Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιές άναψε στην κυβέρνηση ο Ερντογάν - Έκτακτη διευρυμένη σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό

Φωτιές άναψε στην κυβέρνηση ο Ερντογάν – Έκτακτη διευρυμένη σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί για αύριο στις 09:00 στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη για το προσφυγικό με τη συμμετοχή πολλών υπουργών

Οι απειλές Ερντογάν για άνοιγμα των συνόρων ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν ανεμπόδιστα να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος απασφάλισε τη βόμβα, που ήδη απειλούσε σοβαρά την κυβέρνηση, κυρίως μετά τα έκτροπα που σημειώθηκαν στα νησιά μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ.

Μάλιστα με τις επιπτώσεις από αυτήν την απόφαση του Σουλτάνου να έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητές από το πρωί της Πέμπτης σε ότι αφορά τις αυξημένες ροές προς τα ελληνικά νησιά και τα σύνορα στον Έβρο, η κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι η άμμος που έχει μείνει στην κλεψύδρα είναι πλέον ελάχιστη και ο χρόνος μετρά εις βάρος της.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός επιδίδεται σε μπαράζ επαφών με ξένους ηγέτες, ζητώντας από την Ευρώπη στήριξη και εφαρμογή ενιαίας στρατηγικής για την αντιμετώπιση της εκβιαστικής πολιτικής της Τουρκίας σε ότι αφορά τις προσφυγικές ροές, αίτημα που προβάλλει ως μοναδική λύση και η Αντιπολίτευση.

Στο εσωτερικό μέτωπο με κυβερνητικά στελέχη να βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στα κρίσιμα σημεία, οι επικοινωνίες και οι συσκέψεις είναι συνεχείς. Ενδεικτικό ότι νέα έκτακτη σύσκεψη για το ζήτημα θα πραγματοποιηθεί στο Μαξίμου αύριο, Σάββατο, το πρωί.

Εντωμεταξύ σαφέστατο είναι το μήνυμα που εκπέμπει προς πάσα κατεύθυνση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει ήδη καταστήσει σαφή τον στόχο για καλύτερη και αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων, ότι καμία παράνομη είσοδος στην Ελλάδα δεν θα γίνει ανεκτή.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί για αύριο, Σάββατο, στις 09:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, σύσκεψη με τη συμμετοχή πολλών υπουργών.

Η σύνθεση είναι ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης. Αναλυτικά στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος.

Εφιαλτικά σενάρια για χιλιάδες πρόσφυγες

Μόλις λίγες ώρες μετά την επιχείρηση κατευνασμού των νησιωτών με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να συγκαλεί σύσκεψη με τους αυτοδιοικητικούς στο Μαξίμου και να δεσμεύεται για διάλογο με τους τοπικούς φορείς και για άμεση επίσκεψη σε Λέσβο, Χίο και Σάμο… ο Ερντογάν ήρθε να τα τινάξει όλα στον αέρα, απειλώντας με την είσοδο χιλιάδων νέων προσφύγων στην ελληνική επικράτεια.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής τούρκος αξιωματούχος αποκάλυπτε στο Reuters ότι η Τουρκία ανοίγει τα σύνορα προς την Ευρώπη στους πρόσφυγες.

Όπως εξηγούσε ο ίδιος, η απόφαση αυτή ελήφθη εν όψει της άφιξης νέων κυμάτων προσφύγων από την Ιντλίμπ της Συρίας, όπου οι τουρκικές δυνάμεις έχουν υποστεί σοβαρή ήττα, έχοντας χάσει πάνω από 50 στρατιώτες.

Με ένα εκατομμύριο ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί από την Ιντλίμπ η τουρκική αστυνομία, ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή έχουν διαταγές να μη εμποδίσουν τους πρόσφυγες να κινηθούν προς την Ευρώπη, τόνιζε ο ίδιος.

Επισήμως η Τουρκία φοβούμενη και έντονες αντιδράσεις και ίσως ποινές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, διέψευσε τις αποκαλύψεις αυτές. Για την ακρίβεια τις διέψευσε ως προς το σκέλος ότι δόθηκε εντολή να ανοίξουν τα σύνορα, τονίζοντας ωστόσο ότι «η χώρα δεν μπορεί πλέον να συγκρατεί τη μαζική εισροή (προσφύγων) από την Ιντλίμπ στα σύνορά της».

Ωστόσο τη διάψευση, ακυρώνει η ίδια η πραγματικότητα, αφού από το πρωί εμφανίζονται αυξημένες προσφυγικές ροές σε ελληνικά νησιά, αλλά και στα σύνορα στον Έβρο.

Βίντεο ντοκουμέντο που δημοσιεύουν από τα ξημερώματα τουρκικά ΜΜΕ -και όχι μόνο- απεικονίζουν πρόσφυγες να περνούν κατά εκατοντάδες στην Ελλάδα.

Λεωφορεία με πρόσφυγες φθάνουν στο Εβρο

Μέχρι το απόγευμα οι αφίξεις προσφύγων στα σύνορα στον Εβρο αυξάνονταν συνεχώς.

Μάλιστα σύμφωνα με μαρτυρίες προσφύγων πλήθος ανθρώπων συνωστίζονται σε περιοχές της Τουρκίας προκειμένου να μεταφερθούν στην Αδριανούπολη και στη συνέχεια να περάσουν στην Ελλάδα, με τον Ερντογάν να έχει «φροντίσει» για τη δωρεάν μεταφορά τους.

Στόχος τους, όπως αναφέρουν, είναι να περάσουν στην Ελλάδα κι από εκεί να οδηγηθούν στην Ευρώπη.

Οι εικόνες των εκατοντάδων ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα από τα ελληνικά εδάφη, μεταδίδονται από διεθνή πρακτορεία ενημέρωσης.

Αποτέλεσμα νωρίς το απόγευμα οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν ήδη στον Έβρο, στην περιοχή που είναι ο μεθοριακός σταθμός Καστανιών, να υπολογίζονται σε 800 με 1000, αριθμός που βαίνει αυξανόμενος.

Παρόμοιες εικόνες και στη θάλασσα

Την ίδια ώρα, αντίστοιχο σκηνικό παρατηρείται και στα παράλια της Τουρκίας.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί και ετοιμάζονται να περάσουν από τη Σμύρνη, τα Δαρδανέλια και το Αϊβαλί στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

Σε βίντεο που δημοσίευσε το CNN Turk μια ομάδα ανθρώπων επιβιβάζεται σε φουσκωτές λέμβους με προορισμό ελληνικά νησιά.

Όπως αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα, η σχετική κινητικότητα αυξήθηκε τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. «Κάποιοι παράτυποι μετανάστες βρέθηκαν να περιμένουν σε λιμάνια για να φύγουν» γράφει το CNN Turk.

Εκτιμήσεις για 120.000 πρόσφυγες

Τρομακτικές είναι οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για 120.000 πρόσφυγες είναι έτοιμοι να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο, οι πρόσφυγες έλαβαν μήνυμα στο κινητό τους το οποίο του καθοδηγούσε πως θα φύγουν από την Τουρκία με ναυλωμένα λεωφορεία, θα περάσουν μετά στην Ελλάδα και από εκεί θα φύγουν για την Ευρώπη.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024