Τα αποτελέσματα της έρευνας για τα σύγχρονα κράνη ήρθαν στη δημοσιότητα την ώρα που το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωνε ότι 109 αμερικανοί στρατιώτες έπαθαν εγκεφαλική διάσειση εξαιτίας των ιρανικών πυραύλων που έπληξαν τη βάση τους στο Ιράκ, στις αρχές Ιανουαρίου.

Γαλλικό κράνος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου προστατεύει καλύτερα, σε περίπτωση εκρήξεων, τους στρατιώτες σε σύγκριση με τα κράνη που χρησιμοποιεί σήμερα, έναν αιώνα μετά, ο αμερικανικός στρατός, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

«Καλύτερα αποτελέσματα»

«Οι ερευνητές βιοϊατρικής τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Ντιουκ απέδειξαν ότι (…) τα σύγχρονα στρατιωτικά κράνη δεν προστατεύουν καλύτερα τον εγκέφαλο από το ωστικό κύμα που προκαλείται από έκρηξη σε σύγκριση με εκείνα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου», ανέφερε το Πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του.

«Ιδιαίτερα ένα μοντέλο, το γαλλικό κράνος Adrian, δίνει καλύτερα αποτελέσματα από τα σύγχρονα μοντέλα για την προστασία από τις εκρήξεις», αναφέρεται στην έρευνα αυτή που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, την ώρα που το Πεντάγωνο ανακοίνωνε ότι 109 αμερικανοί στρατιώτες έπαθαν εγκεφαλική διάσειση εξαιτίας των ιρανικών πυραύλων που έπληξαν τη βάση τους στο Ιράκ στις αρχές Ιανουαρίου.

Τα γαλλικό κράνος Adrian του 1915 με την προεξοχή στην κορυφή του(espadasymas.com)

Το κράνος Adrian άρχισε να μοιράζεται από το 1915 στους γάλλους στρατιώτες για να τους προστατεύσει από τις οβίδες που εκρήγνυνταν πάνω από τα χαρακώματα. Ο τραυματισμός στο κεφάλι ήταν μία από τις κύριες αιτίες απωλειών στο μέτωπο και αυτό το ελαφρύ κράνος, το οποίο δεν ήταν ικανό να σταματήσει σφαίρα τουφεκιού ή μυδραλιοβόλου, διέθετε στην κορυφή του προεξοχή, ένα κομμάτι μέταλλο προορισμένο να μετριάσει το σοκ που ερχόταν από ψηλά.

Συνέκριναν τρία κράνη

Οι αμερικανοί ερευνητές συνέκριναν τρία κράνη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με εκείνο που χρησιμοποιεί σήμερα ο αμερικανικός στρατός (φωτογραφία κάτω), καθώς θεώρησαν ότι ο πόλεμος των χαρακωμάτων είναι αυτός που προσιδιάζει στις μάχες εναντίον των τζιχαντιστικών ομάδων: το στρογγυλό, χωρίς προεξοχές κράνος Brodie που χρησιμοποιούσαν πριν έναν αιώνα οι βρετανοί και οι αμερικανοί στρατιώτες, το γερμανικό Stahlhelm (χρησιμοποιήθηκε και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) και το γαλλικό Adrian.

Η πίεση που ασκήθηκε στην επάνω πλευρά του κράνους ήταν ίση με εκείνη που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική αιμορραγία. Οι δοκιμές έδειξαν ότι ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών βλαβών ήταν 50% χωρίς κανένα κράνος, κάτω από 10% με το γερμανικό και το βρετανικό κράνος, 5% με το σύγχρονο αμερικανικό κράνος και μόλις 1% με το γαλλικό.

«Εντυπωσιακό το αποτέλεσμα»

«Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό επειδή το γαλλικό κράνος ήταν κατασκευασμένο με τα ίδια υλικά με το γερμανικό και το βρετανικό και ήταν πιο λεπτό, σημείωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Γιοστ Οπτ Αιντε.

«Η βασική διαφορά τους ήταν ότι υπήρχε αυτό το λοφίο στην κορυφή του κράνους. Μολονότι το έβαλαν για να προστατεύσουν τους στρατιώτες από τα μεταλλικά θραύσματα, μπορούσε επίσης να προστατεύσει από τα ωστικά κύματα», πρόσθεσε, συστήνοντας στον αμερικανικό στρατό να ξανασχεδιάσει τα κράνη που χρησιμοποιεί για να προστατεύουν καλύτερα από τις εκρήξεις.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr