Σε συναγερμό βρίσκονται οι τοπικές αρχές στο Κατάκολο Ηλείας, από την επικείμενη άφιξη κρουαζιερόπλοιου το οποίο αναμένεται να προσεγγίσει το λιμάνι της πόλης αύριο το πρωί.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το κρουαζιέροπλοιο το οποίο μεταφέρει τουλάχιστον 2.000 ταξιδιώτες έχει ξεκινήσει από την Ιταλία με κατεύθυνση το Κατάκολο, στο πλαίσιο οργανωμένων κρουαζιέρων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.

Η έξαρση του κορωνοϊού, έχει θέσει σε συναγερμό τις Αρχές της πόλης του νομού Ηλείας, ενώ χθες ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ώστε να αποφασιστεί εάν θα επιτραπεί στο κρουαζιερόπλοιο να δέσει στο λιμάνι ή όχι.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι χιλιάδες τουρίστες που κατακλύζουν μέσω κρουαζιέρας το Κατάκολο, μεταβαίνουν εκτός από την πόλη του Πύργου και στην Αρχαία Ολυμπία για να απολαύσουν την εκδρομή.

Στην επιστολή του ο δήμαρχος Πύργου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το λιμάνι Κατακόλου δεν διαθέτει θερμικές κάμερες εντοπισμού πυρετού: «Γίνεται σαφές ότι πέρα από τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και των σχετικών ταξιδιωτικών εντολών πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ψυχολογία του κόσμου, αφού υπάρχει αδυναμία αποκλεισμού ανίχνευσης του κορωνοϊού σε επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, μετά τη αναχώρηση του πλοίου από το λιμάνι μας. Το λιμάνι του Κατακόλου δεν διαθέτει θερμικές κάμερες εντοπισμού πυρετού».

Ολόκληρη η επιστολή του δημάρχου:

«Κύριε Υπουργέ,

Εκτιμούμε ότι ο κατάπλους του κρουαζιερόπλοιου στο Κατάκολο τη Κυριακή 1η Μαρτίου, προερχόμενο από τη Γένοβα (λιμάνι κατηγορίας ΙΙ σχετικά με την επιτήρηση του κορωνοϊού) και σε σχέση με τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας (ΤΟΚΥΟ 2020), που θα πραγματοποιηθούν στις 12 Μαρτίου στην Αρχαία Ολυμπία, αποτελεί πραγματική απειλή για την επιτυχία των εκδηλώσεων αυτών.

Είναι γνωστό σε όλους ότι στη σχετική εκδήλωση συμμετέχουν αντιπροσωπείες απ’ όλο το κόσμο και γενικώς επισκέπτες – τουρίστες για την Αρχαία Ολυμπία και τα μουσεία.

Γίνεται σαφές ότι πέρα από τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και των σχετικών ταξιδιωτικών εντολών πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ψυχολογία του κόσμου, αφού υπάρχει αδυναμία αποκλεισμού ανίχνευσης του κορωνοϊού σε επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, μετά τη αναχώρηση του πλοίου από το λιμάνι μας. Το λιμάνι του Κατακόλου δεν διαθέτει θερμικές κάμερες εντοπισμού πυρετού.

Άρα ενδιάμεσα δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει τι θα γίνει από τη 1η έως τη 12η Μαρτίου σε σχέση με το αν υπάρξει κρούσμα του κορωνοϊού και κατά πόσο το περιστατικό αυτό θα μπορεί να αποδοθεί στο κατάπλου του συγκεκριμένου κρουαζιερόπλοιου ή όχι.

Άρα στη περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα θα πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι χώροι όπου πέρασαν οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου και όπως καταλαβαίνεται θα δημιουργηθεί μια αναταραχή με παγκόσμια επίπτωση στο θεσμό της Ολυμπιακής φλόγας.

Ο Δήμος Πύργου, η τοπική κοινότητα Κατακόλου ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος εκφράζουν την ανησυχία τους και τις επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα της προσέγγισης του συγκεκριμένου πλοίου και να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε οικονομική επίπτωση από τη μη προσέγγιση του πλοίου για εμάς δεν έχει καμία αξία.

Μετά από όλα τα παραπάνω παρακαλούμε, όπως αξιολογήσετε τα στοιχεία αυτά για την έκδοση απόφασης του Υπουργείου σας, περί έγκρισης προσέγγισης ή όχι του κρουαζιερόπλοιου τη 1η Μαρτίου, στο Λιμάνι του Κατακόλου».

Να επισημάνουμε ότι, το κρουαζιερόπλοιο το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει από τη Γένοβα αναμένεται να μείνει στο Κατάκολο για τουλάχιστον 8 ώρες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr