Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Ευρύ προβάδισμα του Μπέρνι Σάντερς στην ψηφοφορία των Δημοκρατικών στη Νεβάδα

ΗΠΑ : Ευρύ προβάδισμα του Μπέρνι Σάντερς στην ψηφοφορία των Δημοκρατικών στη Νεβάδα

Ο Μπέρνι Σάντερς καταγράφει μια ευρεία νίκη στην εσωκομματική ψηφοφορία των Δημοκρατικών για την ανάδειξη υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2020, που διεξήχθησαν χθες, Σάββατο, στη Νεβάδα, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα

Ο Μπέρνι Σάντερς καταγράφει μια ευρεία νίκη στην εσωκομματική ψηφοφορία των Δημοκρατικών για την ανάδειξη υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2020, που διεξήχθησαν χθες, Σάββατο, στη Νεβάδα, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα, ενώ ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει τη δεύτερη θέση, ένα αποτέλεσμα που μπορεί να αναπτερώσει τις ελπίδες της εκστρατείας του.

Με καταμετρημένες τις ψήφους στο 43% των συνελεύσεων των ψηφοφόρων της πολιτείας, ο Σάντερς κερδίζει 47% και ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ακολουθεί με 21%, ενώ ο πρώην δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα Πιτ Μπούτιτζετζ έρχεται τρίτος με 15%.

Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν βρίσκεται στην τέταρτη θέση με περισσότερο από 9%, η γερουσιαστής Έιμι Κλόμπουτσαρ και ο ακτιβιστής δισεκατομμυριούχος Τομ Στάιερ ακολουθούν με 4% καθένας.

Η πειστική νίκη του Μπέρνι Σάντερς στις προκριματικές εκλογές στη Νεβάδα για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος σηματοδοτεί την ενίσχυση της προεκλογικής εκστρατείας του και αγγίζει ψηφοφόρους που προηγουμένως του διέφευγαν στην πορεία του προς το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

«Κερδίσαμε τη Νεβάδα! Οικοδομούμε ένα πρωτοφανές λαϊκό κίνημα και μαζί δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορούμε να πετύχουμε» δήλωσε ο Σάντερς με ανάρτησή του στο twitter.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, συνεχάρη ήδη τον βετεράνο πολιτικό.

«Φαίνεται ότι ο Τρελός Μπέρνι τα πάει καλά στη Σπουδαία Πολιτεία της Νεβάδα. Ο Μπάιντεν και οι υπόλοιποι μοιάζουν τόσο αδύναμοι και αποκλείεται ο Μίνι Μάικ να αρχίζει ξανά την εκστρατεία του μετά τη χειρότερη εμφάνιση στην ιστορία των προεδρικών ντιμπέιτ. Συγχαρητήρια, Μπέρνι, και μην τους επιτρέψεις να το αρπάξουν από εσένα» είπε ο Τραμπ με tweet του.

Με τη νίκη του στη Νεβάδα ο Σάντερς ενισχύει περαιτέρω τη δυναμική της υποψηφιότητάς του ενόψει της «Σούπερ Τρίτης», στις 3 Μαρτίου, όταν θα ψηφίσουν δεκατέσσερις πολιτείες και θα κριθεί τεράστιος αριθμός αντιπροσώπων στο εθνικό συνέδριο του κόμματος.

Η σημασία των αποτελεσμάτων στη Νεβάδα

Ο χθεσινός θρίαμβος του Σάντερς, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται δημοκρατικός σοσιαλιστής, έκανε τους αντιπάλους του να υποστηρίξουν ο καθένας για τον εαυτό του πως βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να κάμψει την ορμή του πρώτου.

Με τις προκριματικές της Νότιας Καρολίνας να απέχουν μία εβδομάδα και τις αναμετρήσεις της Σούπερ Τρίτης να αναμένονται μερικές ημέρες αργότερα, ιδού τι σημαίνουν τα αποτελέσματα της Νεβάδας για τους κορυφαίους υποψηφίους:

Μπέρνι Σάντερς

Αν και ο Σάντερς προβλεπόταν να τα πάει καλά στη Νεβάδα, ο γερουσιαστής από το Βερμόν μπορεί να ξεπέρασε τις προσδοκίες διευρύνοντας την εκλογική του βάση.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στις συνελεύσεις των ψηφοφόρων που πραγματοποίησε η Edison Research, ο Σάντερς συνέτριψε τους υπόλοιπους υποψηφίους όσον αφορά τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους και ήρθε δεύτερος μετά τον Μπάιντεν στις ψήφους των μαύρων.

