Την υπεράσπιση των τουρκικών δικαιωμάτων στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου επανέλαβε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά ότι η Άγκυρα αγόρασε τρίτο γεωτρύπανο

Την υπεράσπιση των τουρκικών δικαιωμάτων στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου επανέλαβε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά ότι η Άγκυρα αγόρασε τρίτο γεωτρύπανο. Έκανε λόγο δε, για εντατικοποίηση των ερευνών και των γεωτρήσεων.

«Δεν έχει αλλάξει στάση μας στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου κι αυτό φαίνεται από τη συμφωνία την οποία υπογράψαμε. Όπως ενώ είχαμε δυο γεωτρύπανα πήγαμε και αγοράσαμε και τρίτο. Έχουμε και δυο ερευνητικά πλοία. Έχουμε τώρα και τρία γεωτρύπανα. Λέμε να ξεκινήσουμε εντατικές εργασίες εδώ και με τα ερευνητικά μας πλοία αλλά και με τα γεωτρύπανα μας» δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, και πρόσθεσε:

«Το σημαντικό όμως είναι πως με τον τρόπο αυτό βρίσκεται κάποιος εκεί και πολιτικά αλλά και στρατιωτικά. Είναι σημαντικό διότι έτσι η χώρα γίνεται αυτή που ελέγχει την περιοχή. Εμείς είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή. Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε πιστά τη συμφωνία με τον Σάρατζ και θα υποστηρίξουμε το δίκαιο και τα δικαιώματα τη Λιβύης».

Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Λιβύης

Ειδική αναφορά έκανε στη Λιβύη, υπεραμυνόμενος της συμφωνίας Άγκυρας – Τρίπολης για τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων.

«Είμαστε υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας ειρήνης, αλλά και της προστασίας των δικαιωμάτων τόσο της Τουρκίας όσο και της Λιβύης στη Μεσόγειο» συνέχισε.

Στο σημείο αυτό άσκησε κριτική στη Γαλλία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την παροχή χρηματοδοτικής και στρατιωτικής βοήθειας στις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στις δυνάμεις ασφαλείας της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Φαγέζ αλ Σάρατζ (Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας – GNA).

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr