Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέντε τρόποι που το Game of Thrones άλλαξε την τηλεόραση για πάντα

Πέντε τρόποι που το Game of Thrones άλλαξε την τηλεόραση για πάντα

Λίγους μήνες μετά την τελευταία πτήση του Drogon, θυμόμαστε τα πράγματα που ανέδειξαν το GoT σε σειρά – φαινόμενο

Δράκοι, επικές μάχες, πανούργες βασίλισσες και παγωμένα ζόμπι. Κι όμως, όσο κι αν απολαύσαμε στο έπακρο όλα αυτά τα στοιχεία, δεν ήταν εκείνα που μας έκαναν να αποφεύγουμε τα social media για ολόκληρες ώρες – αν όχι μέρες – προκειμένου να σωθούμε από τα spoiler για το Game of Thrones. Τουλάχιστον όχι από μόνα τους. Άλλωστε, το GoT δεν είναι απλώς μια σειρά που μας έκανε να μετράμε αντίστροφα για κάθε καινούργιο επεισόδιο. Είναι ένα πραγματικό φαινόμενο της ποπ κουλτούρας, που μεταμόρφωσε την τηλεόραση σε κάτι εντελώς καινούργιο, και σίγουρα πιο ποιοτικό. Για αυτό και ζηλεύουμε τόσο πολύ όλους εκείνους που έχουν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν τώρα για πρώτη φορά, μέσα από το Vodafone TV – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι υπόλοιποι δεν έχουμε ανάγκη από μια επανάληψη.

Μια σειρά που άλλαξε τον (τηλεοπτικό) κόσμο

Η τηλεόραση ποτέ δεν θα είναι η ίδια μετά το Game of Thrones, και υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για αυτό. Οι παρακάτω είναι απλώς μερικοί από τους πιο σημαντικούς.

Συνώνυμο της ανατροπής

Υπάρχουν «ανατροπές» και υπάρχουν και οι ανατροπές του GoT. Ένα από τα πιο σκληρά μαθήματα που παρέδωσε, είναι πως δεν πρέπει να… δενόμαστε υπερβολικά με κανέναν ήρωα. Ήδη από την πρώτη σεζόν, είχαμε καταλάβει πολύ καλά ότι δεν νοείται happy ending μέσα στο σύμπαν του. Τουλάχιστον όχι αυτό που είχαμε συνηθίσει. Γιατί οι ήρωες που περνούσαν από την οθόνη μας δεν ήταν ποτέ οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της σειράς: Αυτό τον ρόλο τον έπαιζε η ίδια η ιστορία που εξελισσόταν μπροστά μας, κάθε φορά και με πιο απροσδόκητους τρόπους. Τώρα, μπορούμε να θυμηθούμε όποια στιγμή θέλουμε τις καλύτερες στιγμές της, αποκλειστικά στο Vodafone TV.

Η τηλεόραση σε νέα… διάσταση

Σινεμά σαλονιού ή τηλεόραση για προβολή στη μεγάλη οθόνη; Το μόνο σίγουρο είναι ότι το GoT δεν ήταν απλώς άλλη μια προσεγμένη σειρά. Με το budget του να αγγίζει το μυθικό ποσό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων ανά επεισόδιο (!), γυρίσματα σε πολυάριθμες χώρες και την μεγαλύτερη σε διάρκεια μάχη στην ιστορία όχι μόνο της τηλεόρασης, αλλά και του κινηματογράφου, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έγραψε τηλεοπτική ιστορία. Για αυτό και θα πρέπει να το ευχαριστούμε για κάθε μεγάλη τηλεοπτική παραγωγή που το ακολούθησε.

Φαντασία για όλους

Είτε πρόκειται για ταινίες, είτε για βιβλία, είτε για σειρές, δεν είναι πολλές οι ιστορίες φαντασίας που μπόρεσαν να ξεπεράσουν το φράγμα του αφοσιωμένου κοινού τους και να φτάσουν στα μάτια των… αμύητων. Το GoT, συνδυάζοντας τα φανταστικά στοιχεία με την εντελώς ανθρώπινη ίντριγκα και τις εξαιρετικές ερμηνείες του, δεν κατάφερε απλώς να μας παρασύρει όλους στην πλοκή του, αλλά υπήρξε ίσως η μόνη σειρά της τελευταίας δεκαετίας που απαιτούσε… θάρρος για να δηλώσει κανείς δημοσίως ότι δεν του αρέσει. Και, μεταξύ μας, ποτέ δεν θα καταλάβουμε γιατί να πει κάτι τέτοιο ο οποιοσδήποτε.

Πολύ ειδικά εφέ

Όταν βλέπουμε μια παλιά ταινία φαντασίας, πάντα μας φαίνεται παράξενο που το CGI που περνά από την οθόνη μας κάποτε έμοιαζε πειστικό. Έχουμε πολύ καλούς λόγους να πιστεύουμε ότι το GoT δεν θα μας φανεί ποτέ απαρχαιωμένο. Και για αυτό δεν ευθύνονται μόνο τα μυθικά ποσά που δαπανήθηκαν για τα εφέ, αλλά και οι ευφυέστατοι τρόποι με τους οποίους χρησιμοποιήθηκαν. Οι δημιουργοί του φρόντισαν να μην το παρακάνουν με τις «πράσινες οθόνες» και αντ’ αυτού επέλεξαν πανέμορφες τοποθεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας «φύτεψαν» τα φανταστικά στοιχεία του σύμπαντος του GoT. Έτσι, μπορέσαμε να απολαύσουμε το πέταγμα των δράκων πάνω από το Ντουμπρόβνικ και τις μάχες των γιγάντων στους πάγους της Ισλανδίας.

Μια σειρά… σοκ

Κανείς δεν περίμενε μια σειρά με δράκους, ανταρόλυκους, ζόμπι και μεσαιωνικούς ιππότες να είναι… αναίμακτη, όμως η απεικόνιση της βίας στο  GoT διατήρησε την ικανότητά της να μας σοκάρει. Προκαλώντας ατέλειωτες συζητήσεις και ισορροπώντας συχνά σε μια πολύ λεπτή γραμμή, κατάφερε να αλλάξει τις προσδοκίες μας από τα τηλεοπτικά προϊόντα – και σίγουρα κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μας για εννιά ολόκληρα χρόνια.

Μπορούμε να απολαύσουμε ξανά τις επτά πρώτες σεζόν της αγαπημένης μας σειράς όπου και όποτε θέλουμε και σε όποιο δίκτυο και αν ανήκουμε, αποκλειστικά στο Vodafone TV, το «Σπίτι της HBO» στην Ελλάδα . Και φυσικά, το ίδιο ισχύει για κάθε νέα σειρά που θα κυκλοφορεί από την HBO,  η οποία θα προβάλλεται αποκλειστικά στο Vodafone TV.

Μπορείτε να μάθετε τα πάντα για τα νέα πακέτα Vodafone TV εδώ.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024