Ήταν η κορυφαία επιλογή των ψηφοφόρων κάτω των 65 ετών.

Κέρδισε επίσης στην ομάδα των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανδρών και γυναικών.

Ο Σάντερς ήταν η κορυφαία επιλογή των ψηφοφόρων που δηλώνουν ανεξάρτητοι.

Και ίσως το σημαντικότερο για την εκστρατεία του είναι το γεγονός ότι επικράτησε του Μπάιντεν μεταξύ των ψηφοφόρων που θεωρούν πως η κορυφαία προτεραιότητα στις εκλογές του Νοεμβρίου είναι να ηττηθεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Όλα αυτά είναι καλά νέα για τον Σάντερς. Αν καταφέρει να αιφνιδιάσει κερδίζοντας και στη Νότια Καρολίνα στις 29 Φεβρουαρίου, θα βρεθεί σε εξαιρετική θέση ενόψει των αναμετρήσεων της Σούπερ Τρίτης στις 3 Μαρτίου.

Τζο Μπάιντεν

Η συγκέντρωση των υποστηρικτών του πρώην αντιπροέδρου για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χθες το βράδυ στο Λας Βέγκας ήταν ενθουσιώδης, καθώς μάλιστα τα πρώτα αποτελέσματα τον έφεραν στη δεύτερη θέση.

Δεν πάει καιρός που ο πρώην αντιπρόεδρος ήταν το φαβορί στη Νεβάδα.

Όμως, μετά τις απογοητευτικές επιδόσεις του στην Αϊόβα και το Νιου Χαμσάιρ, η επίδοσή του στη Νεβάδα ήταν γι’ αυτόν αρκετά καλή, ώστε να δηλώσει πως η εκστρατεία του αναζωογονήθηκε.

Ο Σάντερς κέρδισε άνετα τον Μπάιντεν μεταξύ των ισπανόφωνων ψηφοφόρων, με 53% έναντι 16% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στην είσοδο των συνελεύσεων, αφήνοντας τον Μπάιντεν να απορροφήσει γηραιότερους ψηφοφόρους και μετριοπαθείς στην προσπάθειά του να παραμείνει ανταγωνιστικός.

Ο Μπάιντεν πέρασε τον Σάντερς στους μαύρους ψηφοφόρους, με 36% έναντι 27%.

Τώρα ο Μπάιντεν, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος υπό τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αντιμετωπίζει ίσως την πιο κρίσιμη εβδομάδα της υποψηφιότητάς του.

Οτιδήποτε λιγότερο από νίκη στη Νότια Καρολίνα, με τους πολλούς αφροαμερικανούς ψηφοφόρους, θα κάνει πολύ λιγότερο πιθανό για τον ίδιον ή και για οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο να μπορέσει να εμποδίσει τον Σάντερς να πάρει το χρίσμα.

Πιτ Μπούτιτζετζ

Ο πρώην δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα συνεχίζει να εκπλήσσει.

Η τρίτη θέση που φαίνεται ότι θα καταλάβει στη Νεβάδα τον κρατάει στο παιγνίδι, όμως η αποτυχία του να διευρύνει το φάσμα των ψηφοφόρων του μπορεί να περιορίσει αρνητικά τη δυναμική του.

Ο Μπούτιτζετζ συνεχίζει να τα πηγαίνει καλά με τους λευκούς, μορφωμένους, μετριοπαθείς ψηφοφόρους, αλλά παραμένει πολύ κάτω μεταξύ των μη λευκών ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στην είσοδο των συνελεύσεων της Νεβάδας, υποστηρίχθηκε από μόλις το 9% των ισπανόφωνων ψηφοφόρων και το 2% των μαύρων ψηφοφόρων.

Το γεγονός αυτό δεν είναι ευοίωνο για τον Μπούτιτζετζ, όχι μόνο στην περίπτωση της Νότιας Καρολίνας αλλά και σε πολιτείες που ψηφίζουν την Σούπερ Τρίτη, όπως η Καλιφόρνια και το Τέξας.

Καθώς ο χρόνος του εξαντλείται, ο Μπούτιτζετζ όξυνε χθες, Σάββατο, την επίθεσή του εναντίον του Σάντερς.

«Ο γερουσιαστής Σάντερς πιστεύει σε μια άκαμπτη ιδεολογική επανάσταση που αφήνει απέξω τους περισσότερους Δημοκρατικούς, για να μη μιλήσω για τους περισσότερους Αμερικανούς» δήλωσε απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στο Λας Βέγκας.

Ελίζαμπεθ Γουόρεν

Η γεμάτη αυτοπεποίθηση παρουσία της Γουόρεν στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ των Δημοκρατικών υποψηφίων την Τετάρτη προκάλεσε εκτιμήσεις πως η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης έκανε μια νέα εκκίνηση στην εκστρατεία της.

Συγκέντρωσε περισσότερα κεφάλαια και τράβηξε και πάλι την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

Ωστόσο, τίποτα απ’ αυτά δεν έδειξε να μεταφράζεται σε κάτι σημαντικό για τη Γουόρεν στη Νεβάδα, όπου περίπου οι μισοί ψηφοφόροι είχαν ήδη ψηφίσει πριν από το ντιμπέιτ, κατά την πρόωρη ψηφοφορία.

Η Γουόρεν φαινόταν να οδεύει προς την τέταρτη θέση.

Έχασε έδαφος μεταξύ των λευκών γυναικών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, που ήταν μέρος της εκλογικής βάσης της, κερδίζοντας το 18% των ψήφων τους, σε σύγκριση με το 22% που κέρδισε ο Σάντερς και το 19% της Έιμι Κλόμπουτσαρ.

Η Γουόρεν φαίνεται ότι προσβλέπει όχι τόσο στη Νότια Καρολίνα αλλά στη Σούπερ Τρίτη.

Μια εισροή μετρητών τής επέτρεψε να αγοράσει νέες διαφημίσεις σε όλη τη χώρα και η προεκλογική εκστρατεία της υποστηρίζει ότι θα είναι μία από τους λίγους υποψηφίους που θα παραμείνουν στην κούρσα μετά τη Σούπερ Τρίτη.

«Πιστεύουμε πως το ντιμπέιτ στη Νεβάδα θα έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στη δομή της κούρσας απ’ ό,τι είχε στο αποτέλεσμα στη Νεβάδα» έγραψε στο Twitter ο διευθυντής της εκστρατείας της, Ρότζερ Λάου.

Έιμι Κλόμπουτσαρ

Μετά την εντυπωσιακή τρίτη θέση που πήρε στο Νιου Χαμσάιρ, η Κλόμπουτσαρ δεν είχε ανάλογη συνέχεια στη Νεβάδα.

Δυσκολεύτηκε στο ντιμπέιτ της Τετάρτης και μάλιστα ξέχασε το όνομα του προέδρου του Μεξικού.

Όπως και ο Μπούτιτζετζ, η Κλόμπουτσαρ δεν έχει βρει ανταπόκριση μεταξύ των μη λευκών ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στην είσοδο των συνελεύσεων στη Νεβάδα, έλαβε μόλις το 4% των ψήφων των ισπανοφώνων και το 3% της μαύρης ψήφου.

Το πιθανότερο είναι πως η Κλόμπουτσαρ δε θα σημειώσει καλή επίδοση στη Νότια Καρολίνα.

Πρέπει να ελπίζει ότι τη Σούπερ Τρίτη θα μπορέσει να νικήσει στην πολιτεία της, τη Μινεσότα, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει, όμως ενδέχεται και να αποσυρθεί νωρίτερα από την κούρσα.

Μάικλ Μπλούμπεργκ

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης δεν ήταν στο ψηφοδέλτιο στη Νεβάδα, όμως η επίδοσή του στο ντιμπέιτ του Λας Βέγκας μπορεί να έβλαψε την υποψηφιότητά του.

Δημοσκόπηση της Morning Consult, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, έδειξε ότι η υποστήριξή του μεταξύ των Δημοκρατικών μειώθηκε κατά 3% και η συνολική δημοτικότητά του σημείωσε πτώση.

Η καλύτερη είδηση για τον Μπλούμπεργκ μπορεί να είναι ότι ο Σάντερς κυριάρχησε στη Νεβάδα, πράγμα που μπορεί να δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες μεταξύ των μετριοπαθών Δημοκρατικών να σταματήσουν το γερουσιαστή.

Ο δισεκατομμυριούχος Μπλούμπεργκ, ο οποίος έχει δαπανήσει στην εκστρατεία του περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια από την προσωπική περιουσία του, εξακολουθεί να έχει ανοιχτό το μπλοκ επιταγών του και θέλει να κάνει έντονη την παρουσία του στη Σούπερ Τρίτη, στις πρώτες προκριματικές όπου επέλεξε να συμμετάσχει.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024