Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Καμπανάκι» από ΠΟΥ για Κοροναϊό : Κανένας εφησυχασμός, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί

«Καμπανάκι» από ΠΟΥ για Κοροναϊό : Κανένας εφησυχασμός, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί

Σε επαγρύπνηση παρά τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Κίνα, καλεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας ότι οι λοιμώξεις εκτός της ασιατικής χώρας θα μπορούσαν να εξαπλωθούν.

Σε επαγρύπνηση παρά τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Κίνα, καλεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας ότι οι λοιμώξεις εκτός της ασιατικής χώρας θα μπορούσαν να εξαπλωθούν.

Η ανησυχία για το φονικό ιό δεν έχει κοπάσει. Στα θύματα προσμετρώνται πλέον και δύο επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess που μολύνθηκαν από τον νέο κοροναϊό πάνω σε αυτό.

Μέχρι στιγμής 25 χώρες εκτός της Κίνας, έχουν επιβεβαιώσει 1076 κρούσματα, ενώ ενδεικτική είναι η ανακοίνωση αξιωματούχου του Καζακστάν ότι θα επιδιώξει απελάσεις κινέζων εργατών.

ΠΟΥ: Κανείς εφησυχασμός

Η συνεχιζόμενη μείωση του αριθμού νέων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Κίνα είναι ενθαρρυντική, ανέφερε  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποιώντας όμως ότι οι λοιμώξεις εκτός της χώρας θα μπορούσαν να εξαπλωθούν.

«Μας ενθαρρύνει αυτή η τάση, αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς σε συνέντευξη Τύπου στην Γενεύη.

Μέχρι στιγμής, 25 άλλες χώρες έχουν επιβεβαιώσει στον ΠΟΥ 1.076 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων και πέντε στο Ιράν, ανέφερε ο Γκεμπρεγεσούς.

Όπως είπε, ο συνολικός αριθμός είναι πολύ μικρός συγκριτικά με τα περίπου 75.000 κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα, αλλά πρόσθεσε: «Αυτό ενδέχεται να μην παραμείνει το ίδιο για πολύ».

Ο δήμαρχος της Ντεγκού, της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης στη Νότια Κορέα, κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους ύστερα από την αύξηση των νέων κρουσμάτων κατά 53, τα περισσότερα εκ των οποίων εντοπίζονται σε εκκλησία στην οποία πήγε μια 61χρονη γυναίκα, γνωστή ως «Ασθενής 31», η οποία βρέθηκε θετική στον ιό.

Τα τελευταία κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν από τη Νότια Κορέα προέρχονται από «ορισμένες διακριτές ομάδες», δήλωσε στην ίδια συνέντευξη ο Όλιβερ Μόργκαν, ο διευθυντής του ΠΟΥ για τις πληροφορίες έκτακτης ανάγκης για την υγεία και την αξιολόγηση κινδύνου.

«Οπότε, παρόλο που ο αριθμός φαίνεται αρκετά υψηλός, συνδέεται κυρίως με γνωστά υπάρχοντα κρούσματα», δήλωσε ο Μόργκαν.

Ο Γκεμπρεγεσούς, σημειώνοντας ότι οι αρχές της Νότιας Κορέας έχουν αναφέρει συνολικά 104 επιβεβαιωμένα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 22 σήμερα, δήλωσε: «Με τα μέτρα που μπορούν να λάβουν, ανάλογα με τον κίνδυνο δημόσιας υγείας που έχουν, νομίζω ότι ο αριθμός των περιπτώσεων είναι πράγματι διαχειρίσιμος».

Τρία νέα κρούσματα στο Ιράν

Ένας εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως επιβεβαιώθηκαν τρία νέα κρούσματα του Covid-19 στο Ιράν. Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως δύο ασθενείς υπέκυψαν από τον κινεζικό ιό.

Τα τρία νέα κρούσματα του ιού επιβεβαιώθηκαν στις ιρανικές πόλεις Κομ και Αράκ.

Το Ιράκ κλείνει τα σύνορα με το Ιράν

Το Ιράκ έκλεισε τα συνοριακά του περάσματα για τους Ιρανούς πολίτες, για τρεις μέρες από σήμερα, εξαιτίας των φόβων για τον κοροναϊό, μετέδωσε σήμερα το ιρακινό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η απόφαση ελήφθη μετά την αναστολή πτήσεων των ιρακινών αερογραμμών προς το Ιράν.

