Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσελέντης για σεισμό στην Τουρκία: Δεν έχει καμία σχέση με αυτόν του Ιανουαρίου

Τσελέντης για σεισμό στην Τουρκία: Δεν έχει καμία σχέση με αυτόν του Ιανουαρίου

Ο κ. Τσελέντης αφήνει αιχμές για όσους ισχυρίζονται το αντίθετο με έμμεση αναφορά στον Ευθύμιο Λέκκα που λίγο νωρίτερα είχε συνδέσει τις δύο σεισμικές δονήσεις. 

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες κτίρια κατέρρευσαν σήμερα στη νοτιοανατολική Τουρκία, από τον σεισμό μεγέθους 5,7 βαθμών που έπληξε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Ιράν. Από τον σεισμό τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι σε χωριά και πόλεις στις δύο χώρες, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης δεν συμφωνεί με συναδέλφους του που υποστηρίζουν ότι ο σεισμός στην Τουρκία έχει άμεση σχέση με αυτόν τον Ιανουαρίου που σκόρπισε τον τρόμο στην γειτονική χώρα.

Μάλιστα αφήνει αιχμές για όσους ισχυρίζονται το αντίθετο με έμμεση αναφορά στον Ευθύμιο Λέκκα που λίγο νωρίτερα είχε συνδέσει τις δύο σεισμικές δονήσεις.

«Επειδή η σεισμολογία είναι μία ποσοτική και όχι περιγραφική επιστήμη και βασίζεται σε υπολογισμούς Μετά από υπολογισμούς προέκυψε ότι ο σημερινός σεισμός ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ με το σεισμό της 24 Ιανουαρίου 2020.

Αυτό οφείλεται γιατί ο σημερινός σεισμός είχε διαφορετική κατεύθυνση ολίσθησης και η περιοχή που έγινε (που υπερβαίνει τα 400km) Ουδόλως επηρεάστηκε από τις ελαστοδυναμικές τάσεις Coulomb που προκλήθηκαν από το σεισμό 6,8 της 24 Ιανουαρίου. Είναι επικίνδυνο μετά από κάθε σεισμό να βγαίνουν μη ειδικοί και να κάνουν επιπόλαιες εκτιμήσεις χωρίς υπολογισμούς” έγραψε στην ανάρτησή του ο κ. Τσελέντης.

Λέκκας: Απόρροια του φονικού σεισμού του Ιανουαρίου τα 5,7 Ρίχτερ στην Τουρκία

Ως απόρροια του πρόσφατου μεγάλου φονικού σεισμού των 6,8 Ρίχτερ θεωρεί το σημερινό σεισμό των 5,7 Ρίχτερ στην Τουρκία ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Το ρήγμα του μεγάλου σεισμού του Ιανουαρίου κινήθηκε τελικά ανατολικά και βόρεια, και όχι δυτικά όπως φοβόμασταν, τόνισε ο κ. Λέκκας.

Όπως εξήγησε, η περιοχή όπου έγινε ο σημερινός σεισμός, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν, είναι μια περιοχή πολύ υποβαθμισμένη, με κακά κτίρια, και γι’ αυτό είχαμε σοβαρές συνέπειες.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε επίσης ότι η εκτίμηση των σεισμολόγων για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη παραμένει πάντα σε ισχύ, και όσο ο σεισμός αυτός αργεί να εκδηλωθεί τόσο αυξάνονται οι φόβοι για το μέγεθός του.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024