Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προανακριτική Novartis : Δεν γνωρίζω τίποτα για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου είπε η «Κελέση»

Προανακριτική Novartis : Δεν γνωρίζω τίποτα για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου είπε η «Κελέση»

«Η κλήτευσή μου έγινε για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Δεν γνωρίζω τίποτα γι’ αυτό που ερευνάτε. Για την υπόθεση Novartis ισχύουν όσα έχω πει, και θα καταθέσω γι’ αυτή όταν κληθώ στο δικαστήριο» φέρεται να απαντά η «Αικατερίνη Κελέση» σε όλες τις ερωτήσεις των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής.

Η προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» από τις 18.00 που βρισκόταν στη ΓΑΔΑ έως την ολοκλήρωση της κατάθεσή της μετά από δύο ώρες και κάτι, φέρεται να έδινε την ίδια απάντηση στις ερωτήσεις των μελών της προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο:

«Η κλήτευσή μου έγινε για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Δεν γνωρίζω τίποτα γι’ αυτό που ερευνάτε. Για την υπόθεση Novartis ισχύουν όσα έχω πει, και θα καταθέσω γι’ αυτή όταν κληθώ στο δικαστήριο» ήταν η απάντηση του/της «Αικατερίνης Κελέση».

Η κατάθεσή της ολοκληρώθηκε γύρω στις 20:30 μ.μ, σε αντίθεση με την κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» που ήταν μαραθώνια. Η ομοιότητα στις δύο καταθέσεις αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση: ο καθένας έδωσε τη δική του ερμηνεία.

«Δεν γνωρίζω τίποτε γι’ αυτό που ερευνάτε»

Καταθέτοντας με τον ίδιο τρόπο που κατέθεσε και ο «Σαράφης» (με αλλοιωμένη φωνή και από διαφορετικό δωμάτιο δίχως εικόνα), η «Κελέση» ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ότι «δεν γνωρίζω τίποτε γι’ αυτό που ερευνάτε» και ότι «δεν έχω καμία απολύτως σχέση με τον κ. Παπαγγελόπουλο, ούτε τον έχω συναντήσει ποτέ μου, ούτε γνωρίζω κάτι γι’ αυτά που τον αφορούν και θα με ρωτήσετε εξ αρχής».

Η μάρτυρας ανέφερε ακόμα ότι «όλα αυτά που κατέθεσα αποτελούσαν πρακτικές της εταιρίας που είχαν την απόλυτη έγκρισή της», υπογραμμίζοντας ότι οι καταθέσεις της έγιναν αυτοβούλως «και με γνώμονα την αλήθεια».

«Δεν έχω παροτρυνθεί ούτε πιέστηκα ούτε εκβιάστηκα από κανέναν, ήταν αποκλειστικά δική μου συνειδητή απόφαση», είπε προσθέτοντας ότι «δεν εμφανίστηκα, δεν εξετάστηκα και δεν κατέθεσα σε καμία αλλοδαπή αρχή εκτός από την Εισαγγελία Διαφθοράς και τώρα ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής».

Μάλιστα σημείωσε ότι «στην Εισαγγελία Διαφθοράς εμφανίστηκα κατόπιν δικής μου πρωτοβουλίας και όχι με την παρέμβαση ή υπόδειξη κάποιου άλλου».

Πηγές ΝΔ: Δεν βρήκε το θάρρος καν να μιλήσει

Στη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου, πώς αισθάνθηκε όταν είδε τον Παναγιώτη Πικραμμένο να δακρύζει λόγω της κατάθεσής της, φέρεται να απάντησε ότι αυτό δεν σχετίζεται με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

«Ο Σαράφης διέψευσε τον Σαράφη και τα πήρε όλα πίσω, και η Κελέση δεν βρήκε το θάρρος καν να μιλήσει και να απαντήσει στις ερωτήσεις» σχολιάζουν πηγές της ΝΔ.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Τα περί δήθεν σκευωρίας καταρρίπτονται

«Τα περί δήθεν σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis που επικαλούνται ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, καταρρίπτονται συντριπτικά μετά τις καταθέσεις των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος» ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εξέταση των δύο προστατευομένων μαρτύρων.

«Μετά τις ψεύτικες διαρροές περί αναίρεσης της αρχικής κατάθεσης του προστατευόμενου μάρτυρα Μάξιμου Σαράφη, οι οποίες δεν είχαν καμία τύχη, η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας, Αικατερίνη Κελέση, έδωσε σήμερα την χαριστική βολή, εμμένοντας στις αρχικές καταθέσεις της στην εισαγγελία Διαφθοράς, με τις οποίες δίνει ονόματα πολιτικών για χρηματισμό και ξεκαθαρίζει ότι δεν γνωρίζει κατ’ ουδένα τρόπο τον κ. Παπαγγελόπουλο», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνουν ότι η «Αικατερίνη Κελέση», σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

« – όσα κατέθεσε για την υπόθεση Novartis είναι όλα αληθινά και επιβεβαιώνει πλήρως το περιεχόμενό τους.

– όλα όσα κατέθεσε αποτελούσαν πρακτικές της εταιρίας που είχαν την απόλυτη έγκρισή της

– όσα έχει καταθέσει προκύπτουν από συγκεκριμένα έγγραφα τα οποία προέρχονται από υπολογιστές της Novartis.

