Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και επενδυτικό «success story» στην Ελλάδα

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και επενδυτικό «success story» στην Ελλάδα

Δύο εβδομάδες μετά το ταξίδι του στο Άμπου Ντάμπι, ο πρωθυπουργός είχε σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα ως επικεφαλής αντιπροσωπείας 30 αξιωματούχων στο πλαίσιο του Φόρουμ Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας

Σταθερή είναι η επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη για αναβάθμιση των οικονομικών δεσμών με χώρες του Κόλπου.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός δύο εβδομάδες μετά το ταξίδι του στο Άμπου Ντάμπι, είχε σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Dr. Sultan Ahmed Al Jaber.

Στρατηγική εταιρική σχέση

Ο υπουργός Επικρατείας των ΗΑΕ είναι επικεφαλής αντιπροσωπείας 30 αξιωματούχων που επισκέπτεται την Ελλάδα στο πλαίσιο του Φόρουμ Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας.

Η παρουσία της αντιπροσωπείας των ΗΑΕ, ουσιαστικά επισφραγίζει την ουσιώδη ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ύστερα και από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στα ΗΑΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε την πραγματοποίηση του Φόρουμ Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας, τονίζοντας ότι αποτελεί εξαιρετική βάση για την αμοιβαία επωφελή οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων και την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε εκ νέου το μήνυμα πως επιθυμεί την προσέλκυση ξένων επενδύσεων δηλώνοντας πως το κλίμα έχει αλλάξει και η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε επενδύσεις.

Από τον πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας των ΗΑΕ μίλησε για δέσμευση της χώρας του να μετατρέψει τη σχέση της με την Ελλάδα σε «στρατηγική-εταιρική».

Μάλιστα ο κ. Al Jaber αναφέρθηκε στην ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στην  έκθεση  «Expo 2020» που θα εγκαινιαστεί στο Dubai τον Οκτώβριο και έδωσε στον πρωθυπουργό ένα βραχιολάκι με το σήμα της έκθεσης.

Αναλυτικά ο διάλογος που είχαν οι δύο άνδρες κατά τη συνάντησή τους στο μέγαρο Μαξίμου:

Η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε επενδύσεις

Πρωθυπουργός: «Είναι χαρά μου να υποδέχομαι την αντιπροσωπεία σας στην Ελλάδα. Θέλω να συγχαρώ όλους όσους ενεπλάκησαν ώστε να διασφαλίσουν ότι αυτό το ταξίδι γίνεται τόσο σύντομα μετά την πολύ επιτυχημένη επίσκεψή μας στο Άμπου Ντάμπι.

Έχω πολύ φιλόδοξα σχέδια για τη φύση αυτής της σχέσης. Θα καταλήξει σε μία ευρεία και σε βάθος στρατηγική εταιρική σχέση. Νομίζω ότι αυτή είναι η πρώτη ευκαιρία και για τη δική σας ομάδα να εξοικειωθεί με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Όπως γνωρίζετε είμαστε μία σχετικά νέα κυβέρνηση -είμαστε στην εξουσία επτά μήνες- αλλά νομίζω η γενικότερη οικονομική ατμόσφαιρα έχει ήδη αλλάξει σημαντικά.

Θέλουμε να κάνουμε απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε επενδύσεις. Ήδη προκαλούμε σημαντικό ενδιαφέρον για αυτά που γίνονται στη χώρα. Οι αγορές κεφαλαίου επιβραβεύουν την Ελλάδα, προσφέροντας ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού. Οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν τη χώρα, υπάρχει μία γενικότερη αίσθηση αισιοδοξίας και θέλουμε να διασφαλίσουμε πως τα ΗΑΕ θα είναι μέρος αυτής της success story.

Επομένως, είναι πολύ καλό ότι αποφασίσατε να έρθετε με μία τόσο σημαντική αντιπροσωπεία. Έχουμε εδώ τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον οποίο έχετε συναντήσει, Υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Μηταράκη τον οποίο γνωρίζεται από τον προηγούμενο ρόλο του, τον κ. Φραγκογιάννη, τον κ. Δημητριάδη, τον Πρεσβευτή μας, τη διπλωματική σύμβουλό μου, τον οικονομικό σύμβουλό μου, τον εκπρόσωπο Τύπου. Και φυσικά θα έχετε τις επόμενες συναντήσεις, βλέπω ένα γεμάτο πρόγραμμα και πολύ καλά οργανωμένη ημέρα.

Νομίζω στο τέλος της ημέρας θα φύγετε από την Ελλάδα με μία πολύ καλύτερη αντίληψη του τι συμβαίνει στη χώρα. Και πάλι καλώς ήλθατε».

Ενθουσιασμένοι

Dr. Sultan Ahmed Al Jaber: «Σας ευχαριστώ πολύ, εξοχότατε, για τα καλά σας λόγια και για τη φιλοξενία σας. Επιτρέψτε μου να αρχίσω εκφράζοντας τους θερμούς χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές της υψηλότητάς του του Προέδρου, της υψηλότητάς του του Αντιπροέδρου και της υψηλότητάς του του Πρίγκιπα Διαδόχου.

Η ηγεσία των ΗΑΕ, όπως γνωρίζετε, ενδιαφέρεται πολύ και είναι ειλικρινά δεσμευμένη στο να εξερευνήσει διάφορους τομείς συνεργασίας, να προωθήσει τους υφιστάμενους και να προχωρήσει σε μία πολύπλευρη και σε βάθος στρατηγική εταιρική σχέση με μία σπουδαία χώρα όπως η δική σας.

Εγώ και η αντιπροσωπεία που εκπροσωπεί διάφορους φορείς, την κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα των ΗΑΕ- είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι για τις δυνατότητες που προσφέρει η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας».

Αντιπροσωπείες

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κυβερνητικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της διευρυμένης στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΑΕ, η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη o Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο Προϊστάμενος στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων και Εξωστρέφειας Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Πρέσβης στα ΗΑΕ Διονύσης Ζώης, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024