Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατατέθηκε στη Βουλή το Ασφαλιστικό - Όλο το νομοσχέδιο

Κατατέθηκε στη Βουλή το Ασφαλιστικό – Όλο το νομοσχέδιο

Κατατέθηκε και επισήμως στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Όλο το νομοσχέδιο και η αιτιολογική έκθεση. Με πανελλαδική απεργία την Τρίτη απαντά ο κόσμος της εργασίας.

Κατατέθηκε και επισήμως στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να επιδίδεται τον τελευταίο καιρό  σε ένα αγώνα προκειμένου να πείσει για τις θετικές προβλέψεις του για νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους, την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητά του.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ανέπτυξε τη φιλοσοφία του νέου Ασφαλιστικού, αναδεικνύοντας τις 19 θετικές αλλαγές για τους εργαζόμενους, ενώ τόνισε τη σημασία της ειδικής αναλογιστικής μελέτης που συνοδεύει το Ασφαλιστικό και βεβαιώνει τη βιωσιμότητά του έως το 2070.

Ωστόσο, ο κόσμος της εργασίας δεν φαίνεται να πείθεται και καλεί σε πανελλαδική απεργία την Τρίτη.

Βασικές προβλέψεις

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)», και έρχεται να καλύψει και τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά την κρίση του για την αντισυνταγματικότητα κάποιων διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου.

Με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση επιχειρείται η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), ενώ ενοποιούνται όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς απονομής σύνταξης και εφάπαξ παροχής. Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση επί του σχεδίου νόμου, για την ισορροπία του συστήματος και τον οργανωτικό και λειτουργικό του εξορθολογισμό, κρίνεται αναγκαία η ένταξη των δημοσίων λειτουργών, υπαλλήλων και στρατιωτικών, στο ενιαίο αυτό συνταξιοδοτικό σύστημα, ως ιδιαίτερης κατηγορίας ασφαλισμένων.

Σημειώνεται επίσης πως «σε γενικές γραμμές, η προτεινόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση συνεπάγεται ένα ψηφιακό ασφαλιστικό σύστημα, στο οποίο τις βασικές συνιστώσες αποτελούν η κατανομή ανάμεσα στη συλλογική και ατομική ευθύνη, η ελευθερία, η ευελιξία, η ανταποδοτικότητα, η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη».

Τα βασικότερα σημεία του προβλέπουν αυξήσεις σε κύριες, αλλά και επικουρικές συντάξεις, μείωση εισφορών κατά 0,9% για τους μισθωτούς, αλλά και νέο σύστημα ελεύθερης επιλογής εισφορών για τους μη μισθωτούς, δηλαδή τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Το νέο σύστημα εισφορών για τους μη μισθωτούς ισχύει αναδρομικά από 1/1/2020. Οι αυξήσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις θα ισχύσουν αναδρομικά από 1/10/2019, ενώ αναμένεται να καταβληθούν τον ερχόμενο Ιούνιο. Επίσης καταργείται η διάταξη για την «13η σύνταξη» την οποία θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση πέρσι.

Η μείωση στις εισφορές των μισθωτών πλήρους απασχόλησης θα ισχύσουν από 1/6/2020.

Επίσης από 1/1/2021 θα δοθεί η δυνατότητα προαιρετικής ασφάλισης στο επικουρικό και το εφάπαξ για όσους δεν είχαν έως τώρα τη σχετική δυνατότητα.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024