Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε διπλό «ταμπλό» παίζει ο Ερντογάν τη Ρωσία - Ο φόβος για κύμα προσφύγων από την Ιντλίμπ

Σε διπλό «ταμπλό» παίζει ο Ερντογάν τη Ρωσία – Ο φόβος για κύμα προσφύγων από την Ιντλίμπ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Ενώ η Τουρκία κινείται σε... δύο βάρκες στις σχέσεις της με τη Ρωσία λόγω της προμήθειας των S-400, η Ευρώπη φοβάται νέο κύμα προσφύγων

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τις συριακές δυνάμεις να αποσυρθούν από την περιοχή, ενώ υποστήριξε ότι η κατάσταση δεν θα επιλυθεί έως ότου οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αποσυρθούν πέραν των συνόρων που η Τουρκία και η Ρωσία όρισαν στη συμφωνία του 2018.

«Η λύση στην Ιντλίμπ είναι το συριακό καθεστώς να αποσυρθεί στα σύνορα των συμφωνιών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, ο οποίος προειδοποίησε πως «σε διαφορετική περίπτωση, θα το αντιμετωπίσουμε αυτό πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου».

«Θα θέλαμε να το κάνουμε αυτό με τη στήριξη των φίλων μας. Εάν χρειαστεί να το κάνουμε με τον δύσκολο τρόπο, είμαστε, επίσης, έτοιμοι» πρόσθεσε σε ανάλογο ύφος ο τούρκος πρόεδρος, θέλοντας να ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω.

«Μέχρι να καθαρίσουμε τη Συρία από τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τη βαναυσότητα του (συριακού) καθεστώτος, δεν θα ησυχάσουμε» διαβεβαίωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Σε διπλό… ταμπλό η Τουρκία

Την ίδια ώρα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι οι διαφωνίες σχετικά με τη Συρία δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα ή το συμβόλαιο για την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις θέσεις που έχουμε βάσει των αρχών μας ή να διαμορφώνουμε την πολιτική μας λόγω μεμονωμένων διαφωνιών με την μία ή με την άλλη χώρα. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε τα προβλήματα στη Συρία να υπονομεύσουν τη συνεργασία και τις σχέσεις μας» είπε ο υπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με τον ρώσο ομόλογό του στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ως προς το μέτωπο στη Συρία πάντως, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία θέλει να λύσει τα ζητήματα με τη Ρωσία για την Ιντλίμπ, στα βορειοδυτικά της χώρας, μέσω της διπλωματίας, αλλά αν χρειαστεί θα λάβει άλλα μέτρα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της διάσκεψης στο Μόναχο, ο τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι μια τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Μόσχα τη Δευτέρα για να έχει συνομιλίες σχετικά με την Ιντλίμπ.

Το ζήτημα των S-400

Παρά τις πρόσφατες εντάσεις, η Τουρκία δεν έχει δώσει καμία ένδειξη σε αυτό το στάδιο ότι είναι πρόθυμη να αναθεωρήσει προς τα κάτω τη συνεργασία της με τη Μόσχα, ειδικά για την προμήθεια των S-400.

Η Τουρκία παρέλαβε τον περασμένο Ιούλιο την πρώτη συστοιχία πυραύλων S-400 και έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να τους ενεργοποιήσει τον Απρίλιο.

Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί ότι το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα είναι ασύμβατο με τα οπλικά αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ και έχει αναστείλει ως αντίποινα την αγορά από την Τουρκία F-35 μαχητικών αεροσκαφών.

Τι απαντά η Μόσχα

Μόσχα και η Άγκυρα έχουν «πολύ καλές» σχέσεις, όμως η ομοφωνία σε όλα τα θέματα διαλόγου μεταξύ δύο οποιωνδήποτε χωρών είναι αδύνατη, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να συμφωνούμε στα πάντα. Στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη συμφωνία σε όλα τα θέματα στις σχέσεις μεταξύ δύο οποιωνδήποτε χωρών. Εάν αυτό συμβαίνει, τότε μας υπενθυμίζει μια κάποια πίεση που οδηγεί στην απόλυτη συμφωνία» απάντησε ο Λαβρόφ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, όταν ρωτήθηκε εάν οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι ή αντίπαλοι.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας διατύπωσε την εκτίμηση ότι η νίκη του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ είναι «αναπόφευκτη» στην επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών και ανταρτών στη Συρία, το οποίο θέλει να ανακαταλάβει η Δαμασκός. «Η νίκη εναντίον της τρομοκρατίας είναι αναπόφευκτη» διαβεβαίωσε ο ρώσος ΥΠΕΞ.

Ανησυχεί για προσφυγικές ροές η Γερμανία

Υπό τις συνθήκες αυτές, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο «ακόμη μεγαλύτερων προσφυγικών ροών» από τη Συρία, εάν η Μόσχα δεν ασκήσει την επιρροή της στη συριακή κυβέρνηση, προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Μετά τις συναντήσεις του με τον Τσαβούσογλου και με τον Λαβρόφ, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου, ο Μάας δήλωσε ότι φοβάται πολύ πως θα υπάρξει νέα ανθρωπιστική καταστροφή στην Ιντλίμπ, εάν δεν τερματιστούν οι μάχες που μαίνονται στην περιοχή και προειδοποίησε για νέο προσφυγικό κύμα, «κάτι που πιστεύω πως δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», όπως είπε.

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν δήλωσε πως περίπου ένα εκατ. άνθρωποι από την Ιντλίμπ «κινούνται προς τα σύνορά μας». Πρόσθεσε πως η Τουρκία φιλοξενεί ήδη 3,5-4 εκατ. ανθρώπους και πως «δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε» άλλο ένα εκατ. πρόσφυγες.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024