Μετά τα «ήξεις αφήξεις» για το άνοιγμα των συνόρων, η Μέρκελ δίνει 32 εκατομμύρια στην τουρκική ακτοφυλακή
Αντί για κυρώσεις η Γερμανία δίνει... 32 εκατομμύρια «για την υποστήριξη της Τουρκίας στην αποκατάσταση της επιχειρησιακής ικανότητας της Ακτοφυλακής της»
Τη στιγμή που στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχουν στοιβαχτεί χιλιάδες πρόσφυγες, με την Τουρκία να ανοίγει διάπλατα τη στρόφιγγα απειλώντας να «πνίξει» την Ευρώπη, η Γερμανία… στέλνει πεσκέσι 32 εκατομμύρια ευρώ στην Άγκυρα.
Μπορεί αποδεδειγμένα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενθαρρύνει και να βοηθάει τους πρόσφυγες να έρθουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να ψεύδεται ασυστόλως αναφορικά με την προέλευση των προσφύγων, που στην πλειοψηφίας τους ουδεμία σχέση έχουν με το μέτωπο της Ινλίμπ στη Συρία, ωστόσο φαίνεται πως η Γερμανία εστιάζει στην ενίσχυση της τουρκικής Ακτοφυλακής.
Συγκεκριμένα λοιπόν, την εκταμίευση 32 εκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία, ως στήριξη στην προσπάθεια αποτροπής των διακινητών προσφύγων, αναμένεται να αποφασίσει σήμερα η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου.
«Για την υποστήριξη της επιχειρησιακής ικανότητας της Ακτοφυλακής της»
Τα χρήματα προορίζονται «για την υποστήριξη της Τουρκίας στην αποκατάσταση της επιχειρησιακής ικανότητας της Ακτοφυλακής της», ενώ στη σχετική εισήγηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών από τις 23 Φεβρουαρίου προς την Επιτροπή επισημαίνεται ότι «αυτή την στιγμή δεν είναι απολύτως εγγυημένη η επιχειρησιακή ικανότητα, λόγω των συνεχιζόμενων ενεργειών διάσωσης προσφύγων/μεταναστών οι οποίοι κινδυνεύουν και λόγω της προσπάθειας πρόληψης της παράνομης μετανάστευσης».
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται μάλιστα ότι οι δαπάνες «είναι αναπόφευκτες», καθώς διαφορετικά «θα πληγούν σοβαρά κρατικά συμφέροντα πολιτικής φύσης».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού n-tv για το θέμα, το υπουργείο Εσωτερικών τονίζει ότι «η διάσωση ανθρώπινων ζωών και η βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Μεσόγειο είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας, όπως και η παρεμπόδιση μιας ανεξέλεγκτης μεταναστευτικής κίνησης με κατεύθυνση την Γερμανία».
«Έχει δεσμευτεί προσωπικά η Μέρκελ»
Όπως αναφέρει η εφημερίδα BILD, από την επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών προς την Bundestag προκύπτει ότι η ίδια η Καγκελάριος έχει προσωπικά δεσμευθεί στον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για την παροχή αυτής της ενίσχυσης.
«Η Τουρκία ζήτησε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο να υπάρξει εντατικοποίηση της διμερούς υποστήριξης της τουρκικής Ακτοφυλακής», αναφέρει το έγγραφο που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα, ενώ διευκρινίζεται ότι «η ανάγκη ήταν απρόβλεπτη» και ότι «ο χρόνος πιέζει», ιδίως ενόψει της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών την άνοιξη, η οποία θα ευνοήσει τις μεταναστευτικές ροές από την θάλασσα.
Την εκταμίευση 32 εκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία, ως στήριξη στην προσπάθεια αποτροπής των διακινητών προσφύγων, αποφασίζει σήμερα η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου.
Τα χρήματα προορίζονται «για την υποστήριξη της Τουρκίας στην αποκατάσταση της επιχειρησιακής ικανότητας της Ακτοφυλακής της», ενώ στη σχετική εισήγηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών από τις 23 Φεβρουαρίου προς την Επιτροπή επισημαίνεται ότι «αυτή την στιγμή δεν είναι απολύτως εγγυημένη η επιχειρησιακή ικανότητα, λόγω των συνεχιζόμενων ενεργειών διάσωσης προσφύγων/μεταναστών οι οποίοι κινδυνεύουν και λόγω της προσπάθειας πρόληψης της παράνομης μετανάστευσης». Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται μάλιστα ότι οι δαπάνες «είναι αναπόφευκτες», καθώς διαφορετικά «θα πληγούν σοβαρά κρατικά συμφέροντα πολιτικής φύσης».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού n-tv για το θέμα, το υπουργείο Εσωτερικών τονίζει ότι «η διάσωση ανθρώπινων ζωών και η βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Μεσόγειο είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας, όπως και η παρεμπόδιση μιας ανεξέλεγκτης μεταναστευτικής κίνησης με κατεύθυνση την Γερμανία».
- Ισαίος: Η γέφυρα μεταξύ Λυσία και Δημοσθένη
- Κάτω Αχαΐα: Πυροβόλησαν στο κεφάλι νεαρό με αεροβόλο όπλο
- Σαμ Νιλ: Πέθανε ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Jurassic Park»
- Ο Ολυμπιακός τσεκάρει την περίπτωση του Πουλακίδα
- Κίνηση στους δρόμους: Ουρές χιλιομέτρων στον Κηφισό – Προβλήματα και στην Αττική Οδό
- Ανάλυση δεδομένων: Η ζέστη σκοτώνει κατά μέσο όρο ένα άτομο το λεπτό σε όλο τον κόσμο
- Ο Κρίστοφερ Νόλαν εκθειάζει τα «Obsession» και «Backrooms»
- Η Αργεντινή θα φορέσει στον ημιτελικό τη φανέλα του ιστορικού αγώνα με την Αγγλία το 1986 (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442