Η επανένωση σε συνδυασμό με τις κατάλληλες πολιτικές θα φέρει πρόσθετη ανάπτυξη 0,4% στην ελληνοκυπριακή κοινότητα και 1,8% για την τουρκοκυπριακή

Η επανένωση της Κύπρου, αν συνοδευτεί από υποστηρικτικές πολιτικές, θα επιφέρει πρόσθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 0,4% για την ελληνοκυπριακή κοινότητα και 1,8% για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, εκτιμά μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας ενώ η υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη θα έχει ως αποτέλεσμα αύξηση κατά 7% στα εισοδήματα των Κυπρίων σε μια δεκαετία μετά την επανένωση.

Αυτό καταδεικνύει μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, στοιχεία της οποίας δόθηκαν στην δημοσιότητα για πρώτη φορά στο πλαίσιο εκδήλωσης της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ για την παρουσίαση κοινωνικοοικονομικής μελέτης που περιλαμβάνει και την διάσταση του φύλου.

Η μελέτη παρουσιάστηκε από την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και δύο οικονομολόγους της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ευκαιρία για μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη

«Η μελέτη καταλήγει ότι μια συνολική διευθέτηση, συνοδευόμενη από τις κατάλληλες πολιτικές και θεσμούς για την ισότητα του φύλου, θα αποτελέσουν μια ευκαιρία για μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη στο νησί, η οποία θα ωφελήσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες στο νησί και στις δύο κοινότητες», τόνισε σε χαιρετισμό της στην εκδήλωση η κ. Σπέχαρ.

Αντίθετα, πρόσθεσε, «η μελέτη υπογραμμίζει ότι τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες η καθυστέρηση στην επίτευξη μιας διευθέτησης συνεπάγεται οικονομικό και μη οικονομικό κόστος, το οποίο αναπόφευκτα συσσωρεύεται με το πέρασμα του χρόνου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr