Νέες οδηγίες για τα αδήλωτα τετραγωνικά έχουν δοθεί προκειμένου οι φορολογούμενοι να μπορέσουν να καταθέσουν τα σωστά στοιχεία της ιδιοκτησίας τους στην εφαρμογή.

Σύμφωνα με την φοροτεχνικό , Χριστίνα Μαννέ, όπου μίλησε  στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» το κυρίαρχο ζήτημα είναι το Ε9.

«Εκεί πρέπει να δούμε αν είναι σωστά δηλωμένα τα τετραγωνικά», υποστήριξε και πρόσθεσε πως εκεί είναι που κρύβονται και επιβαρύνσεις, καθώς ναι μεν οι αλλαγές είναι ανοιχτές χωρίς πρόστιμο, σε βάθος πενταετίας, ωστόσο θα υπάρχει φορολογική επιβάρυνση.

Η κ. Μαννέ σύστησε στους πολίτες να μάθουν ακριβώς τι προβλέπεται για κάθε περίπτωση πριν προβούν στις ανάλογες διορθώσεις.

Τα αδήλωτα τετραγωνικά

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxisnet στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, αλλά με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, είτε στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που έχουν δημιουργήσει ορισμένοι δήμοι:

Τα περισσότερα λάθη αφορούν τα δηλωμένα τετραγωνικά του αρχικού συμβολαίου του ακινήτου που δεν συμφωνούν είτε με το δήλωση περιουσιακής κατάστασης ( Ε9 ) είτε με τα τετραγωνικά που έχουν δηλωθεί στο δήμο είτε με κανένα από τα δύο. Τι μπορεί να έχει συμβεί.

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν έχει δηλώσει μέρος της επιφάνειας του στο ακίνητο ( αποθήκη πυλωτή ημιυπαίθριοι) . Αν η ελλιπής δήλωση έχει γίνει στο Ε9 θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να διορθώσει κατ αρχήν την επιφάνεια του ακινήτου του. Η νέα επιφάνεια του ακινήτου θα φέρει νέο αναδρομικό υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για τα επιπλέον τετραγωνικά από το 2013 ή τα έτη που ακολούθησαν (αν οι προσθήκες είναι πιο πρόσφατες) τα οποία θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης. Στην συνέχεια η επιπλέον επιφάνεια θα πρέπει να δηλωθεί και στο δήμο φέρνοντας υψηλότερα δημοτικά τέλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν υπάρχει μέρος της επιφάνειας που δεν είναι ρυθμισμένο ( πχ ημιυπαίθριοι χώροι ) τότε ο ιδιοκτήτης θα βρεθεί αντιμέτωπος και με πρόστιμου της αυθαίρετης επιφάνειας.

Οι πυλωτές θα πρέπει αν δηλώνονται ως ανοιχτά πάρκινγκ δηλαδή επιφάνεια του ακινήτου αν είναι ιδιωτικές ενώ δεν δηλώνονται αν είναι κοινόχρηστοι με άλλες κατοικίες.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας οι δήμοι θα προχωρήσουν σε διασταυρώσεις και θα επιβάλουν πρόστιμα σε όσους έκρυψαν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο