Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διελκυστίνδα ΕΕ - Τουρκίας για τα καραβάνια των προσφύγων

Διελκυστίνδα ΕΕ – Τουρκίας για τα καραβάνια των προσφύγων

Οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης στη Συρία προκάλεσαν την οργή της Αγκυρας που άνοιξε την «στρόφιγγα» του προσφυγικού, με αποτέλεσμα καραβάνια να έχουν αρχίσει να συρρέουν στο κατώφλι της Ευρώπης, δηλαδή στην Ελλάδα. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση που αρχίζει να διαμορφώνεται, η ΕΕ επιχειρεί να συγκρατήσει την Τουρκία, που ωστόσο δεν δείχνει διατεθειμένη να μειώσει την πίεση.

Οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης στη Συρία προκάλεσαν την οργή της Αγκυρας που άνοιξε την «στρόφιγγα» του προσφυγικού, με αποτέλεσμα καραβάνια να έχουν αρχίσει να συρρέουν στο κατώφλι της Ευρώπης, δηλαδή στην Ελλάδα.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση που αρχίζει να διαμορφώνεται, η ΕΕ επιχειρεί να συγκρατήσει την Τουρκία, που ωστόσο δεν δείχνει διατεθειμένη να μειώσει την πίεση.

Επικοινωνία Μπορέλ – Τσαβούσογλου

Συγκεκριμένα, η κατάσταση στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας βρέθηκε επί τάπητος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η αποκλιμάκωση παραμένει καθοριστική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων στο έδαφος. Ο ανθρώπινος πόνος και η απώλεια της ζωής πρέπει να σταματήσουν.

»Ελήφθησαν διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας» έγραψε σε ανάρτηση στο Twitter o ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας.

Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας για τις προσφυγικές ροές δεν φαίνεται να έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ήδη, στον Έβρο φθάνουν λεωφορεία με πρόσφυγες από τουρκικές πόλεις και μάλιστα με δωρεάν εισιτήρια…

Η κατάσταση θα χειροτερέψει

Ανεξάρτητα από τις δηλώσεις Μπορέλ, όμως, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με επίσημη ανακοίνωσή του προειδοποίησε ότι το προσφυγικό κύμα θα ενισχυθεί αν η κατάσταση στη Συρία εξακολουθήσει να χειροτερεύει.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ιντλίμπ, που προκάλεσαν την μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, έχει ενισχύσει την προσφυγική πίεση στη χώρα» σημειώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Σημειώνει ότι η κατάσταση στη Συρία «σπρώχνει» τους πρόσφυγες προς τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας και την Ευρώπη.

Καταλήγει, δε, προειδοποιώντας ότι εάν η κατάσταση (στη Συρία) επιδεινωθεί, τότε το ρίσκο αυξάνεται…

Οι τουρκικές πιέσεις στη Δύση

Παράλληλα, παρά τις όποιες «διαβεβαιώσεις» θεώρησε ότι έλαβε ο κ. Μπορέλ από τον Τσαβούσογλου, η ωμή αλήθεια ειπώθηκε δια στόματος του διευθυντή της υπηρεσίας Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Όπως είπε ο κ. Αλτούν, οι πρόσφυγες αποτελούν πλέον πρόβλημα της Ευρώπης και επίσης του κόσμου και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεν είχε άλλη επιλογή» παρά να χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους, αφού δεν έλαβε επαρκή βοήθεια για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων.

Ο Φαχρετίν Αλτούν δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα πει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ότι η λεκτική υποστήριξη σχετικά με την επαρχία Ιντλίμπ δεν είναι αρκετή και ότι η Αγκυρα περιμένει «πραγματική» βοήθεια.

Η Τουρκία όχι μόνο ασκεί πίεση στην Δύση με το προσφυγικό, αλλά επιπλέον θεωρεί ότι έχει και το πάνω χέρι. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Αλτούν σημείωσε πως η Τουρκία δεν θεωρεί ότι η απόφασή της να επιτρέψει σε ορισμένους από τα εκατομμύρια των προσφύγων που φιλοξενεί να περάσουν στην Ευρώπη θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις της με την Δύση…

«Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση»…

Η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει επίσημα μια αλλαγή στην πολιτική της για τους πρόσφυγες στη χώρα της, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Πέτερ Στάνο πρόσθεσε ότι η ΕΕ αναμένει από την Άγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για τον έλεγχο της ροής προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα ήθελα να τονίσω πως δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από τουρκικής πλευράς για οποιεσδήποτε αλλαγές στην πολιτική της για τους αιτούντες άσυλο, τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο Πέτερ Στάνο, σε συνέντευξη Τύπου.