– όσα κατέθεσε, τα κατέθεσε αυτοβούλως και με γνώμονα την αλήθεια, δεν έχει παροτρυνθεί, ούτε πιέστηκε, ούτε εκβιάστηκε από κανέναν, ήταν αποκλειστικά δική της συνειδητή απόφαση.

– στην εισαγγελία Διαφθοράς εμφανίστηκε κατόπιν δικής της πρωτοβουλίας και όχι με την παρέμβαση ή υπόδειξη κάποιου άλλου

– δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον κ. Παπαγγελόπουλο, ούτε τον έχει συναντήσει ποτέ της, ούτε γνωρίζει κάτι γι αυτά που τον αφορούν».

Χθες ο μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» δεν άλλαξε τις αρχικές του μαρτυρίες, επιβεβαιώνοντας «όλα όσα έχει καταθέσει στην εισαγγελία Διαφθοράς και μίλησε με βεβαιότητα για δωροδοκίες υπουργών» σημειώνουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «Κελέση» έχει καταθέσει 8 φορές

Η «Αικατερίνη Κελέση» έχει καταθέσει συνολικά 8 φορές στην Εισαγγελία Διαφθοράς, υπενθυμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Έχει υποδείξει ως χρηματισθέντες, από τον Κωνσταντίνο Φρουζή, δύο πρώην πρωθυπουργούς τους Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, αλλά και τους Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Μάριο Σαλμά.

Ο/η προστατευόμενος μάρτυρας έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς ότι οι μίζες προέρχονταν από τον λογαριασμό της εταιρείας, και ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής, αφού τα «ξέπλενε» με διάφορους τρόπους, τα παρέδιδε σε δεσμίδες χαρτονομισμάτων με πορτοκαλί ταινίες, μέσα σε φακέλους κίτρινους και μέσα σε βαλίτσες τύπου τρόλεϊ.

Η «Αικατερίνη Κελέση» έχει πει ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής είχε πάντα στη διάθεσή του μεγάλα χρηματικά ποσά, πριν τις συναντήσεις του με πολιτικούς και λοιπούς αξιωματούχους από τον χώρο του φαρμάκου, τα οποία πάντα μετέφερε μαζί του στις συναντήσεις αυτές και τους τα παρέδιδε.

Όμως, ουδεμία φορά ήταν η ίδια αυτόπτης μάρτυρας παράνομης πληρωμής.

Για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο έχει δηλώσει, με επιστολή της προς την Επιτροπή, ότι «δεν τον γνώριζε, δεν τον γνωρίζει και δεν την γνωρίζει».

Σύγχυση μετά την κατάθεση «Σαράφη»

Εντωμεταξύ σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» στην Προανακριτική καθώς σύμφωνα με όσα διαρρέονται από πηγές της ΝΔ φέρεται πως προχώρησε σε… κυβίστηση σε σχέση με όσα είχε υποστηρίξει στην αρχική του κατάθεση.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» κατά την 8ωρη κατάθεσή του μάζεψε όλα όσα είχε δηλώσει περί χρηματισμού πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis και απέδωσε τα όσα είχε πει σε… εικασίες και εκτιμήσεις.

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας αξιολογούν ως κρίσιμο στοιχείο της εξέτασης του «Μάξιμου Σαράφη» την αποκάλυψη ότι στην αρχή της διαδικασίας των καταθέσεών του είχε πει στους εισαγγελείς Διαφθοράς πως ήθελε να καταθέσει για άλλο πρόσωπο που ήταν προστατευόμενος μάρτυρας, δηλαδή για τον Νικόλαο Μανιαδάκη.

«Ο «Μάξιμος Σαράφης» είχε πει πράγματα για το συγκεκριμένο πρόσωπο στους εισαγγελείς Διαφθοράς αλλά εκείνοι δεν τα κατέγραψαν. Αντίστοιχη μαρτυρία υπάρχει και από τον Νικόλαο Μανιαδάκη», σημειώνουν βουλευτές της ΝΔ.

Αναφέρουν, επίσης, πως ήταν σαφής και ξεκάθαρη η τοποθέτηση του «Μάξιμου Σαράφη», ενώπιον των μελών της προκαταρκτικής επιτροπής, πως η γνώση του για παράνομες πληρωμές της Novartis περιορίζεται στο ότι πιθανολογούσε να δίνονταν μίζες, στη βάση όσων έβλεπε στην εταιρεία.

Την ίδια ώρα, πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν καταιγισμό παραπληροφόρησης εκ μέρους της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής.

«Η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, μέσα στον πανικό τους χθες, πλημμύρισαν τα Μέσα με διαρροές ότι δήθεν ο Μάξιμος Σαράφης στην εξέτασή του ανέτρεψε τις καταθέσεις του.»

» Ο προστατευόμενος μάρτυρας δεν πήρε πίσω ούτε μισή λέξη από τις καταθέσεις του για το σκάνδαλο Novartis. Υπογράμμισε ότι είναι σε θέση να γνωρίζει για δωροδοκία των Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Αβραμόπουλου και δεν είπε ποτέ ότι δεν υπήρξε δωροδοκία.»

«Αντίθετα με όσα διαρρέουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, επανέλαβε αυτό που έχει καταθέσει και στην Εισαγγελία Διαφθοράς: Ότι δεν ήταν μπροστά σε δωροδοκίες τις οποίες έκαναν Φρουζής-Μανιαδάκης αλλά είναι σε θέση να γνωρίζει», τονίζουν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024