Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ασφαλιστικό : Στην Ολομέλεια μεταφέρεται ο «πόλεμος» - Παραδείγματα Βρούτση με αυξήσεις συντάξεων

Ασφαλιστικό : Στην Ολομέλεια μεταφέρεται ο «πόλεμος» – Παραδείγματα Βρούτση με αυξήσεις συντάξεων

Με ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων κορυφώνεται την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νέο Ασφαλιστικό. Πρόγευση για την ένταση που θα επικρατήσει έδωσε η συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Με ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων κορυφώνεται την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νέο Ασφαλιστικό.

Σήμερα, κατά την τελευταία ημέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έδωσε παραδείγματα αυξήσεων που επέρχονται στις συντάξεις, σε σχέση με τον προηγούμενο «νόμο Κατρούγκαλου».

Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας αμφισβητούν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να τονίζει ότι «με το ασφαλιστικό της ΝΔ οι 9 στους 10 συνταξιούχους θα έχουν απώλεια εισοδήματος και 1 στους 10 θα δει μία μικρή αύξηση» και να κατηγορεί την κυβέρνηση για «επιλογή μονομέρειας, αδικίας και ενίσχυσης της ιδιωτικής ασφάλισης».

Ειδική αναφορά κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και στην αύξηση των εισφορών, με την τομεάρχη Εργασίας να τονίζει ότι το νομοσχέδιο αυξάνει κατά 20% τις εισφορές για 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ενώ «αποσυνδέονται οι εισφορές από το εισόδημα, 220 ευρώ θα πληρώσει και αυτός που βγάζει 200.000 και αυτός που βγάζει 5.000. Αυτό είναι η μεγάλη αδικία του συστήματος. Η ΝΔ κάνει μία μεγάλη έκπτωση σε ορισμένους επαγγελματίες υψηλών και πολύ υψηλών εισοδημάτων και την έκπτωση αυτή την πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι. Η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων. Μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων».

Παραδείγματα αυξήσεων σε σχέση με τον νόμο Κατρούγκαλου

Στα παραδείγματα αυξήσεων που επέρχονται στις συντάξεις σε σχέση με τον νόμο Κατρούγκαλου, ο κ. Βρούτσης ανέφερε:

Συγκεκριμένα, συνταξιούχος με 40 χρόνια εργασίας και μισθό 700 ευρώ, με τον νόμο Κατρούγκαλου έπαιρνε 684 ευρώ, ενώ με τον νόμο Βρούτση θα λαμβάνει 734 ευρώ, θα δει, δηλαδή, αύξηση 50 ευρώ.

Συνταξιούχος με 40 χρόνια εργασίας και μισθό 1.000 ευρώ λάμβανε 812 ευρώ σύνταξη και θα παίρνει 884 ευρώ (+72 ευρώ).

Συνταξιούχος με 40 χρόνια εργασίας και μισθό 1.500 ευρώ, λάμβανε 1.026 ευρώ σύνταξη και θα λαμβάνει 1.134 ευρώ (+108 ευρώ).

Τέλος, συνταξιούχος με 40 χρόνια εργασίας και μισθό 2.000 ευρώ, λάμβανε 1.240 ευρώ σύνταξη και θα λαμβάνει 1.384 ευρώ (+144 ευρώ).

«Οι συντάξεις διασφαλίζονται έως το 2070»

Ο κ. Βρούτσης επανέλαβε ότι με το νομοσχέδιο και τις σχετικές μελέτες που το συνοδεύουν, οι συντάξεις διασφαλίζονται έως το 2070.

Σημείωσε επίσης, ότι η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης θα ακουμπήσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μεσομακροπρόθεσμα, και θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη.

Περικοπές συντάξεων διαβάζει ο ΣΥΡΙΖΑ,

Αντίθετα, σύμφωνα με την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, το νομοσχέδιο κάνει τρεις περικοπές και μειώσεις συντάξεων:

α) καταργεί τη μόνιμη 13η σύνταξη

β) μειώνει κατά 30% τις συντάξεις για συνταξιούχους-εργαζόμενους πριν τον νόμο 4387/2016 και

γ) μειώνει δραστικά τα ποσοστά αναπλήρωσης για πάνω από 40 χρόνια ασφάλισης.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «η αναλογιστική μελέτη που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας δείχνει ότι η μέση ετήσια σύνταξη με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο μειώνεται σε σχέση με το ό,τι ισχύει σήμερα. Μειώνεται και για φέτος και για όλα τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2040».

Η κ. Αχτσιόγλου υπενθύμισε ότι «ο νόμος 4387/2016 έφτιαξε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Αποδεδειγμένα βιώσιμο μέχρι το 2070. Η βιωσιμότητα αυτή διαγνώσθηκε και επιβεβαιώθηκε από αναλογιστική μελέτη που συντάχθηκε από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Άρα όποιος ισχυρίζεται ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν ήταν βιώσιμο με το νόμο 4387/2016 και γίνεται βιώσιμο με αυτό το νομοσχέδιο λέει απλά ψέματα».

Ο Γ. Μουλκιώτης είπε ότι το Κίνημα Αλλαγής, παρά την κριτική του κόμματός του, θα υπερψηφίσει θετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Τεράστιο «ριφιφί» σε βάρος των συνταξιούχων χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Ν. Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ, ενώ η Μ.Απατζίδη του ΜέΡΑ25, είπε ότι δεν αρκούν οι νομοθετικές κινήσεις της κυβέρνησης για το ζήτημα της ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού.

Από την πλευρά του ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Β. Βιλιάρδος είπε ότι η αναλογιστική μελέτη είναι «κακέκτυπο» οικονομικής ανάλυσης που κάνει αναξιόπιστες υποθέσεις

Ψήφιση από την Ολομέλεια την Πέμπτη

Μετά την επεξεργασία του από τις επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)» εισάγεται προς συζήτηση στην ολομέλεια αύριο Τρίτη.

Μετά από τρεις συνεδριάσεις, θα τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Aπορρίφθηκε από την εισαγγελία το αίτημα του Ντάνι Άλβες για προσωρινή αποφυλάκιση

Αρνητική ήταν η απάντηση της Εισαγγελίας της Βαρκελώνης στο αίτημα του Ντάνι Άλβες να αποφυλακιστεί προσωρινά, μετά την καταδίκη του για σεξουαλική επίθεση σε νεαρή γυναίκα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024