Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό: Ούτε βήμα πίσω από την κυβέρνηση για τα κλειστά Κέντρα - Στην Αθήνα οι νησιώτες

Προσφυγικό: Ούτε βήμα πίσω από την κυβέρνηση για τα κλειστά Κέντρα – Στην Αθήνα οι νησιώτες

Κάτοικοι από τα νησιά του Αιγαίου και τοπικοί άρχοντες δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη δημιουργία κλειστών Δομών στις περιοχές τους καθώς εκτιμούν ότι θα μετατραπούν σε νέες... Μόριες

Την ώρα που φουντώνουν οι αντιδράσεις σε κατοίκους και δημάρχους  λόγω της απόφασης του υπουργείου Μετανάστευσης να επιταχύνει τη δημιουργία κλειστών Κέντρων σε πέντε νησιά του Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στο Προσφυγικό μέσω της επίταξης οικοπέδων και κτιρίων, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη προσπαθώντας όμως να αμβλύνει τις αντιδράσεις ανακοινώνοντας αντίμετρα.

Κάτοικοι από τα νησιά του Αιγαίου και τοπικοί άρχοντες δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη δημιουργία κλειστών Δομών στις περιοχές τους καθώς εκτιμούν ότι θα μετατραπούν σε νέες… Μόριες.

Η κατάσταση σε αρκετές περιοχές, όπως στη Μόρια είναι οριακή με τους κατοίκους να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης τα οποία έχουν δεχθεί τα πυρά από οργανώσεις, ΜΚΟ και πολιτικά κόμματα.

Στην Αθήνα η «μάχη» για τα κλειστά Κέντρα

Νησιώτες αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν δώσει «ραντεβού» στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη δημιουργία κλειστών Κέντρων στα νησιά.

Οι νησιώτες και οι δήμαρχοι έχουν ξεκαθαρίσει προς τα κυβερνητικά στελέχη ότι οι περιοχές στις οποίες ζουν βρίσκονται στα όρια τους εξαιτίας του Προσφυγικού, επισημαίνουν τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες συνωστίζονται χιλιάδες άτομα στους καταυλισμούς και στέλνουν μήνυμα πως δεν μπορεί να αποτελεί λύση η δημιουργία κλειστών Κέντρων Κράτησης στα ήδη επιβαρυμένα νησιά, αλλά η μεταφορά των προσφύγων σε κατάλληλες Δομές στην ενδοχώρα.

Ανάμεσα σε όσους διαμαρτύρονται για την κατάσταση με το Προσφυγικό στα νησιά, έχουν παρεισφρήσει και ακραίες ομάδες οι οποίες εκμεταλλευόμενες  την κατάσταση, δε διστάζουν να τρομοκρατούν πρόσφυγες αλλά και όσους προσπαθούν να βοηθήσουν ώστε να είναι καλύτερη η καθημερινότητά τους στις παραγκουπόλεις όπου έχουν εγκλωβιστεί.

«Αγκάθι» για την κυβέρνηση το Προσφυγικό

Η κυβέρνηση η οποία δείχνει να έχει χάσει το στοίχημα με τη διαχείριση του Προσφυγικού, έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε μία σειρά μέτρων, ορισμένα από αυτά αμφιλεγόμενα, με στόχο να ανασχέσει τις προσφυγικές ροές αλλά και να αποσυμφορήσει τις Δομές στα νησιά του Αιγαίου.

Αρχικά η κυβέρνηση και το νεοσυσταθέν υπουργείο Μετανάστευσης ανακοίνωσης την πιλοτική τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων στο Αιγαίο, μέτρο που έχει προκαλέσει την οργή ΜΚΟ και ανθρωπιστικών οργανώσεων, την επίσπευση των επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο και εσχάτως, την επίταξη οικοπέδων και κτιρίων για τη μετατροπή τους σε κλειστά Κέντρα Κράτησης.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι βλέποντας το «τσουνάμι» αντιδράσεων από δημάρχους και κατοίκους, εμφανίζεται μεν αμετακίνητη για τη δημιουργία των κλειστών Κέντρων, ωστόσο προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι» της επίταξης χώρων… μοιράζοντας λεφτά στους νησιώτες.

Στο πλαίσιο αυτό, «βάφτισε» την επίταξη ως ενοικίαση χώρων ενώ προανήγγειλε αποζημιώσεις για όσους είδαν να καταστρέφονται οι περιουσίες τους λόγω του Προσφυγικού.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως έγινε γνωστό, πρόκειται να προχωρήσει σε «αποζημίωση ζημιών του 2019 για νομικά και φυσικά πρόσωπα, καθώς και Δήμους που φιλοξενούν δομές».

Με επιστολή του ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης, καλεί τους Δημάρχους των νησιωτικών δήμων «όπου λειτουργούν δομές φιλοξενίας, να καταγράψουν αναλυτικά τις ζημιές που προκλήθηκαν, εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων τους το 2019 από διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας».

Προθεσμία υποβολής των στοιχείων προς το Υπουργείο ορίστηκε η 30η Μαρτίου, ενώ στη συνέχεια, θα ακολουθήσει απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου για την παροχή έκτακτης επιχορήγησης προς τους Δήμους, με σκοπό την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους.

Αναφορικά με τις επιτάξεις ακινήτων και οικοπέδων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε χθες, να στείλει αυστηρό μήνυμα υποστηρίζοντας ότι «έχει τελειώσει η περίοδος των διαπιστώσεων, είναι η ώρα των αποφάσεων».

Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να διαιωνίζεται ο διάλογος και να αποτελεί άλλοθι για αδράνεια , ενώ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με τις κινητοποιήσεις κατοίκων για τις κλειστές Δομές λέγοντας ότι οι περιοχές όπου θα δημιουργηθούν «είναι σχετικά απομακρυσμένες, χωρίς κάποια ιδιαίτερη εμπορική αξία, είναι μάλλον απαξιωμένες».

«Βράζουν» στα νησιά

Την ίδια στιγμή τα νησιά «βράζουν», με τον δήμο Δυτικής Λέσβου και την περιφέρεια βορείου Αιγαίου να έχουν προαναγγείλει ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τη δημιουργία των κλειστών Κέντρων ενώ χθες, το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε μαζική συνέλευση κατοίκων στο Πολύκεντρο Μανταμάδου στη Μυτιλήνη όπου οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν τη δημιουργία Δομής στη θέση Καραβάς.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης,  τόνισε ότι οι αντιδράσεις των φορέων των νησιών του βορείου Αιγαίου που δέχονται τον κύριο όγκο των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας, οφείλονται στο ότι η Κυβέρνηση μονομερώς και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την επίταξη χώρων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ως απάντηση μάλιστα στη στάση της κυβέρνησης, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου της το απόγευμα της Τρίτης, διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η συγκεκριμένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024