Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Μεγάλη επιστροφή: «Αντε καλέ... Σιγά... Κόβεται το Mega;»

Η Μεγάλη επιστροφή: «Αντε καλέ… Σιγά… Κόβεται το Mega;»

«Αντε καλέ… Σιγά… Κόβεται το σεξ;». Η ατάκα της Θεοπούλας ταιριάζει γάντι και στην περίπτωση του Mega. Μόνο με μια μικρή - τόσο δα - αλλαγή: Στη θέση της λέξης «σεξ» βάζεις το «Mega». Και αυτό γιατί το Μεγάλο Κανάλι ήταν σαν τη συνήθεια του σεξ για εκατομμύρια τηλεθεατές για τρεις δεκαετίες.

του Γ. Κ Καρατζά

«Αντε καλέ… Σιγά… Κόβεται το σεξ;». Η ατάκα της Θεοπούλας ταιριάζει γάντι και στην περίπτωση του Mega. Μόνο με μια μικρή – τόσο δα – αλλαγή: Στη θέση της λέξης «σεξ» βάζεις το «Mega». Και αυτό γιατί το Μεγάλο Κανάλι ήταν σαν τη συνήθεια του σεξ για εκατομμύρια τηλεθεατές για τρεις δεκαετίες.

Αλλά η Θεοπούλα – η περσόνα του Γιώργου Καπουτζίδη από τη σειρά «Στο παρά πέντε« – έκανε… θραύση, όπως και οι κωμικές σειρές του Μεγάλου Καναλιού. Το τελευταίο από την αρχή της λειτουργίας του επένδυσε με συνέπεια και συνέχεια στον χώρο των κωμικών σειρών διαμορφώνοντας μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τον τηλεθεατή. Και αυτό έχει την εξήγησή του: το Mega δεν υποτίμησε ποτέ τον τηλεθεατή, καθώς επέλεξε να προσφέρει σειρές με υψηλά ποιοτικά στάνταρ μέσα από τη δουλειά αναγνωρισμένων επαγγελματιών – σεναριογράφοι, ηθοποιοί, σκηνοθέτες. Για ενεργοποιήστε έστω για λίγο τη μνήμη σας: Δήμητρα Παπαδοπούλου, Αλέξανδρος Ρήγας και Δημήτρης Αποστόλου, Γιώργος Καπουτζίδης και Λάκης Λαζόπουλος. Αλλά και Ελένη Μαβίλη και Βασίλης Νεμέας και τόσοι άλλοι…

Η Δήμητρα και ο Σπύρος, ο Σάκης και η Λίλη

«Εγώ πότε θα γίνω μάνα;». Η πιο χαρακτηριστική φράση της Δήμητρας, που μέσα από την επανάληψη εγκαθιδρύθηκε ως η πλέον εμβληματική ατάκα όχι μόνο της σειράς «Σ’ αγαπώ, μ’ αγαπάς», αλλά ολόκληρης της διαδρομής του Mega. Η πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα κωμική σειρά είχε ως πρωταγωνιστές τη Δήμητρα Παπαδοπούλου στον ρόλο της Δήμητρας και τον Θοδωρή Αθερίδη στον ρόλο του Θοδωρή και προβλήθηκε για δύο σεζόν, εκείνες του 2000-2001 και του 2001-2002.

«Τι έγινε ρε παιδιά;». Αλλη μια ατάκα που πέρασε στην ιστορία. Ο Σπύρος Παπαδόπουλος (κατά δήλωσή του, «της γενιάς του Πολυτεχνείου») κοιτάζοντας πάντα προς την κάμερα επιχειρούσε στις δύσκολες στιγμές της παρέας – και όχι μόνο – να βρει διέξοδο μέσα από τη διατύπωση της απορίας. Η ατάκα έγινε σήμα κατατεθέν και για τον Σπύρο Παπαδόπουλο αλλά και για τη σειρά που εμπνεύστηκε και δημιούργησε η Δήμητρα Παπαδοπούλου. Οι «Απαράδεκτοι» ήταν ένα από τα πρώτα σίριαλ που ήρθαν στο καθιστικό της ελληνικής οικογένειας με το Μega μόλις στις 18 Σεπτεμβρίου 1991.

«Προσωπικά ζητήματα, συζήτηση κομμένη». Από τα πρώτα χρόνια ζωής του Mega έρχεται και η ατάκα του Σάκη του υδραυλικού (Τάσος Χαλκιάς) που «δαγκώνει τη λαμαρίνα» – κατά το κοινώς λεγόμενον – με τη γιατρίνα Λίλη (Κωνσταντίνα Μιχαήλ) και την περιφέρει προς τέρψιν των τηλεθεατών της κωμικής σειράς της Ελένης Μαβίλη «Λαβ Σόρρυ». Ανάλογη είναι και η χρήση της ατάκας «Παρακαλώ πολύ!» της Λίλης όταν νιώθει απειλή από τις παρεμβάσεις συγγενικών προσώπων της στην προσωπική της ζωή.