Καζακστάν: Απελάσεις κινέζων εργατών

Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης μιας επαρχίας του Καζακστάν που συνορεύει με την Κίνα δεσμεύτηκε σήμερα πως θα επιδιώξει την απέλαση δεκάδων Κινέζων εργατών για να κατευνάσει τους φόβους του τοπικού πληθυσμού για τον κοροναϊό, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Dalanews.kz.

Η κεντροασιατική χώρα έκλεισε τα σύνορά της με την Κίνα έπειτα από το ξέσπασμα του Covid-19, αλλά οι καζακικές αρχές δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα μέτρα εναντίον Κινέζων υπηκόων που είχαν φτάσει νωρίτερα στο Καζακστάν.

Ο Ντανιάλ Αχμέτοφ, κυβερνήτης της επαρχίας του Ανατολικού Καζακστάν, υποσχέθηκε τις απελάσεις κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με κατοίκους της περιοχής Ζαϊσάν, που βρίσκεται στα σύνορα με την Κίνα, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Ένα εξαγριωμένο πλήθος συγκεντρώθηκε σήμερα τις πρωινές ώρες, θορυβημένο από την θέα περισσότερων κρεβατιών που παραδόθηκαν σε ένα νοσοκομείο εν μέσω φημών ότι οι αρχές σχεδιάζουν να δεχθούν ασθενείς του κοροναϊού από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Ο Αχμέτοφ προσπάθησε να ηρεμήσει τους κατοίκους λέγοντάς τους ότι δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια και πως οι προετοιμασίες ήταν μέρος ένας πανεθνικού σχεδίου για την διασφάλιση ότι οι εγκαταστάσεις είναι παντού διαθέσιμες για να απομονωθούν ύποπτα κρούσματα.

Ωστόσο το πλήθος απαίτησε από τις αρχές να απελάσουν 42 Κινέζους εργαζόμενους που απασχολούνται στην κατασκευή ενός διεθνούς αυτοκινητόδρομου στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι αυτοί έφτασαν στο Καζακστάν μήνες νωρίτερα.

«Δώστε μου τρεις μέρες, αυτό είναι ένα ζήτημα διεθνών σχέσεων», ακούστηκε να λέει ο αγχωμένος Αχμέτοφ στο πλήθος εκατοντάδων κατοίκων, σε ένα βίντεο που δημοσίευσε το Dalanews. «Όλοι οι 42 (Κινέζοι) υπήκοοι θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους», είπε ο κυβερνήτης σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Ένα καζακικό δικαστήριο θα πρέπει να εγκρίνει τις απελάσεις.

Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές και εμπορικούς εταίρους του πλούσιου σε αποθέματα πετρελαίου Καζακστάν.

Εντούτοις, η «εκστρατεία αποριζοσπαστικοποίησης» που διεξήγαγε το Πεκίνο στην επαρχία Σιντσιάνγκ, με πολλούς εθνοτικούς Καζάκους να στέλνονται σε στρατόπεδα και οι φόβοι για τον ιό, τροφοδότησαν το αντικινεζικά αισθήματα στο Καζακστάν.

Τα πρώτα θύματα του κοροναϊού από το Diamond Princess

Η ιαπωνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι υπέκυψαν δύο ηλικιωμένοι επιβάτες στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, ένας άνδρας και μια γυναίκα που είχαν μολυνθεί από τον κοροναϊό και είχαν διακομιστεί σε νοσοκομείο,  ενώ γνωστοποίησε ότι άλλοι δύο ιάπωνες δημόσιοι λειτουργοί επιβεβαιώθηκε πως έχουν προσβληθεί από τον COVID-19.

Ο ένας από τους ιάπωνες δημόσιους λειτουργούς που μολύνθηκαν εργάζεται στο υπουργείο Υγείας, ο άλλος στη γραμματεία της κυβέρνησης και είχαν επισκεφθεί το κρουαζιερόπλοιο, που τέθηκε σε καραντίνα στις αρχές του μηνός στη Γιοκοχάμα.

Άλλοι τρεις δημόσιοι λειτουργοί, από το υπουργείο Υγείας και την υπηρεσία που επιβλέπει την εφαρμογή της καραντίνας, έχει ήδη επιβεβαιωθεί πως προσβλήθηκαν, υπενθύμισε στέλεχος του ιαπωνικού υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στο μεταξύ, ακόμη δύο Ρώσοι που επιβαίνουν στο Diamond Princess διαγνώστηκε ότι έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό, ενημέρωσε η ρωσική πρεσβεία στο Τόκιο.

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024