Απάντηση στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα δεν έχει αιτηθεί τη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δίνει ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Η Γιόχανσον αναφέρεται στην παρούσα κρίση με την Τουρκία

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης σε δήλωσή του τονίζει ότι στην επιστολή που απέστειλε τον Ιανουάριο στους Μαργαρίτη Σχοινά και Ίλβα Γιόχανσον με αφορμή τη διαπραγμάτευση για το νέο Κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου προκύπτει ότι η κα Johansson στις πρόσφατες δηλώσεις της αναφερόταν αποκλειστικά και μόνο στην παρούσα περίοδο της κρίσης που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία και όχι στην γενικότερη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Κουμουτσάκου έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια των δηλώσεων από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που για ακόμη μια φορά προσπαθεί, να παραμορφώσει την πραγματικότητα, ισχυριζόμενος ψευδώς ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγκάζομαι σήμερα να δώσω στη δημοσιότητα την επιστολή που έχω στείλει στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, και στην Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, κα Ylva Johansson.

Πρόκειται για την επιστολή που είχα στείλει στις 27 Ιανουαρίου 2020, εν όψει της εκκίνησης της διαπραγμάτευσης για το νέο Κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Υποχρεωτική μετεγκατάσταση ο πυρήνας της αλληλεγγύης

Όπως προκύπτει από το συνολικό γράμμα και πνεύμα την επιστολής, αλλά ειδικότερα στην τέταρτη παράγραφο της σελίδας 3, η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η υποχρεωτική μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων, και μάλιστα υποχρεωτική, συνιστά για την Ελλάδα τον πυρήνα της αρχής της αλληλεγγύης.

Ίσως μετά από αυτό μπορέσουν επιτέλους να κατανοήσουν ότι η κα Johansson στις πρόσφατες δηλώσεις της αναφερόταν αποκλειστικά και μόνο στην παρούσα περίοδο της κρίσης που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία και όχι στην γενικότερη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για ακόμη μια φορά πιάνεται αδιάβαστος, κακοπροαίρετος και απολύτως αντιπαραγωγικός σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα και την Ευρώπη στιγμή».

Όλα ξεκίνησαν μετά τη συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο Μαργαρίτης Σχοινάς και η κα Γιόχανσον ανακοινώνοντας μέτρα στήριξης για την Ελλάδα.

Σε σχετική ερώτηση που δέχτηκαν η αρμόδια Επίτροπος απάντησε πως «δεν έχουμε λάβει ακόμα σχετικό αίτημα από την Ελλάδα, αλλά μπορεί να το λάβουμε και φυσικά, θα πρέπει να το συζητήσουμε με τα κράτη – μέλη».

Χαρίτσης: Εκτεθειμένος ο Μητσοτάκης

Ο Αλέξης Χαρίτσης υποστήριξε ότι «η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Γιόχανσον, εξέθεσε τον κ. Μητσοτάκη χθες, καθώς αποκάλυψε ότι κανένα αίτημα δεν έχει γίνει από την ελληνική κυβέρνηση για μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα προς χώρες της ΕΕ».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ΑΝΤ1 κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και επεσήμανε ότι «η οικονομική στήριξη που πουλάει ο κ. Μητσοτάκης για εσωτερική κατανάλωση, σημαίνει ότι η ΕΕ μας δίνει κονδύλια για να δημιουργηθούν περισσότερα κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα και να μην υπάρξει μετεγκατάσταση προσφύγων σε όλη την Ευρώπη». «Ουσιαστικά μας αφήνουν να διαχειριστούμε το ζήτημα μόνοι μας» και μίλησε για «επικίνδυνη εξέλιξη». εξέθεσε τον κ. Μητσοτάκη χθες, καθώς αποκάλυψε ότι κανένα αίτημα δεν έχει γίνει από την ελληνική κυβέρνηση για μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα προς χώρες της ΕΕ».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο