Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σύνοδος Κορυφής : Ικανοποίηση της Αθήνας από την πρόταση του Σαρλ Μισέλ

Σύνοδος Κορυφής : Ικανοποίηση της Αθήνας από την πρόταση του Σαρλ Μισέλ

Κυβερνητικές πήγες είπαν στο MEGA ότι η απόφαση του Σαρλ Μισέλ ικανοποιεί την Αθηνά.

Το μήνυμα πως η Ελλάδα επιστρέφει στην καρδιά της Ευρώπης, συνομιλεί με όλους τους μεγάλους «παίκτες» προκειμένου να είναι εποικοδομητική και να δίνει λύσεις στα προβλήματα της Ευρώπης, έστειλαν κυβερνητικές πηγές εν αναμονή της επανέναρξης των εργασιών της έκτακτης συνόδου κορυφής για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η εικόνα που έχει αποκομίσει η ελληνική πλευρά είναι ότι ο κ. Μισέλ προσπαθεί να διαμορφώσει μια συμβιβαστική πρόταση, αλλά το αν θα κατατεθεί θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν θα υπάρξει ένα κοινό έδαφος που να φαίνεται ότι μπορεί να περπατήσει. Αν δεν υπάρξει κοινός τόπος, θα υπάρξει απόφαση να συγκληθεί νέο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκτιμάται.

Στη συζήτηση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό η Ελλάδα προσπαθεί να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο από χθες, όταν φάνηκε ένα αδιέξοδο, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Ειδικότερα, αναφέρουν πως η Ελλάδα έχει απλώσει τα διαπραγματευτικά της χαρτιά στους τέσσερις βασικούς πυλώνες (Πολιτική Συνοχής, ΚΑΠ, Μεταναστευτικό/Προσφυγικό και Κλιματική Αλλαγή) έτσι ώστε να μπορούμε να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια. Εκ νέου διαμηνύουν πως η Ελλάδα θα επαναλάβει πως δεν γίνεται να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα, σημειώνοντας πως μια διαφορετική κατανομή στους διάφορους πυλώνες του προϋπολογισμού θα μπορούσε να φέρει κάποιο αποτέλεσμα.

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις επήλθε χθες το βράδυ από το γεγονός ότι οι χώρες που καθαρά συνεισφέρουν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό επέμεναν σε μια μείωση του προϋπολογισμού, στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ.

Για να αρθεί το αδιέξοδο από χθες το βράδυ βρίσκεται εν εξελίξει ένας μαραθώνιος διμερών και πολυμερών συναντήσεων. Ο πρωθυπουργός συμμετείχε το πρωί στη συνάντηση με την ομάδα των χωρών των Φίλων της Συνοχής. Ακολούθως, συμμετείχε στη συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, οι οποίοι συνέχισαν τη συζήτησή σε γεύμα στο εστιατόριο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης είχε το μεσημέρι νέα διμερή συνάντηση – μετά την πρώτη τους σήμερα τα ξημερώματα – με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν πάρα πολύ σημαντική η 8μερής συνάντηση, γιατί αυτή ο ομάδα χωρών που συμμετείχε έχει ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά: είναι ευρωπαϊστές, χώρες της παλιάς Ευρώπης και υπέρ του διαλόγου. Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία της συνάντησης αυτής, επικαλέστηκαν τα λόγια του Ισπανού πρωθυπουργού: οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι έπειτα από πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, οι χώρες της ομάδας Φίλοι της Συνοχής μετονομάστηκαν σε Φίλους της Φιλόδοξης Ευρώπης, στην οποία θα συμμετάσχει και η Ιταλία.

Ικανοποίηση της Αθήνας από την πρόταση του Σαρλ Μισέλ

Κυβερνητικές πήγες είπαν στο MEGA ότι η απόφαση του Σαρλ Μισέλ ικανοποιεί την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται πως στόχος της Αθήνας είναι να διατηρηθούν τα κονδύλια για κοινή αγροτική πολιτική και ΕΣΠΑ και να διεκδικήσουν δυνατόν περισσότερα κονδύλια για προσφυγικό και κλιματική αλλαγή.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024