Και ο κ. Στάνο πρόσθεσε: «Άρα από τη δική μας άποψη η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας… εξακολουθεί να ισχύει και αναμένουμε πως η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη δήλωση αυτή. Οι τουρκικές αρχές επιβεβαίωσαν επίσημα ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην επίσημη πολιτική… αναμένουμε ότι θα εξακολουθήσει να μένει έτσι».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως εκτός από τα όσα συμβαίνουν στην πράξη με τα καραβάνια των προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας, ήδη από χθες το βράδυ τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος είχε προειδοποιήσει πως η Τουρκία δεν θα εμποδίζει πλέον τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη να διασχίσουν τα σύνορα μετά τον θάνατο τουλάχιστον 33 Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας…

Αίτημα Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, η Τουρκία ζήτησε την υποστήριξη του ΝΑΤΟ στη Συρία.

Μετά από τη συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων των Κρατών – Μελών του ΝΑΤΟ που συγκλήθηκε κατόπιν του αιτήματος της Τουρκίας για την ενεργοποίηση του άρθρου 4 της Συμμαχίας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Ρωσία και το καθεστώς Ασαντ να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να σταματήσουν τις αδιάκριτες επιθέσεις και αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία.

Το ΝΑΤΟ εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Τουρκία και έκανε λόγο για χρήση ιπτάμενων ραντάρ AWACS για την εναέρια επιτήρηση της περιοχής. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σημείωσε, ακόμη, ότι οι σύμμαχοι εξετάζουν με ποιο τρόπο μπορούν να υποστηρίξουν την Τουρκία.

Αντιδράσεις από τους γερμανούς Πράσινους

Ο αρμόδιος για εξωτερικά θέματα πολιτικός του κόμματος των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν απέρριψε την έκκληση της Τουρκίας για υποστήριξη από το ΝΑΤΟ στη Συρία.

«Σε καμία περίπτωση η Τουρκία δεν μπορεί να περιμένει βοήθεια από τους εταίρους του ΝΑΤΟ βάσει του Άρθρου 4 ή του Άρθρου 5. Το ΝΑΤΟ δεν υπάρχει για να διασφαλίσει αναδρομικά τις παρεμβάσεις των συμμάχων του κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου μέσω ενός αεροπορικού πολέμου κατά της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ δεν (μπορεί να) είναι η πολεμική αεροπορία στον πόλεμο του Ταγίπ Έρντογαν κατά των Κούρδων, ιδίως επειδή αυτός ο πόλεμος διεξάγεται από την Τουρκία από κοινού με τους ισλαμιστές διαδόχους της Αλ-Κάιντα», δήλωσε σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη αύριο στις εφημερίδες Δικτύου Συντακτών Γερμανίας «Redaktionsnetzwerks Deutschland».

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπεται να εντυπωσιαστούν από την απειλή του Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία εξαρτάται από την ΕΕ, εξαρτάται από τα κονδύλια της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουν αυτό για να στείλουν ένα σαφές μήνυμα. Ή θα σταματήσει η Τουρκία τον πόλεμό της στη Συρία, ή τα ευρωπαϊκά χρήματα δεν θα δίνονται πλέον», συνέχισε ο εκπρόσωπος των Πράσινων.

«Με τις ενέργειές του, ο Ερντογάν έβαλε εσκεμμένα σε κίνδυνο την ασφάλεια της Συμμαχίας και της Ευρώπης. Τώρα εκδικείται η σιωπηρή κατανόηση των χωρών του ΝΑΤΟ και του Γενικού Γραμματέα του μετά την επέμβαση στη Συρία. Εάν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε καταστήσει σαφές από την αρχή στην τουρκική πλευρά ότι δεν μπορεί να υπολογίζει σε καμιά υποστήριξη του -κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου- πολέμου της, ίσως αν μην είχαμε φτάσει σε αυτήν την κλιμάκωση. Τώρα πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο Γιούργκεν Τριτίν.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024