«Αχ κύριε Μάνο μου». Μια ατάκα της Δήμητρας Ματσούκα – κάπου εκεί στα τέλη του προηγούμενου αιώνα – που έγινε viral και άντεξε στον χρόνο. Ορισμένοι μάλιστα τη θυμήθηκαν όταν ο τηλεοπτικός «κ. Μάνος» (κατά κόσμον Κλέων Γρηγοριάδης) στην ερωτική κωμωδία του Βασίλη Νεμέα «Κάτι τρέχει με τους δίπλα» άρχισε από του βήματος της Βουλής τα «Παραδίνομαι, παραδίνομαι, παραδίνομαι»… Ο συμπρωταγωνιστής της Δήμητρας Ματσούκα είναι σήμερα βουλευτής με το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Μαρούσκα! Το Εvian!». Και όταν η Μαρούσκα, η πρόθυμη, κατά τα άλλα, οικιακή συνεργάτρια της Ντένης Μαρκορά έφερνε το σπρέι με το θαυματουργό υγρό, η μεγαλοαστή Αθηναία αναφωνούσε με νόημα: «Χριστέ μου! Τι ντεκαντάνς…». Η τηλεπερσόνα Ντένη Μαρκορά των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου, δημιουργών της αισθηματικής κομεντί «Δύο Ξένοι» με τις ατάκες της θα μπορούσε να γράψει ολόκληρο βιβλίο!

«Αν υποψιαστώ… (…) θα πεθάνω». Η χήρα Μήτση είναι, δίχως άλλο, η πιο κλασική από τις φιγούρες της σατιρικής σειράς του Λάκη Λαζόπουλου «10 μικροί Μήτσοι». Η χήρα ως παρουσία κυριάρχησε για χρόνια – έκανε την πρώτη της εμφάνιση προς το τέλος του 1ου κύκλου της σειράς που ξεκίνησε να προβάλλεται το 1992 και ολοκληρώθηκε το 2003.

H Θεοπούλα κάνει θραύση!

Καλές οι ατάκες της Ντάλιας – για τον αριθμό των «Πατησίων» και τις χρωματικές επιλογές των ψαριών «φαγκρί, φαμπέζ, φαμόβ» – και τα «ιιιιιιιιιιιιιιι» της Ζουμπουλίας, αλλά η Θεοπούλα κρατά τα σκήπτρα. Σπύρος: «Θεοπούλα, τι έκανες στο Παρίσι;». Θεοπούλα: «Θραύση!!!». Ο δημιουργός της σειράς «Στο παρά πέντε» Γιώργος Καπουτζίδης σε μια από τις σκηνές στο σπίτι της γιαγιάς (στον ρόλο η αείμνηστη Ειρήνη Κουμαριανού) έχει τον διάλογο με τη φίλη τής γιαγιάς Θεοπούλα (στον ρόλο η Εφη Παπαθεοδώρου) που άφησε εποχή. Οπως και η ατάκα της «Αντε καλέ… Σιγά… Κόβεται το σεξ;».

«Λαζάρου…» – «Yes» – «Βγες». Η πιο γνωστή ατάκα από τις σκηνές με το δίδυμο της καθηγήτριας Καίτης Τόγκα (κατά κόσμον Κάτια Μπαλανίκα) και του μαθητή Ασημάκη Λαζάρου (κατά κόσμον Αργύρης Αγγέλου) στη κωμική σειρά «Σαββατογεννημένες» (22 Σεπτεμβρίου 2003 μέχρι 28 Ιουνίου 2004).

Στο ίδιο σίριαλ ο Χοσέ του Γιώργου Καπουτζίδη – που ήταν και ο σεναριογράφος – έλυνε τις πολλαπλές και επίμονες απορίες του από το αφεντικό του, τη Σούλα Καραγιαννίδου (κατά κόσμον Ράνια Σχίζα). Ο Χοσέ άφησε εποχή με την τόσο απέριττη προσφώνηση «Seniora Σούλα» και το γέλιο ερχόταν δίχως άλλη προσπάθεια.

Η συνταγή του Mega

Και το γέλιο ερχόταν… με τους δημιουργούς στο φιλόξενο περιβάλλον του Mega. Εξω από αυτό τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα. Κάθε άλλο. Οσοι δημιουργοί σειρών επιχείρησαν μετά την έξοδό τους από το Μεγάλο Κανάλι να επαναλάβουν την επιτυχία τους, δεν τα κατάφεραν. Κορυφαίο παράδειγμα ο Λάκης Λαζόπουλος που θέλησε να μεταφέρει τους «Μήτσους» του σε άλλες… πολιτείες, να δοκιμάσει και αλλού την τύχη του. Το κοινό του/τους γύρισε την πλάτη. Κακά τα ψέματα, το Mega είχε μια συνταγή – μια συνταγή που δεν αντιγράφεται όσα λεφτά και αν διαθέτεις. Το μυστικό της συνταγής κρύβεται στα πρόσωπα. Στους δημιουργούς και σε όλους όσοι τους επέλεξαν να δείξουν στο μεγάλο κοινό τη δουλειά τους. Μια μικρή περιπλάνηση στο YouTube με τα αποσπάσματα σειρών του Mega μπορεί να το αποδείξει και στους πιο δύσπιστους ότι και ο σημερινός 15χρονος είναι σίγουρο ότι θα λατρέψει τη Θεοπούλα και την Ντάλια και θα βάλει στο στόμα τους τις ατάκες τους. Δοκιμάστε το!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΩΝ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024