Τρίτη 28 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Τι θα γίνει με τις μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύης

Κοροναϊός : Τι θα γίνει με τις μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύης

Ο κοροναϊός μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο σχετικά με το πρόγραμμα των φοροελαφρύνσεων

Μέχρι στιγμής ο κοροναϊός δεν φαίνεται να… αγγίζει τα σχέδια του οικονομικού επιτελείο της κυβέρνησης για τις φοροελαφρύσεις.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας με βάση τα σημερινά δεδομένα, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε ότι αφορά τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για φέτος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και ερωτηθείς ο κ. Σταϊκούρας για τις πιθανές επιπτώσεις του κοροναϊού στην ελληνική οικονομία σημείωσε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχουν κάποιες πρώτες επιδράσεις λόγω εξάπλωσης του κοροναϊού, ωστόσο αυτές δεν είναι εύκολο να ποσοτικοποιηθούν.

Όπως διευκρίνισε, ήδη υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, ενώ γίνεται  συγκεντρώνονται στοιχεία σχετικά με τις αφίξεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», την κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Οι φοροελαφρύνσεις και ο… κοροναϊός

Στην ατζέντα της κυβέρνησης – εκτός απρόοπτων επιπτώσεων στον προϋπολογισμού λόγω… κοροναϊού – οι οποίες πρόκειται να αξιολογηθούν από τους θεσμούς με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα βρίσκονται η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση στον ΕΝΦΙΑ.

Άλλωστε στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες αναφέρεται ότι τον προσεχή Μάιο θα συζητηθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια και το κόστος των σχεδιαζόμενων φοροελαφρύνσεων για το 2020 οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση σχεδιάζει:

– Tη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα του 2019, κάτι το οποίο θα αποφασιστεί τον προσεχή Απρίλιο, όπου θα υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού.

Ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει, θα κρίνει αφενός το ύψος της μείωσης της εισφοράς αλλά και τον χρόνο εφαρμογής της.

Στην περίπτωση για παράδειγμα που η κυβέρνηση εξοικονομήσει 350 εκατ. ευρώ το 2020, θα επιμερισθούν στα έτη 2019 και 2020.

Δηλαδή, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μικρότερο φόρο για τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2019, αλλά ταυτόχρονα θα μειωθεί κατά το τρέχον έτος για τους μισθωτούς η εισφορά η οποία παρακρατείται μηνιαίως από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων.

Τα σενάρια που επεξεργάζονται είναι πολλά και όλα είναι σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει.

Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. H ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα 2.900 περιοχών καθώς και η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές θα οδηγήσει σε μικρή αύξηση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ κατά 140 εκατ. τονίζεται στην έκθεση της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση της Επιτροπής τονίζεται ότι έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος όσο αφορά τη διεύρυνση της βάσης των 10.200 ζωνών που είναι σήμερα στο αντικειμενικό σύστημα.

Από τις μέχρι στιγμής αυτοψίες των εκτιμητών ακινήτων προκύπτει ότι στις περιοχές των Αθηνών καταγράφεται αυξημένη ζήτηση ακινήτων, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί και οι τιμές.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την αύξηση των τιμών ζώνης σε ποσοστό πάνω από 15%, κάτι που θα οδηγήσει στην αύξηση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις.

Αντίθετα στον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στη σχετική κλίμακα προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες.

Σε επιφυλακή η οικονομία για τον κοροναϊό

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup οι υπουργοί έθεσαν το σύστημα σε κατάσταση επιφυλακής για την ενεργοποίηση δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας της ευρωζώνης.

Το θέμα παραπέμφθηκε στο τακτικό Eurogroup της 16ης Μαρτίου, προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, είναι ότι οι επιπτώσεις θα είναι περισσότερο έμμεσες και λιγότερο άμεσες.

Sports in

Oι πέντε καλύτερες φάσεις του τελικού της Euroleague (vid)

Το εντυπωσιακό κάρφωμα του Κέντρικ Ναν ήταν η κορυφαία φάση στον τελικό της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 28 Μαϊου 2024