσει η απολύμανση όλων των δημοτικών κτιρίων και των σχολικών μονάδων.

Για προληπτικούς λόγους και για την προστασία της πιο ευάλωτης κοινωνικής ομάδας συμπολιτών μας, αποφασίζουμε την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ του Δήμου μας από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 μέχρι και την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020.

Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση και θα ακολουθήσουν νεώτερες οδηγίες και ανακοινώσεις όταν προκύψουν νέα στοιχεία».

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Στα 45 έχουν φθάσει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χωρα μας, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση. Από χθες, Πέμπτη, μέχρι σήμερα προστέθηκαν στην λίστα 14 νέες περιπτώσεις, ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός.

Οι 14 νέες περιπτώσεις σχετίζονται με την εκδρομή στους Αγίους Τόπους στην οποία συμμετείχε ο 67χρονος από την Ηλεία. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την εξάπλωση του κοροναϊού που έκανε ο λοιμωξιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμούς Δημόσιας Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας βρέθηκαν θετικοί στον ιό 11 από τους ταξιδιώτες και 3 επαφές τους.

Παρατείνονται τα έκτακτα μέτρα σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο

Συνέπεια των νέων κρουσμάτων και της εξάπλωσης του ιού είναι η παράταση των μέτρων που έχουν ληφθεί για τους τρεις νομούς με τα περισσότερα κρούσματα, Ηλείας, Αχαϊας και Ζακύνθου, για δύο εβδομάδες. Για τους αθλητικούς συλλόγους των παραπάνω νομών που πραγματοποιούν εκτός έδρας αγώνες αυτοί θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων θυρών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ακυρώνονται όλες οι οργανωμένες εκδρομές από και προς τις πληττόμενες χώρες μέχρι νεωτέρας όπως και όλες οι οργανωμένες σχολικές εκπαιδευτικές εκδρομές εξωτερικού και μετά τις 13 Μαρτίου.

Αλλάζει επίπεδο η εξάπλωση του ιού – Πιθανό να νοσήσει το 15% του πληθυσμού

Πλέον οι ειδικοί αρχίζουν να προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών στην πιστή τήρηση των μέτρων πρόληψης και στην αποφυγή πανικού.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία για την εξάπλωση του ιού παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας αποδεικνύουν τη «δυναμική του ιού που μεταδίδεται ταχύτατα και από άτομα που έχουν ελαφριά συμπτωματολογία. Οι περιπτώσεις είναι πολυάριθμες και δεν γνωρίζουν ότι μολύνουν» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Κατ’ επέκταση τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων της νόσου στην χώρα μας, αλλά με τα μέτρα που λαμβάνονται «στόχος είναι να καθυστερήσει η γρήγορη διασπορά της νόσου» τονίζουν οι ειδικοί.

«Δεν χρειάζεται κανένας πανικός» επαναλαμβάνει δοθείσης ευκαιρίας ο κ. Τσιόδρας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «τα καθ’ υπερβολή μέτρα που ανακοινώθηκαν σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο έχουν στόχο να καθυστερήσουν τη διασπορά της νόσου».

Ο ίδιος εκτιμά ότι θα νοσήσει από τη νόσο το 5-10% του πληθυσμού εφέτος, σπεύδοντας να προσθέσει, προκειμένου να προλάβει -όπως τόνισε- την επιδημία του φόβου και του πανικού που είναι πολύ χειρότερες, πως από την εποχική γρίπη νοσεί το 15% των Ελλήνων.

Συνηγορώντας ότι τα κρούσματα θα είναι αυξηθούν σημαντικά τις επόμενες ημέρες, ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο «London School of Economics» τονίζει ότι «το θέμα είναι πόσα περισσότερα και με τι ρυθμό αύξησης».

Σύμφωνα δε με τον ίδιο, θα έπρεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τα κράτη μέλη να είχε ορίσει έναν συντονιστή που θα συντόνιζε τις δράσεις της Ευρώπης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για ιό με πολύ υψηλή μεταδοτικότητα μίλησε στο MEGA και η Τζένη Κρεμαστινού, καθηγήτρια δημόσιας υγείας, εκτιμώντας ότι η έξαρση του κορωνοϊού αναμένεται περίπου σε ένα μήνα από τώρα.

«Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το πότε θα γίνει η έξαρση του ιού στην χώρα μας. Πιστεύεται πως θα γίνει τέλη Απριλίου, αρχές Μαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δίνοντας χρήσιμες οδηγίες η ίδια πρόσθεσε ότι «σε περιπτώσεις κατ’ οίκον νοσηλείας πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης. Ένας άνθρωπος που προσέχει καποιον που νοσεί δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα κολλήσει.

Δεν υπάρχουν φάρμακα για την καταπολέμηση του ιού. Σε περιπτώσεις βαριές, που πρέπει να γίνει νοσηλεία στο νοσοκομείο δίνονται κάποια φάρμακα που χορηγούνται και σε ανθρώπους με AIDS και ιντερφερόνη», συμπλήρωσε.

«Ασφαλώς και όσοι νοσούν, πρέπει να μείνουν σε καραντίνα. Μόνο έτσι μπορούν να περιοριστεί η εξάπλωση των κρουσμάτων» τόνισε η κυρία Κρεμαστινού, εκτιμώντας ωστόσο ότι -τουλάχιστον προς το παρόν- δεν συντρέχει λόγος να κλείσουν μαζικά τα σχολεία.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024