Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέος ισχυρός σεισμός στα σύνορα Τουρκίας - Ιράν

Νέος ισχυρός σεισμός στα σύνορα Τουρκίας – Ιράν

Ακόμη ένας ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στα σύνορα Τουρκίας – Ιράν, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ενώ ήδη ο απολογισμός από το προηγούμενο χτύπημα του Εγκέλαδου είναι εννέα νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Ακόμη ένας ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στα σύνορα Τουρκίας – Ιράν, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ενώ ήδη ο απολογισμός από το προηγούμενο χτύπημα του Εγκέλαδου είναι εννέα νεκροί και δεκάδες τραυματίες.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 18:00 ώρα Ελλάδος και είχε εστιακό βάθος 10 χλμ.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 34 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σαλμάς του Ιράν.

Προς το παρόν δεν υπάρχει εικόνα μετά τη νέα σεισμική δόνηση, ενώ οι δύο χώρες μετρούν τις πληγές τους.

Εννιά νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Από τον πρωινό σεισμό οι νεκροί στη νοτιοανατολική Τουρκία ανέρχονται στους εννιά, ενώ δεκάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε χωριά και πόλεις της Τουρκίας και του Ιράν, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Τρία από τα θύματα ήταν παιδιά, ενώ 37 Τούρκοι τραυματίστηκαν.

Μεταξύ αυτών, εννέα τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Υγείας.

Την ίδια ώρα, οι τραυματίες στο Ιράν ανέρχονται σε 75, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Βίντεο-σοκ

Στο μεταξύ, το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός αποτυπώνουν βίντεο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου.

Ένα βίντεο δείχνει ανθρώπους να σκάβουν ασταμάτητα στο έδαφος, ψάχνοντας απεγνωσμένα να βρουν τυχόν παγιδευμένους ή εγκλωβισμένους.

Σε άλλο βίντεο μία γυναίκα κλαίει με αναφιλητά μπροστά στα χαλάσματα, την ώρα που άλλοι κάτοικοι συνεχίζουν να ψάχνουν στα χαλάσματα.

Συγκλονιστικές είναι και οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο όπου φανερώνουν το μέγεθος της καταστροφής, καθώς ολόκληρα σπίτια έχουν καταρρεύσει και καταστραφεί ολοσχερώς.

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), το επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος σημειώθηκε στις 09:23 (ώρα Ιράν, 07:53 ώρα Ελλάδας), βρισκόταν κοντά στο ιρανικό χωριό Χαμπάς-ε Όλια, σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο σεισμός έχει προκαλέσει ζημιές σε χωριά της επαρχίας Βαν, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Λέκκας: Είναι απόρροια του σεισμού του Ιανουαρίου

Ως απόρροια του πρόσφατου μεγάλου φονικού σεισμού των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χαρακτηρίζει τον σημερινό σεισμό των στην Τουρκία ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.

«Το ρήγμα του μεγάλου σεισμού του Ιανουαρίου κινήθηκε τελικά ανατολικά και βόρεια και όχι δυτικά όπως φοβόμασταν» τόνισε ο κ. Λέκκας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως εξήγησε, η περιοχή που έγινε ο σημερινός σεισμός κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν είναι μια περιοχή πολύ υποβαθμισμένη με κακά κτήρια και γι’ αυτό είχαμε σοβαρές συνέπειες.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε επίσης ότι η εκτίμηση των σεισμολόγων για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη παραμένει πάντα σε ισχύ και όσο ο σεισμός αυτός αργεί να εκδηλωθεί τόσο αυξάνονται οι φόβοι για το μέγεθος του.

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024